2020-03-03 18:57:46
Φωτογραφία για Λέσβος: «Δεν πάει άλλο, δεν χωράνε άλλοι» λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Μόριας
Ο άνεμος που φύσαγε χθες στη Λέσβο δεν βοήθησε μονάχα μικρούς και μεγάλους να πετάξουν τους χαρταετούς τους, αλλα και τις βάρκες των μεταναστών και προσφύγων

να προσεγγίσουν τις ακτές του πολύπαθου νησιού, το οποίο εδω και πέντε χρονια έχει προσφέρει τα μέγιστα στο μεταναστευτικό - προσφυγικό. Από χθες το πρωί έφτασαν στη Λεσβο 240 νέοι μετανάστες αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 495 από τότε που ο σουλτάνος άνοιξε τις μεταναστευτικές κάνουλες. Οι 330 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταλύσει σε χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ οι 165 έχουν ξεμείνει στην παραλία Σκάλα Συκαμνιας.

Την ίδια ωρα οι κάτοικοι της Μόριας συνεχίζουν για ακομη μια ημέρα τα μπλόκα στην είσοδο του χωριού τους αφού όπως λένε «δεν πάει άλλο, δεν χωράνε άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια ούτε και στο νησί» είναι τα λόγια του Θανάση.

Και δεν είναι η μοναδική μορφή αντίδρασης των κατοίκων αφού αργά χθες το απόγευμα και σχεδόν καθε μέρα εκατοντάδες νησιώτες κυρίως νέοι συγκεντρώνονταν πριν την είσοδο της Μυτιλήνης «περιμένοντας» τα καραβάνια των μεταναστών και προσφύγων που προσπάθησαν να κατεβάσουν προς το λιμάνι φωνάζοντας τη λέξη «ελευθερία» και ζητώντας άσυλο
. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί ειχαν και χθες δουλειά αφού πριν σταματήσουν την ξεχωριστή αυτή λαοθάλασσα που ειχε ξεκινήσει απο τη Μόρια ειχε νωρίτερα αντέξει τον πετροπόλεμο και τα επεισόδια που ξέσπασαν λιγο μετα τις 12 το μεσημέρι στο κέντρο κράτησης και ειχαν διάρκεια αρκετή ωρα.

Αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσουν δυο αστυνομικοί απο πέτρες ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους οι μετανάστες κατέστρεψαν και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργιου στη Μορία. Το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξε μια σχετική ησυχία ενώ μέλη ΜΚΟ συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα επεισόδια εις βάρος μελών τους απο κατοίκους με πολλά απο αυτά να επισημαίνουν οτι θα φύγουν απο τη Μυτιλήνη.

Τα παραπάνω αποτύπωσαν την εικόνα της Καθαράς Δευτέρας στη Λέσβο μια ημέρα που δεν είχε σε κάτι να διαφέρει απο όλες εκείνες που προηγήθηκαν απο τότε που ο Ερντογαν άνοιξε τα σύνορα προς την Ελλάδα σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η σημερινή ημέρα ξημερώνει με το λιμενικό σώμα να ειναι σε επιφυλακή περιμένοντας τις ενισχύσεις από τη Frontex αλλα και την πιο έντονη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η κατάσταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη ενώ και οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν απο την κυβέρνηση να παρει μέτρα που θα ανακουφίσουν το νησί απο τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ