2019-09-10 20:00:34
Φωτογραφία για Μαθητές εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου: Το υπουργείο καταργεί τμήματα τελειόφοιτων μαθητών στα ΕΠΑΛ
Επιστολή για την φοίτηση των τελειόφοιτων μαθητών στα 3+1 ολιγομελή τμήματα του Εσπ.ΕΠΑΛ Ρόδου

κα. Υπουργέ,

κα. Υφυπουργέ,

κ. Βουλευτές,

κε. Δήμαρχε,

Την ώρα που οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ έχουν αυξηθεί, την ίδια ώρα τα σχολεία μας συνεχίζουν να απαξιώνονται. Οι συμμαθητές μας και οι οικογένειές τους βιώνουν αυτήν την απαξίωση με πολλές μορφές: έλλειψη καθηγητών και βιβλίων, ελλείψεις υλικών και μηχανημάτων στα εργαστήρια, συγχωνεύσεις, συνδιδασκαλίες, εμπόδια στις εγγραφές μας, επαγγελματικά δικαιώματα, κατάργηση ολιγομελών τμημάτων.

Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου αγωνιστήκαμε απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ώστε να εμποδίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτήν την απαξίωση! Δυστυχώς, νοιώθουμε ότι σήμερα η κατάσταση στα σχολεία μας είναι χειρότερη, αφού το Υπουργείο Παιδείας είτε σκόπιμα είτε εκ παραδρομής για πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης …καταργεί τμήματα τελειόφοιτων μαθητών στα ΕΠΑΛ.


Φέτος διαπιστώσαμε και στην περιοχή μας, σύμφωνα με τις εγγραφές του καλοκαιριού υπάρχουν και ολιγομελή τμήματα για τελειόφοιτους, όπου δεν έχουν αποσταλθεί για να εγκριθούν μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, επειδή είχε εγγραφθεί σ’ αυτά μόνο ένας (1) μαθητής!! Έτσι, το τμήμα αυτό με ευθύνη του εκάστοτε Δντη του σχολείου «εξαφανίζεται» από τους Πίνακες του Υπουργείου, δεν μπορεί να εγκριθεί από το Υπουργείο και δεν είναι προσβάσιμο στις ηλεκτρονικές εγγραφές!

Η ΜΗ ΔΗΛΩΣΗ τμημάτων τελειόφοιτων με έναν (1) μαθητή, δημιουργεί την εντύπωση στους συμμαθητές μας, ότι εξαιτίας του «φόβου» που νοιώθουν οι εκάστοτε Δντες των σχολείων μας, αναγκάζονται να «κάνουν παζάρια» με τις αρμόδιες Δνσεις Εκπ/σεις για να κλείσουν «συγκεκριμένα» ολιγομελή τμήματα. Μήπως το ολιγομελές τμήμα με έναν (1) μαθητή παύει να είναι ολιγομελές;;; Σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα και δεν έχει δηλωθεί;;; Είναι μερικά από τα εύλογα ερωτήματα των συμμαθητών μας!!!

Επίσης, αναρωτιόμαστε φέτος γιατί τα ολιγομελή τμήματα των τελειόφοιτων μαθητών στα οποία οι ηλεκτρονικές εγγραφές του καλοκαιριού τα εμφανίζουν με δύο (2) μαθητές, μετά την πρώτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με τις εγκρίσεις …ξαφνικά να «αδειάζουν» τον Σεπτέμβρη;;; Δυστυχώς διαπιστώνουμε, ότι κάτω από την πίεση του Υπουργείου Παιδείας για περικοπές στις δαπάνες εκπαίδευσης και στα μορφωτικά μας δικαιώματα, πανελλαδικά Δντες ΕΠΑΛ «εξαναγκάζουν» αυτούς τους μαθητές να γραφθούν σε εγκριθέντα τμήματα υπό την απειλή της «χαμένης χρονιάς». Έτσι, το Υπουργείο Παιδείας «μειώνει» τις δαπάνες και περιορίζει τα κονδύλια για την Παιδεία για να εμφανίζεται μεγαλύτερο το «ματωμένο πλεόνασμα» της κυβέρνησης μέσα από τις καταργήσεις δεκάδων ολιγομελών τμημάτων.

Ας μας απαντήσετε ως Υπουργείο Παιδείας: Ποιο είναι τελικά το όριο του «ΚΟΦΤΗ» της σημερινής κυβέρνησης και του Υπουργείου σας για να είναι κάποιος ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ως τελειόφοιτος σε μια παραμεθόριο και νησιωτική περιοχή, ώστε να πάρει Πτυχίο ή Απολυτήριο;;;

Οι συμμαθητές μας νοιώθουν ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς! Για αυτούς, δεν έχει καμιά σημασία αν εμείς θέλουμε να επιλέξουμε συγκεκριμένη ειδικότητα, αρκεί μόνο να τους «βγαίνουν οι αριθμοί» για περικοπές στις δαπάνες εκπαίδευσης. Όμως, εμείς και οι οικογένειές μας που καθημερινά αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας και τον βιοπορισμό μας …ούτε αριθμοί είμαστε …ούτε «αντικείμενα» διαπραγμάτευσης! Θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους!!!

Η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας ΟΛΩΝ των Ολιγομελών Τμημάτων χωρίς εξαιρέσεις και με το άνοιγμα των ηλεκτρονικών εγγραφών για ΟΛΑ αυτά …θα σταματήσει τις «απειλές για χαμένες χρονιές», τα «παζάρια», τις «διαπραγματεύσεις» εις βάρος των μορφωτικών μας δικαιωμάτων. Ή μήπως οι ανάγκες των μαθητών τελικά θα μπουν και αυτές στα «ματωμένα πλεονάσματα» της σημερινής κυβέρνησης;;;

Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, σας ενημερώνουμε ότι στο σχολείο μας, έχουμε ΤΡΙΑ ΜΗ ΕΓΚΡΙΘΕΝΤΑ τμήματα και ΕΝΑ ΜΗ ΔΗΛΩΘΕΝ τμήμα, που αφορούν όλα τελειόφοιτους μαθητές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις εγγραφές Μαΐου-Ιουνίου οι τελειόφοιτοι μαθητές ανά τμήμα ειδικότητας είναι: Γ Ανθοκομίας (4), Γ Υδραυλικών (2), Γ Κομμωτικής (3) και Γ Β.Φυσικοθεραπευτών (1)!

Υπάρχουν σήμερα ενδιαφερόμενοι μαθητές και μαθήτριες, που επιθυμούν να εγγραφθούν στις άνωθεν ειδικότητες. Δυστυχώς, το σύστημα των ηλεκτρονικών εγγραφών δεν τους το επιτρέπει με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, γιατί τα άνωθεν τμήματα δεν συμπεριλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση με τις εγκρίσεις Ολιγομελών Τμημάτων 2019-20.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που για σοβαρούς λόγους είτε δεν μπόρεσαν να κάνουν την εγγραφή τους, είτε αποφάσισαν ότι έχουν καλύτερες προοπτικές εργασίας επιλέγοντας μια άλλη ειδικότητα …αυτήν την στιγμή νοιώθουν ότι «εκβιάζονται» από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να επιλέξουν μόνο από τις ειδικότητες που έχουν εγκριθεί, αλλιώς θα χάσουν την «χρονιά»!

Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ.ΕΠΑΛ Ρόδου θεωρούμε δίκαιο το αίτημά μας για την έγκριση ΟΛΩΝ των τμημάτων στους τελειόφοιτους, ώστε κανένας μαθητής και μαθήτρια να μην χάσει χρονιά και να ολοκληρώσει τις σπουδές του πλησίον του τόπου κατοικίας του, αποκτώντας Πτυχίο ή και Απολυτήριο της ειδικότητας που επιθυμεί για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Δεν θα σταματήσουμε τους αγώνες για τις μορφωτικές και επαγγελματικές ανάγκες των συμμαθητών μας!

Οι γονείς, οι οικογένειές μας αλλά και η τοπική κοινωνία είναι αλληλέγγυοι στο αίτημά μας, ώστε να ΜΗΝ «μεταναστεύουμε» σε άλλα νησιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, να ΜΗΝ κάνουμε ατελείωτα χιλιόμετρα κάθε πρωί σε «άγονες γραμμές» για να φτάσουμε στο πλησιέστερο ΕΠΑΛ που δεν έκλεισε το τμήμα του τομέα ή της ειδικότητάς μας και να ΜΗΝ χάνουμε «χρονιές» και «χρονιές».

Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ.ΕΠΑΛ Ρόδου για άλλη μια φορά αιτούμαστε:

α) την έγκριση ΟΛΩΝ των ολιγομελών τμημάτων τελειόφοιτων στα ΕΠΑΛ ανεξαρτήτου αριθμού μαθητών φοίτησης για την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην ειδικότητα της επιθυμίας τους!

β) το σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών να είναι ανοιχτό και να δέχεται αιτήσεις για όλα τα τμήματα ανεξαρτήτως αν έχουν εγκριθεί ή όχι …αν έχουν δηλωθεί ή όχι, ώστε κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη να γίνονται αποδεκτές όλες οι εγγραφές μαθητών σ’ αυτά τα τμήματα!

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ