2019-10-09 10:37:49
Φωτογραφία για Αλήθειες και ψέματα για διεκδικήσεις συνταξιούχων-Με νέα απόφαση ΣτΕ θα κριθούν οι επιστροφές συντάξεων (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Αναδρομικά 30-500€ τον μήνα... ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Αναδρομικά από 30 ως 500 ευρώ τον μήνα μένουν στο τραπέζι των διεκδικήσεων για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους με μια τελική λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα να είναι ορατή περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, η λύση για το πόσα θα επιστραφούν και σε ποιους θα έρθει με νέα απόφαση που αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά συνταξιούχων που δικαιώθηκαν και σε Εφετείο.

Η απόφαση του ΣτΕ θεωρείται κρίσιμη -και από στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με άριστες νομικές γνώσεις- καθώς θα δείξει καθαρά αν και για πόσο διάστημα θα πρέπει να πάρουν χρήματα οι συνταξιούχοι που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.

Οι αποφάσεις που έβγαλε το ΣτΕ την περασμένη Παρασκευή δεν αφορούσαν άμεσα στα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά έκριναν την αντισυνταγματικότητα πολλών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό των συντάξεων χωρίς να βγουν έξω οι παράνομες περικοπές των νόμων 4051 και 4093 και αυτή η αναφορά θεωρήθηκε ότι κόβει τελείως τα αναδρομικά γιατί νομιμοποιεί τις μειώσεις αυτές!


Ο επανυπολογισμός όμως που κρίνουν συνταγματικό οι δικαστές ισχύει από 1/1/2019, καθώς από αυτή την ημερομηνία οι συνταξιούχοι έχουν τη νέα δομή της σύνταξης, δηλαδή την εθνική, την ανταποδοτική και το συμπλήρωμα της προσωπικής διαφοράς. Σε αυτόν τον επανυπολογισμό ελήφθησαν υπόψη τα ποσά συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή μαζί με τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Τι αγνοήθηκε

Αυτό που αγνοήθηκε και δεν θίχθηκε στις αποφάσεις είναι ότι το ΣτΕ ήρθε τον Ιούνιο του 2015 και είπε ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 είναι αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να διακοπούν. Το υπουργείο Εργασίας έφτιαξε τον νόμο Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 κάνοντας επανυπολογισμό στις συντάξεις το 2019.

Το κρίσιμο διάστημα για τα αναδρομικά λοιπόν που θα κριθεί πάλι από το ΣτΕ είναι το δεκάμηνο από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Απρίλιο του 2016 όπου δεν έχουμε ούτε νέο νόμο ούτε ακύρωση των μειώσεων. Διεκδικήσεις και αναδρομικά υφίστανται όμως και από τον Μάιο του 2016 ως και το 2018 γιατί στο διάστημα αυτό οι συντάξεις δεν είχαν επανυπολογιστεί και εξακολουθούσαν να καταβάλλονται με τις παράνομες μειώσεις που έπρεπε να διακοπούν από τον Ιούνιο του 2015!

Αντίθετα, αν δει κανείς κατά γράμμα την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, τα αναδρομικά δεν διεκδικούνται από 1/1/2019 και μετά γιατί από αυτή την ημερομηνία και μετά ισχύει ο επανυπολογισμός που είναι συνταγματικός και έχει γίνει χωρίς να βγουν έξω οι παράνομες μειώσεις.

Τα αναδρομικά μπορούν να ξεκινήσουν από ένα δεκάμηνο και να φτάσουν ως και 41 μήνες.

Το κόστος για διεκδικήσεις 41 μηνών ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ και είναι αδύνατον να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό. Το κόστος για αναδρομικά 10μήνου χωρίς τα δώρα φτάνει στα 2,2 δισ. ευρώ για επιστροφές παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Αν δεν δοθεί λύση με νόμο από την κυβέρνηση, τότε οι συνταξιούχοι θα σπεύσουν σε αγωγές και η χώρα θα γίνει ένα απέραντο... πρωτοδικείο. Αν εξεταστεί νομοθετική λύση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν θα επεκτείνει επιστροφές πέραν των 10 μηνών και θα προβλέπει επιστροφές σε δόσεις ως και 65 μηνών για να μετριαστεί το δημοσιονομικό κόστος.

Τι φοβάται και σε τι ελπίζει το υπουργείο Εργασίας

Επισήμως, το υπουργείο Εργασίας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχουν πάρει θέση για το αν, πόσα και σε ποιους υπάρχουν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που σημειωτέον στις αποφάσεις που εξέδωσε το ΣτΕ μνημονεύονται ως «αντισυνταγματικές» παρότι εντάχθηκαν στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Ανεπίσημα όμως, κύκλοι και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας διστάζουν να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο ότι δεν υπάρχουν αναδρομικά από τη στιγμή που το ΣτΕ ήρθε και νομιμοποίησε μέσω του επανυπολογισμού τις μειώσεις που το ίδιο έκρινε αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ο λόγος που δεν προκύπτει με σαφήνεια η μη καταβολή αναδρομικών είναι διότι η τωρινή απόφαση κρίνει τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ η απόφαση του 2015 έκρινε τις μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες δεν επεστράφησαν ούτε μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016), αλλά ούτε μέχρι τον Δεκέμβριο 2018, δηλαδή ενόσω οι συνταξιούχοι είχαν την παλιά σύνταξη και όχι την επανυπολογισμένη που ισχύει από 1/1/2019.

Αυτό στο οποίο ελπίζει το υπουργείο είναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση από τις αιτήσεις αναίρεσης για τα αναδρομικά που έχουν πάει στο ΣτΕ ώστε να δοθεί από το δικαστήριο το εύρος των επιστροφών. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει την υποχρέωση να νομοθετήσει και να πληρώσει ένα ελάχιστο διάστημα, ανεξάρτητα από το αν επιδικαστεί μεγαλύτερο διάστημα επιστροφών. Άλλωστε υπάρχει το προηγούμενο με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων που οι μεν δικαστικές διεκδικήσεις και οι αποφάσεις του ΣτΕ έφταναν ως το 2018, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώρισε και πλήρωσε αναδρομικά 830 εκατ. ευρώ ως το 2016. Αυτό που φοβάται το υπουργείο Εργασίας είναι μήπως οι δανειστές απαιτήσουν να δοθεί νομοθετική λύση από την κυβέρνηση για τα αναδρομικά, με λήψη «αντιμέτρων», δηλαδή με ισοδύναμες περικοπές για αυτά που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους. Ακόμη και αν χρειαστεί πάντως να πληρωθούν αναδρομικά μόνο σε όσους δικαιώνονται με αγωγές, το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο καθώς αφορά πάνω από 170.000 συνταξιούχους που διεκδικούν αναδρομικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ από Ιούλιο 2015 ως και Δεκέμβριο 2018, δηλαδή για 41 μήνες. Σε αυτούς θα προστεθούν και χιλιάδες άλλοι που θα σπεύσουν με αγωγές το 2019 και το 2020 να διεκδικήσουν τις παράνομες μειώσεις.

Τι ισχύει και τι όχι για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 είναι:

•Για 10 μήνες τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις. Ήτοι από Ιούλιο 2015 που ορίζει τη διακοπή των αντισυνταγματικών περικοπών η πρώτη απόφαση του ΣτΕ ως τον Απρίλιο του 2016 που είναι ένας μήνας πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο οι παράνομες μειώσεις ενσωματώθηκαν στον επανυπολογισμό των συντάξεων.

•Για 12 μήνες στις επικουρικές, ήτοι από Ιούλιο 2015 ως Ιούνιο 2016 που έγινε επανυπολογισμός και ήρθαν οι νέες μειώσεις με τον νόμο Κατρούγκαλου που και αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές χωρίς όμως αναδρομικά από το 2016 και μετά, εκτός και αν έχουν γίνει αγωγές!

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν ως 6.770 ευρώ. Με 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις από 90 ευρώ τον μήνα ως και 188 ευρώ τον μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις οι μηνιαίες αυξήσεις είναι από 55 ως 113 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.402 ευρώ. Με 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 63 ευρώ τον μήνα ως και 178 ευρώ τον μήνα και με 60 δόσεις θα έχουν αυξήσεις από 38 ως 107 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν ως 5.576 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ έχουν λαμβάνειν αναδρομικά ως 3.300 ευρώ από παράνομες μειώσεις.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν επιπλέον:

•Αναδρομικά ως 31 μήνες (μέχρι σήμερα) από την παράνομη παρακράτηση της ΕΑΣ από 1/1/2017 και μετά γιατί η ΕΑΣ βγήκε αντισυνταγματική με τρεις κατά σειρά αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (την 244/2017 και 38/2018 που έβγαλε η Ολομέλεια και την 930/2019 που έβγαλε το Β’ Τμήμα).

Για παράδειγμα:

1. Συνταξιούχος του Δημοσίου με κύρια σύνταξη προ φόρου στα 1.818 ευρώ και επικουρική 360 έχει λαμβάνειν αναδρομικά 19.860 ευρώ από παράνομες μειώσεις (νόμων 4051, 4093 και ΕΑΣ). Με 36 δόσεις θα παίρνει 551 ευρώ τον μήνα, ενώ με 60 δόσεις θα παίρνει 331 ευρώ τον μήνα.

2. Συνταξιούχος του Δημοσίου με κύρια σύνταξη προ φόρου στα 1.520 ευρώ και επικουρική 348 ευρώ έχει συνολικά αναδρομικά 12.083 ευρώ. Με 65 δόσεις θα παίρνει 186 ευρώ τον μήνα.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 06/10/2019 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ