2020-01-30 18:00:30
Φωτογραφία για Μετά την Ιερουσαλήμ το Καστελόριζο: Ανοίγει τεράστιο θέμα για τον Ελληνισμό (ΒΙΝΤΕΟ)
Ελπίζουμε να μην ζήσουμε νέο 2010 αυτή την φορά για τα εθνικά μας θέματα Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία αναγγέλλει ναυτικές ασκήσεις νότια του Καστελόριζου στις 31 Ιανουαρίου ημέρα κατά την οποία έχει ήδη προαναγγείλει ασκήσεις το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην ίδια περιοχή.

Οι Τούρκοι, μέσω της δικής τους NAVTEX, αμφισβητούν ευθέως την δικαιοδοσία της Ελλάδας στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου χαρακτηρίζοντας ως μη εξουσιοδοτημένο τον ελληνικό φορέα που εξέδωσε την αρχική οδηγία προς ναυτιλομένους.

Μετά το Παλαιστινιακό, ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι εκείνο του Αιγαίου, με κορυφαίο σημείο εκείνο του Καστελόριζου.

Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Αν οι Τούρκοι δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.


Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.

Επομένως, μετά την Ιερουσαλήμ, μια «στάλα» γης στα ελληνικά νερά, επικεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ήδη ΗΠΑ και κυρίως Ρωσία εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Τι σχέδιο θα προταθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Πως θα επιτευχθεί «ειρήνη» στο Καστελόριζο; Με συνδιαχείριση στο Αιγαίο; Με συμφωνία πως το Καστελόριζο είναι μεν ελληνικό αλλά δεν δικαιούται ΑΟΖ, κάτι που βάσει του Διεθνούς Δικαίου δεν ισχύει;

Ελπίζουμε, μετά την ανακοίνωση του 2010, στο ακριτικό νησί, πως η Ελλάδα μπαίνει στα μνημόνια των «αρπακτικών» του ΔΝΤ, να μην ζήσουμε δεύτερο «Καστελόριζο», αυτή την φορά με παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στα «αρπακτικά» της Τουρκίας χάριν της… «ειρήνης».
parapona-rodou
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θερίζει η γρίπη με 21 νεκρούς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θερίζει η γρίπη με 21 νεκρούς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ