2019-11-08 13:25:50
Φωτογραφία για Ο κλόουν που σκορπάει χαμόγελα στα άρρωστα παιδιά στο ΑΧΕΠΑ
Από τα νοσοκομεία αυτό που λείπει πολλές φορές είναι η αισιοδοξία. Το χαμόγελο ενός κλόουν στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως είναι μεταδοτικό .

Είναι ένα ακόμα μεσημέρι Σαββάτου στη Β’ παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Γονείς και παιδιά έχουν αφεθεί στη ραστώνη, καθώς το νοσοκομείο εκείνη τη μέρα δεν έχει εφημερία και τα πράγματα είναι ήσυχα.

Ώσπου ξαφνικά ένας… κλόουν κάνει την εμφάνιση του, μαζί με μια κοπέλα που φορά στολή νεράιδας. Από τη μια στιγμή στην άλλη η θλιβερή σιωπή του νοσοκομείου αντικαθίσταται από ζωηρές παιδικές φωνές που έχουν αντιληφθεί την παρουσία του ανθρώπου με τη φανταχτερή στολή και το αστείο πρόσωπο.

Η παράσταση σε λίγα λεπτά αρχίζει, όλα τα παιδιά θα πάρουν το μπαλόνι-ζωάκι τους, θα γελάσουν, θα παίξουν, θα τραγουδήσουν και μετά το τέλος της παράστασης θα επιστρέψουν χαρούμενα στο κρεβάτι τους, ενώ οι γονείς θα πάρουν μια νότα αισιοδοξίας.


Για αυτούς που βρίσκονται αρκετές μέρες στο νοσοκομείο, όπως τα παιδιά στην Παιδοογκολογική κλινική που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Β’ Παιδιατρική, ο κλόουν είναι μια γνώριμη φιγούρα. Τα παιδιά μάλιστα τον ξέρουν με το όνομα του, είναι ο Λένιος και η συνεργάτης του, η Φρουφρού.

Μια δράση έφερε την ιδέα

Ο Λένιος, που όπως εξηγεί στη Voria.gr αποφεύγει να δίνει το πραγματικό του όνομα «για να μη χάσουν τα παιδιά τη μαγεία», είναι αρκετά χρόνια ανιματέρ, ωστόσο το να διασκεδάζει νοσηλευόμενα παιδιά, πολλώ δε παιδιά με καρκίνο, είναι κάτι που το κάνει τον τελευταίο καιρό.

«Κάποιοι φίλοι από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησαν μια δράση από την οποία συγκέντρωσαν κάποια χρήματα τα οποία ήθελαν να δώσουν στο παιδιατρικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ. Ωστόσο το ποσό δεν ήταν αρκετό για να αγοραστεί εξοπλισμός και έτσι σκέφτηκαν να στέλνουν ανιματέρ κάθε Σάββατο για να διασκεδάζει τα παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πρόσωπο του χαμογελαστού κλόουν.

Όπως λέει βέβαια « εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να μην λάβουμε τα χρήματα ως αμοιβή, αλλά αυτά να αξιοποιηθούν για τα μπαλόνια και τα παιχνίδια που θα χρησιμοποιούμε στις παραστάσεις».

Χορεύοντας με τα παιδιά της παιδοογκολογικής

Μετά τη σχετική άδεια που έλαβε ο αγαπητός Λένιος των παιδιών του ΑΧΕΠΑ, ξεκίνησε τις παραστάσεις. «Μπορώ να πω ότι ήταν από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Πιο δύσκολα είναι βέβαια όταν δίνεις παράσταση στο παιδοογκολογικό τμήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανιματέρ.

Ένα περιστατικό που θα μείνει πάντα χαραγμένο ση μνήμη του, είναι μάλιστα από το συγκεκριμένο τμήμα. «Μια μέρα πήγαμε όπως πάντα για παράσταση στο Παιδοογκολογικό του ΑΧΕΠΑ φορώντας φυσικά τις ιατρικές μας μάσκες όπως υπαγορεύουν οι κανονισμοί. Όταν φτάσαμε ήταν ένα κοριτσάκι που κυριολεκτικά δεν μπορούσε να κουνηθεί. Λίγα λεπτά αργότερα όταν ξεκινήσαμε την παράσταση με τη μουσική, το κοριτσάκι είχε σηκωθεί πάνω στο κρεβάτι και χόρευε με τον ορό στο χέρι. Η γιαγιά του ήρθε συγκινημένη σε εμάς και μας φιλούσε τα χέρια. Ήταν κάτι συγκλονιστικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει μάλιστα, «πέραν της σημαντικής θεραπείας που πρέπει να λαμβάνουν όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί, είναι απαραίτητο και ένα φανταστικό χάπι, ένα χάπι για την ψυχή. Βοηθάει απίστευτα από ένα παιδί με απλό πυρετό, μέχρι ένα παιδί με καρκίνο, ενώ παράλληλα γεμίζει με αισιοδοξία τους γονείς και τους άλλους συνοδούς».

Παραστάσεις και από το ΚΘΒΕ

Χαμόγελο στα παιδιά που νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές της Θεσσαλονίκης δίνουν και οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου, στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα που οφείλει να δείχνει ο συγκεκριμένος οργανισμός.

Τον τελευταίο καιρό, τρεις ηθοποιοί παρουσιάζουν εναλλάξ δύο παραστάσεις μισής ώρας, που είναι ή η Πεντάμορφη και το Τέρας ή το Ασχημόπαπο.

Οι ηθοποιοί μάλιστα μετά το τέλος της παράστασης συζητούν με τα παιδιά για το τι τους άφησε αυτό που παρακολούθησαν, με την ανταπόκριση το νοσηλευόμενων παιδιών να χαρακτηρίζεται συγκινητική από τους ιθύνοντες του ΚΘΒΕ.
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ