2019-12-27 11:47:37
Φωτογραφία για Ναδίρ επταετίας αναμένεται στην οικονομία της Ευρωζώνης
Η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδύνει το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση των Financial Times. Η ΕΚΤ περιμένει ότι το 2020 θα καταγραφεί ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ, χαμηλότερα του 1,2% το 2019, του 1,8% του 2018 και του 2,4% το 2017. Συνολικά 34 οικονομολόγοι εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι εκτιμώντας ότι τελικά το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο του 1%, το μικρότερο εδώ και επτά χρόνια. Οι εκτιμήσεις τους κυμάνθηκαν από το 0% (χαμηλότερο) έως και το 1,5% (υψηλότερο).

Όπως σημειώνει η εφημερίδα περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση θα ασκήσει πίεση στην Κρ. Λαγκάρντ να εξετάσει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν οι εκκλήσεις προς τις Κυβερνήσεις με ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να αυξήσουν τις δαπάνες. 

Παρά την αδύναμη οικονομία, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε περισσότερη τόνωση και ότι το Βερολίνο δεν θα υποκύψει και δεν θα προχωρήσει σε σημαντική δημοσιονομική τόνωση.

Από τους 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν μόνο οι εννέα περιμένουν περαιτέρω μείωση επιτοκίων, ενώ οι 24 εκτιμούν ότι θα μείνουν αμετάβλητα και ένας ότι θα αυξηθούν. Οι μισοί εκτιμούν ότι θα διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ το μήνα. Δέκα πιστεύουν ότι θα περιοριστεί ή θα ανασταλεί και μόνο έξι ότι θα επεκταθεί.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ