2019-09-08 20:37:50
Φωτογραφία για Διπλωματικό θρίλερ Ιράν - Βρετανίας: Ένα βήμα πίσω από Τεχεράνη, απελευθερώνει το βρετανικό δεξαμενόπλοιο
Τον Ιούλιο το Ιράν συνέλαβε βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για

φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας - Ιρανικό τάνκερ που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών χωρών, παρέδωσε το φορτίο του μετά τον ελλιμενισμό του κάπου στις ακτές της Μεσογείου

Να ρίξει τους τόνους επιχειρεί η Τεχεράνη ύστερα από το διπλωματικό θρίλερ που ξέσπασε με την κατάληψη βρετανικού δεξαμενόπλοιου. Ενδεχεται, μάλιστα, να απελευθερώσει σύντομα το βρετανικό πλοίο, σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση.

«Ελπίζω πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και αυτό το δεξαμενόπλοιο θα απελευθερωθεί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

Τον Ιούλιο, το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη από βρετανικές δυνάμεις ιρανικού δεξαμενόπλοιου κοντά στο Γιβραλτάρ, με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο απελευθερώθηκε στη συνέχεια. Το Ιράν απελευθέρωσε την περασμένη εβδομάδα επτά από τα 23 μέλη του πληρώματος του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου.

Διπλωματικός πόλεμος ξέσπασε, προ δύο μηνών, ανάμεσα σε Λονδίνο και Τεχεράνη. Το Λονδίνο καταδίκασε την «απαράδεκτη» σύλληψη δύο πλοίων - ενός υπό βρετανική σημαία και ενός άλλου υπό λιβεριανή σημαία - από τις ιρανικές δυνάμεις στο Στενό του Χορμούζ, καλώντας για τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γκάρετ Μαρκίς, καταδίκασε «την κλιμάκωση της βίας» από την πλευρά της Τεχεράνης μετά τη σύλληψη του πλοίου.

Tι συμβαίνει με το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya

Ιρανικό τάνκερ που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών χωρών, παρέδωσε το φορτίο του μετά τον ελλιμενισμό του κάπου στις ακτές της Μεσογείου, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya ελλιμενίστηκε τελικά σε ακτή της Μεσογείου... και ξεφόρτωσε το φορτίο του», σύμφωνα με το IRNA.

Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφήθηκε από δορυφόρο στ΄ανοικτά του συριακού λιμανιού Ταρτούς. Το τάνκερ κρατείτο στο Γιβραλτάρ γιατί εφέρετο να παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία.

Το Ιράν ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ότι είχε πουλήσει το πετρέλαιο που μετέφερε το τάνκερ Adrian Darya 1 και ότι ο αγοραστής επρόκειτο να αποφασίσει τον προορισμό του φορτίου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ