2019-12-12 20:29:29
Φωτογραφία για «Βόμβα» Πάιατ υπέρ της Ελλάδας
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον έχει διαφορετική

ανάλυση για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, από αυτήν της Άγκυρας - Τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες

«Η νομική ανάλυση των ΗΠΑ αναφορικά με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης διαφέρει από αυτήν της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τη δική μας νομική ανάλυση, που ολοκληρώθηκε αφού λάβαμε όλο το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης, θεωρούμε ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα.

Ερμηνεύοντας τη δήλωση Πάιατ, αυτή μπορεί να εκληφθεί σαν ετυμηγορία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που επισημαίνει ότι τα κατοικημένα ελληνικά νησιά, όπως το Καστελόριζο, η Κάσος και βέβαια η Ρόδος και και η Κρήτη δεν έχουν απλώς επήρεια, αλλά πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.

Μάλιστα το δικαίωμα του καθορισμού θαλασσίων ζωνών, δεν έχει να κάνει ούτε με την έκταση των νησιών, ούτε με το αν γειτνιάζουν ή όχι με έδαφος γειτονικών χωρών. Το δικαίωμά τους της πλήρους επήρειας στις θαλάσσιες ζώνες είναι το ίδιο ισχυρό με αυτό της ηπειρωτικής χώρας.


Αυτό είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν την ανατολική Μεσόγειο ως ένα χώρο σταθερότητας και συνεργασίας.

Παράλληλα, πηγή του Στέιτ Ντιπάρμεντ που βρέθηκε στην Αθήνα δήλωσε ότι η ελπίδα της Ουάσινγκτον είναι να βρεθεί μια θετική ατζέντα για την ανατολική Μεσόγειο καθώς η σταθερότητα της περιοχής είναι στην κορυφή της πολιτικής των ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο Ελλάδας- Τουρκίας, δήλωσε ότι η Αμερική είναι ήδη παρούσα στην Ελλάδα και έθεσε ως παράδειγμα ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά υποβρύχια του στόλου τους, που βρίσκεται ήδη στη Σούδα.

Πλήρης και σαφής αποδοκιμασία των τουρκικών θέσεων

Η βαρύνουσας σημασίας παρέμβαση των ΗΠΑ δεν αφορά απλώς την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για «οριοθέτηση» θαλασσίων ζωνών. Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι η νομική ανάλυση της Ουάσιγκτον -εν σχέση με το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»- διαφέρει από εκείνη της Άγκυρας και εξήγησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα.

Το πιο σημαντικό στη δήλωση του κ. Πάιατ, την οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα βασίζει στην νομική ανάλυση του State Department, είναι ότι με αυτό τον επίσημο τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν ξεκάθαρα την τουρκική θέση ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες (δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), πέραν των χωρικών υδάτων σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Ο τουρκικός ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες αποτέλεσε τη βάση στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν στήριξε το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Τι είπε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ; Οτι οι νομικές υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αποφαίνονται πως τα κατοικημένα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, ή της απόστασης που τα χωρίζει από τις ακτές της γειτονικής χώρας, έχουν την ίδια αντιμετώπιση σε θαλάσσιες ζώνες όπως η ηπειρωτική χώρα, δηλαδή έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ