2020-01-30 06:00:46
Φωτογραφία για Πόσο φόρο μπορείτε να γλιτώσετε επισκευάζοντας το σπίτι σας
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και το κείμενο της υπουργικής απόφασης.

Ενεργοποιήθηκε από τις αρχές του έτους το μέτρο που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επισκευάζουν τα σπίτια τους ζητώντας τιμολόγια και πληρώνοντας ηλεκτρονικά τις επισκευές κερδίζοντας έκπτωση φόρου. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και το κείμενο της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες με κυριότερη το γεγονός ότι για την έκπτωση φόρου θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η παροχή υπηρεσίας και όχι η αγορά υλικών. Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση θα φτάνει στο 40% επί της δαπάνης (με ανώτατο όριο τα 16.000 ευρώ) και θα μοιράζεται σε μια 4ετία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όποιος δαπανήσει 10.000 ευρώ για την επισκευή ενός διαμερίσματος το οποίο θα ενοικιαστεί προς 550 ευρώ τον μήνα, κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξασφαλίζει μείωση φόρου της τάξεως των 940,5 ευρώ η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με δύο επιπλέον ενοίκια
. Στην πράξη, αυτό που θα γίνεται είναι ότι θα μειώνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης που εισπράττει 6600 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να πληρώνει φόρο 940,5 ευρώ σε ετήσια βάση (σ.σ το 15% του εισοδήματος μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ τον χρόνο αφού όμως προηγουμένως γίνει μείωση κατά 5% λόγω αποσβέσεων). Κάνοντας τη δαπάνη για την επισκευή, δεν θα πληρώνει απολύτως τίποτα καθώς η έκπτωση της δαπάνης θα μηδενίζει ουσιαστικά την ετήσια φορολογική επιβάρυνση.

Όπως θα περιγράφει και η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον νέο νόμο:

1. Η έκπτωση φόρου θα γίνεται επί των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν από την 1/1/2020 και μετά. Για όσους κάνουν ανακαινίσεις φέτος, οι πρώτες ελαφρύνσεις θα φανούν στο εκκαθαριστικό του 2021.

2. Δεν θα αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες αλλά αυτές που αφορούν στην παροχή υπηρεσίας με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Θα «μετράει» δηλαδή η εργασία για την αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κτηρίου, η δαπάνη για την τοποθέτηση ηλιοπροστασίας, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα κλπ.

3. Η έκπτωση φόρου θα φτάνει στο 40% της δαπάνης αρκεί οι πληρωμές να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα. Το ποσό δεν θα αναγνωρίζεται σε μια χρήση αλλά σε τέσσερις. Υπάρχει πλαφόν στην δαπάνη και αυτό είναι τα 16.000 ευρώ. Μένει όμως να φανεί από την απόφαση αν αυτό το πλαφόν θα ισχύει άπαξ στη ζωή του κάθε φορολογούμενου ή αν θα αναγνωρίζεται σε ετήσια βάση ή στην 4ετία. Επίσης, αναμένονται οι εξηγήσεις για το αν η έκπτωση θα αφορά στις επισκευές όλων των ακινήτων ή μόνο στην κύρια κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση φόρου αυξάνει την απόδοση της επένδυσης που λέγεται «επισκευή ακινήτου» με στόχο την εξασφάλιση εισοδήματος από ενοίκια. Η περίοδος μάλιστα είναι κατάλληλη καθώς τα ενοίκια ανεβαίνουν οπότε η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει γρηγορότερα.

Φωτογραφία: Eurokinissi
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ