2019-09-11 09:40:57
Φωτογραφία για Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης με σκουπίδια στο νησί μας - φώτος
Αναγνώστης: Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά λέει ο σοφός λαός. Φτάνοντας όμως στην Ρόδο, εύκολα βγάζει κανείς το συμπέρασμα πως το άλλοτε διαμαντένιο στολίδι της μεσογείου κατοικείται από ανθρώπους που είναι ανίκανοι να το διαχειριστούν.

Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης με σκουπίδια πεταμένα κυριολεκτικά παντού, ακόμα και στα πιο τουριστικά σημεία του νησιού. Η αδυναμία του δήμου Ροδίων να διαχειριστεί αυτό το εμφανώς μεγάλο πρόβλημα, δεν κρύβεται ούτε κατά την διάρκεια του δεκαπενταύγουστου. Επισκεφτήκαμε μεταξύ 13 και 20 Αυγούστου τα πιο γνωστά σημεία του νησιού, και οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν θλιβερές.

Πιο συγκεκριμένα, στην παραθαλάσσια περιοχή της Καλλιθέας, στο πευκοδάσος πάνω από τα γνωστά λουτρά, βρίσκαμε παντού απορρίμματα όπως πεταμένα πλαστικά και μεταλλικά τενεκεδάκια. Το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο έντονο που σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς και γιατί δεν αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο νησί. Επιπλέον το πρόβλημα των απορριμμάτων δεν βρίσκεται μόνο στα σημεία με τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού. Περνώντας από τον οικισμό Ασγούρου κατευθυνόμενοι προς Καλλιθέα, αμέτρητα πλαστικά και τενεκεδένια κουτάκια «στολίζουν» το τοπίο κατά μήκος όλης της διαδρομής.


Στην άλλη πλευρά του νησιού, στην περιοχή Ιξιά της Ιαλυσού, βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ξενοδοχεία. Αν και η συνολική εικόνα είναι κάπως καλύτερη από αυτήν των πηγών Καλλιθέας, συναντάμε και πάλι απορρίμματα, μπροστά ακριβώς από τις ακτές.

Η εικόνα αυτή συνεχίζεται μέχρι και τα «Κρητικά», την περιοχή λίγο πριν μπούμε στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Εκεί ίσως το φαινόμενο χειροτερεύει καθώς η απουσία των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων περιορίζει τον στοιχειώδη καθαρισμό που γίνεται στα προηγούμενα χιλιόμετρα. Έτσι, απ’ ότι φαίνεται, ό,τι ξεβράσει η θάλασσα και ό,τι πεταχτεί στον δρόμο παραμένει στην παραλία.

Τέλος, πήγαμε στην Λίνδο, ίσως το γνωστότερο τουριστικό προορισμό και αδιαμφισβήτητα το ομορφότερο και πλουσιότερο χωριό του νησιού. Η κατάσταση και εκεί δεν ήταν καθόλου διαφορετική. Αφήνοντας το αυτοκίνητο στο δημοτικό πάρκινγκ ακριβώς πάνω από την παραλία, τα σκουπίδια αποσπούν το βλέμμα από τη θέα του κάστρου στην κορυφή του χωριού.

Συνοψίζοντας, αντιλαμβανόμαστε πως η ανάπτυξη της βιομηχανίας του μαζικού τουρισμού συνοδεύεται και από πρακτικά προβλήματα, με το μεγαλύτερο ίσως από αυτά να είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Δυστυχώς, η εικόνα της Ρόδου είναι απογοητευτική λόγω της ύπαρξης σκουπιδιών ακόμα και στα σημεία με την υψηλότερη επισκεψιμότητα. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να ενισχύσει κάθε χρόνο ο αυξανόμενος αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που κατασκευάζονται. Παρ’όλ’αυτά, η «ανάπτυξη» αυτή δεν περιλαμβάνει την δημιουργία αντίστοιχων υποδομών και υπηρεσιών από την πλευρά του δήμου ή των ξενοδόχων, καταλήγοντας έτσι σε μια όψη του νησιού που προκαλεί αμηχανία στον επισκέπτη και προσβάλει τον ντόπιο πληθυσμό.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ