2019-10-06 23:13:19
Φωτογραφία για Ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης και η επέκταση της λατρείας του κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο Ρέθυμνο και στην Ιερά Μονή του Σωτήρος Κουμπέ, Ρεθύμνου
ΚΩΣΤΗΣ ΗΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Σεβασμιώτατε, Άγιε Ηγούμενε, Σεβαστοί Πατέρες και Αδελφές της Μονής του Σωτήρος, Κυρίες και Κύριοι,

Η ομιλία μου- όπως θα έχετε, ήδη, από τον τίτλο αντιληφθεί - αποτελείται από δύο μέρη:

α) το συναξαριακό, που αναφέρεται στον Βίο και την Πολιτεία του αγίου Ιωάννου του Ερημίτου και

β) το ιστορικό, που αναφέρεται στην επέκταση της τιμής και αναγνώρισης του Ερημίτου ως Αγίου από τον τόπο της άθλησής του, το Ακρωτήρι, Χανίων, και εδώ στον νομό Ρεθύμνου και ειδικότερα στην Ι. Μονή του Σωτήρος Χριστού, Κουμπέ.

Πριν από οκτώ χρόνια είχα γράψει το βιβλίο μου για την Ι. Μ. του Σωτήρος (Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Κουμπέ Ρεθύμνου και ο νεότερος ιδρυτής της Νέστωρ Ι. Βασσάλος ο Διονυσιάτης, Ρέθυμνο 2011, σελ. 243), με το οποίο απεδείκνυα ότι της εν λόγω Μονής, στα χρόνια της Ενετοκρατίας, το ένα κλίτος ήταν αφιερωμένο στον άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη. Καρπός του βιβλίου μου αυτού είναι η σημερινή μας ομιλία, με την οποία η Μονή του Σωτήρος εισάγει και επίσημα, πλέον, με τις ευλογίες και της Εκκλησίας, το απολυτίκιο τού εν λόγω μεγάλου Αγίου στις καθημερινές ακολουθίες της, ανακαλύπτοντας και πάλι τις αναγεννησιακές της ρίζες και ενθυμούμενη τον τότε πρώτο ηγούμενό της Φιλόθεο Φωκά.


1. Ακολουθίες του Αγίου

Βασική πηγή ἄντλησης πληροφοριῶν γιά τό πρόσωπο καί τή δράση του αγίου Ἰωάννου τοῦ Ἐρημίτη εἶναι ἡ ἀκολουθία του, πού, γιά πρώτη φορά, ἐκδόθηκε στή Βενετία το 1782, με ἐπιμέλεια του Γεωργίου Βελημᾶ και επανεκδόθηκε το 1787, μέ δαπάνη τοῦ ἱερομονάχου Ἰωάσαφ Καπετανάκη- Γαβαλᾶ, προηγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Γουβερνέτου (εικ. 2). Σε αυτήν την έκδοση, του 1787, προστέθηκε και η απόφαση του Πατριάρχη Κυρίλλου Λούκαρη, που καθόριζε τον εορτασμό των Αγίων Πατέρων στις 7 Οκτωβρίου, ημερομηνία που έγινε δεκτή και με την ψήφο της Ιεράς του Πατριαρχείου Συνόδου, στα 1632.

Διαβάστε περισσότερα »
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ