2019-09-05 12:30:26
Φωτογραφία για Στο χείλος θερμού επεισοδίου – Προκαλούν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έβγαλε άχνα, η Αθήνα δεν τόλμησε»
Εξαιρετικά κοντά σε θερμό επεισόδιο βρεθήκαμε χθες με την Τουρκία κοντά στο Καστελόριζο, καθώς είχε δεσμευθεί περιοχή για ασκήσεις υψηλού ρίσκου από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, με την απάντηση της Αθήνας να ακολουθεί άμεσα με δέσμευση της ίδια περιοχής, την ίδια ώρα, ως ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Οι Τούρκοι, αφού κατά πάγια τακτική δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην περιοχή, άρχισαν αμέσως τη φθηνή προπαγάνδα τους μέσω των φερέφωνων του καθεστώτος Ερντογάν, ισχυριζόμενοι πως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό «δεν τόλμησε να πλησιάσει», σε μια προσπάθειά του να υποβαθμίσουν το ηθικό των Ελλήνων.

Αυτό που γνωρίζουμε πάντως είναι ότι το ΥΠΕΘΑ είχε προβλέψει την ίδια μέρα πως οι Τούρκοι δεν θα εμφανιστούν στο Καστελόριζο. Αυτό που βίωσαν οι Τούρκοι όμως ήταν η καταδίωξη ακταιωρού από το Λιμενικού έξω από τη Χίο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή. Ας αφήσει λοιπόν την ημιτελή προπαγάνδα η Άγκυρα καθώς τα γεγονότα συνεχώς τη διαψεύδουν.


Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πρόσεξε, μην πλησιάσεις», η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι η Ελλάδα κήρυξε Navtex στην ανατ. Μεσόγειο ως αντίδραση στην Τουρκία, αλλά τελικά «η Αθήνα δεν τόλμησε να περάσει το όριο που χάραξε η Άγκυρα», καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά πολεμικά πλοία της Τουρκίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου».

Σχολιάζοντας την έκδοση δύο παράλληλων Navtex τόσο από το ελληνικό όσο και από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων τις ίδιες ημέρες και ώρες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος ενός θερμότατου επεισοδίου.

«Το μπρα ντε φερ στη νότια συνοριακή γραμμή του χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας έφερε τις δύο χώρες στο χείλος ενός θερμού επεισοδίου στις 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο «το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έβγαλε άχνα» γράφει χαρακτηριστικά η «Γενί Σαφάκ».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε Navtex στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη Navtex από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση. Ωστόσο η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι είναι άκυρη η ελληνική Navtex. Η Αθήνα δεν απάντησε σε αυτή την ανακοίνωση, ούτε και το πολεμικό ναυτικό της αντέδρασε.

Υπενθυμίζουμε πως στα πλαίσια του τουρκικού σχέδιου υφαρπαγής μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της συνεχούς έκδοσης NAVTEX ως μέσον αμφισβήτησης και άσκησης πιέσεων, η Αθήνα για πρώτη φορά αντέδρασε ηχηρά και δέσμευσε την ίδια περιοχή με την Άγκυρα, ίδια μέρα και ώρα.

Η ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου αποτελεί και το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος της Τουρκίας λόγω των ενεργειακών προγραμματισμών. Η στρατιωτική παρουσία και των δύο δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, ωστόσο το γεγονός ότι η Αθήνα φαίνεται πως αρχίζει να παίρνει στα σοβαρά τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, αποτελεί μια θετική εξέλιξη.

Μετά από πολύ καιρό υπήρξε αντίδραση της Αθήνας και ακύρωση της τουρκικής NAVTEX καθώς με την Αναγγελία 1281/2019 οι ελληνικές Αρχές δηλώνουν ότι:

«Το μήνυμα NAVTEX με αριθμό 0943/19 που εκπέμπεται από τον Σταθμό NAVTEX της Αττάλειας και αφορά άσκηση Ναυτικού μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό. Ο μόνος εξουσιοδοτημένος Σταθμός NAVTEX σε εφαρμογή του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών έρευνας και διάσωσης για την συγκεκριμένη περιοχή είναι ο Σταθμός NAVTEX Ηρακλείου, εγκεκριμένος από τον IMO και IHO. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με το ΕΚΣΕΔ Πειραιά».

Σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, υπάρχει μια ακόμη προγραμματισμένη τουρκική άσκηση νότια της Κύπρου (NAVTEX 930/19) εκεί που πραγματοποιεί παράνομες έρευνες το σεισμογραφικό BARBAROS.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ