2020-01-14 16:39:50
Φωτογραφία για Πράσινο τσάι: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με περισσότερα υγιή χρόνια ζωής αλλά και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.



Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού προϋποθέτει να πίνει κανείς τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και συνδέεται με περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας» (EJPC).

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Κίνα, την κύρια παραγωγό τσαγιού παγκοσμίως, συμμετείχαν 100.902 εθελοντές χωρίς ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού ή καρκίνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι 50χρονοι που έπιναν τακτικά τσάι ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο και υπέστησαν εγκεφαλικό 1,41 χρόνια αργότερα και έζησαν 1,26 χρόνια περισσότερο συγκριτικά με όσους δεν έπιναν ποτέ ή έπιναν σπάνια τσάι.

Οι συστηματικοί καταναλωτές τσαγιού είχαν επίσης 20% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρων καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού και 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες συγκριτικά με όσους δεν έπιναν τσάι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, η τακτική κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από όλες τις αιτίες. Περισσότερο ευεργετικά ήταν τα οφέλη του πράσινου τσαγιού και για όσους έπιναν τακτικά τσάι.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού και η διατήρηση αυτής της συνήθειας, συνδεόταν με κατά 39% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, 56% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό και 29% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν τσάι.

Τα κύρια βιοενεργά συστατικά του τσαγιού, οι πολυφαινόλες, δεν αποθηκεύονται στο σώμα μακροπρόθεσμα. Για να αποκομίσει συνεπώς κανείς τα καρδιοπροστατευτικά τους οφέλη, πρέπει να καταναλώνει συστηματικά τσάι.

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, η κατανάλωση του οποίου συνδέεται με 25% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, αλλά και θανάτου από όλες τις αιτίες.

Αντίθετα, καμία σημαντική σύνδεση δεν παρατηρήθηκε για το μαύρο τσάι.

Η υπεροχή του πράσινου τσαγιού οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η δυσλιπιδαιμία. Το μαύρο τσάι δεν περιέχει τόσες πολυφαινόλες, καθώς υφίσταται οξείδωση (ζύμωση) κατά την οποία οι πολυφαινόλες χάνουν την αντιοξειδωτική δράση τους.

Ο δεύτερος λόγος είναι το μαύρο τσάι συνδυάζεται συνήθως με γάλα, κάτι που σύμφωνα με έρευνες εξουδετερώνει τα ευεργετικά οφέλη του τσαγιού για τη λειτουργία των αγγείων.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ