2019-09-15 06:00:06
Φωτογραφία για Σε τι άλλο κάνει κακό το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να επιφέρει προβλήματα στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα που πραγματοποιήθηκε σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) και δημοσιεύθηκε στο Journal of the Endocrine Society.

Πολλές νεαρές και έγκυες γυναίκες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρώντας τα ασφαλέστερη επιλογή για κάπνισμα. Εντούτοις πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις επιδράσεις του ατμίσματος στη γονιμότητα αλλά και την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αριθμός των μαθητών μέσης εκπαίδευσης και των φοιτητών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξήθηκαν στα 3,6 εκατομμύρια το 2018 από τα 2,1 εκατομμύρια το 2017.

«Διαπιστώσαμε πως η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν από τη σύλληψη καθυστερεί σημαντικά την εμφύτευση ενός εμβρύου στη μήτρα των ζωικών μοντέλων και συνεπώς καθυστερεί τη γονιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kathleen Caron.


Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αν η έκθεση των πειραματόζωων στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τη γονιμότητα και την υγεία των απογόνων. Μετά την έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου τα θηλυκά ποντίκια έδειξαν σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της εγκυμοσύνης. Οι απόγονοι των θηλυκών που εκτέθηκαν σε ηλεκτρονικό τσιγάρο όσο κυοφορούνταν απέτυχαν επίσης να φτάσουν το βάρος που έφτασαν τα πειραματόζωα ελέγχου κατά το ορόσημο των 8,5 μηνών.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά επειδή αλλάζουν την οπτική μας για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως εναλλακτική για το συμβατικό τσιγάρο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης», δήλωσε κατέληξε η Δρ. Caron.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ