2020-02-13 15:37:11
Φωτογραφία για Νέο ασφαλιστικό: Διορθώνεται η αδικία για στελέχη ΕΔ-ΣΑ και Απόστρατους
Δεν καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών ετών και θα διορθωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Με δύο αλλαγές που αφορούν τη διόρθωση της αδικίας στα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ένστολους και την αύξηση της ποινής για όσους συνταξιούχους δεν δηλώνουν ότι εργάζονται κατατίθεται έως τη Δευτέρα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η πρώτη αλλαγή στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό σχέδιο νόμου αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους ένστολους, που αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων μετά τα 40 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένοι συνταξιοδοτούνται μετά τη 40ετία λόγω της προσμέτρησης έως και μίας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις, διάστημα για το οποίο τα ποσοστά αναπλήρωσης φθίνουν με βάση το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί σε διαβούλευση
. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά πάρα πολλούς, ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ενστόλους θα ισχύσει διπλό σύστημα, η κλίμακα Βρούτση για τον ασφαλιστικό βίο έως τα 40 έτη, και η κλίμακα Κατρούγκαλου από τα 40 έτη και μετά.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την ποινή στη μαύρη εργασία των συνταξιούχων, δηλαδή όσων εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ. Η ποινή για τη μαύρη εργασία των συνταξιούχων θα αυξηθεί από τους 10 στους 12 μήνες.

Με την προωθούμενη διάταξη προβλέπεται ότι στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του ΕΦΚΑ οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα. Επίσης ορίζεται ότι για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.

Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται, προτού αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ, καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.

Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από την κύρια σύνταξη και για την επικουρική. Διαφορετικά, εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. Μεταξύ άλλων, εξαιρούνται των ανωτέρω ρυθμίσεων οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι θα λαμβάνουν όλο το ποσό της σύνταξής τους, ενώ συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι και αλιείς.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 13/02/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ