2019-12-06 02:49:05
Φωτογραφία για Το «πράσινο φως» έδωσε και η Λιβύη στη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες
Έχει δρομολογηθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης -

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση «πέρασε» τη συμφωνία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκτοξεύει στα ύψη την πολιτική των προκλήσεων

Το «πράσινο φως» άναψε και η κυβέρνηση της Λιβύης στην έγκριση του μνημονίου συνεργασίας με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Tην ίδια στιγμή, επίκειται η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, την οποία έχει δρομολογήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας στην προθεσμία που του είχε τεθεί από την Αθήνα.

Πλέον, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία απέλασης, κηρύσσοντας τον πρέσβη persona non grata και θα του δώσει με βάση τα ισχύοντα, προθεσμία δύο ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.


Λίγες ώρες νωρίτερα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση «πέρασε» τη συμφωνία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκτοξεύει στα ύψη την πολιτική των προκλήσεων χαρακτηρίζοντας ηλιθιότητες τα περί μη σύμφωνης κοινής δήλωσης με το διεθνές δίκαιο.

Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο δήλωσε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».

Ο Ερντογάν διεμήνυσε, ακόμη, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Την ανησυχία του για τη συμφωνία έχει εκφράσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο προειδοποιεί για ενεδεχόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει, πριν από λίγες μάλιστα, στο πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα και ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, στη συνέχεια, τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ