2019-09-11 21:22:48
Φωτογραφία για Αναδρομικά συνταξιούχων-αποστράτων: Τα σενάρια που εξετάζονται-Ποια τα ποσά που θα κυμαίνονται
Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά». «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει το κύμα των αποφάσεων των δικαστηρίων με τις οποίες δικαιώνονται συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει διεκδικώντας την επιστροφή αναδρομικά των κομμένων συντάξεων και των δώρων κατά την περίοδο των Μνημονίων.

Το κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ και αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 – όταν βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές – μέχρι και τον Μάιο του 2016 – όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές αγγίζουν πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους.


Το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται την επιστροφή τους σε δόσεις, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνει πως «η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της εθνικής οικονομίας της Ελλάδας».

Βάσει του σχεδιασμού της διοίκησης του Ταμείου και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου.

Ζητούν πίσω τα αναδρομικά

Επιστροφή αναδρομικών από 761 έως 6.770 ευρώ συνεχίζουν να διεκδικούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ έχει ως κύρια θέματα να επιλύσει την συνταγματικότητα ή όχι του επανυπολογισμού των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την νομιμότητα θεσπίσεως ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ) κλπ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ) τονίζει ότι σε ανακοίνωση του ότι ανεξάρτητα από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει χρήματα σε 2 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή (Ιούνιος 2015) κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες /και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.

Ο ν.4387 (ν. Κατρούγκαλου) έχει εφαρμογή ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριων και επικουρικών από 01/01/2019 και μετά. Γι’ αυτό λοιπόν και τα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων συντάξεων περιλαμβάνουν όλες τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων (4093/12, 4051/12 κλπ.) έως τον Δεκέμβριο του 2018 τουλάχιστον (Διεκδικήσιμα αναδρομικά). Εφαρμόστηκε παρανόμως ο ν. Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές συντάξεις (Αναπροσαρμογή συντάξεων) όπου προέκυψαν περικοπές και τα ενημερωτικά σημειώματα άλλαξαν.

(ΠΗΓΗ: tovima.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ