2020-04-03 14:49:40
Φωτογραφία για «Αγριεύει» η παγκόσμια «μάχη» για μάσκες - Καταγγελίες για αμφιλεγόμενες μεθόδους κρατών
 Κορωνοϊός: Αμερικανοί αγοραστές με πάκους από «ζεστά μετρητά» έβαλαν τελευταία στιγμή στο χέρι μάσκες που επρόκειτο να αποσταλούν στη Γαλλία, ισχυρίζονται αξιωματούχοι - Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της Guardian για την Τουρκία, το Ισραήλ και άλλες χώρες

Αμερικανοί αγοραστές με πάκους από «ζεστά μετρητά» κατάφεραν να βάλουν τελευταία στιγμή στο χέρι μάσκες που επρόκειτο να αποσταλούν από την Κίνα σε μία από τις σφοδρότερα χτυπημένες από τον κορωνοϊό περιοχές της Γαλλίας, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

Αυτό ωστόσο δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα αμφιλεγόμενης συμπεριφοράς από χώρα που προσπαθεί με κάθε μέσο να εξασφαλίσει προστατευτικό εξοπλισμό κατά του φονικού ιού που έχει «θερίσει» πάνω από 50.000 ζωές παγκοσμίως. Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Guardian, η «μάχη» των χωρών με έπαθλο τα απαιτούμενα «όπλα» στον πόλεμο κατά της πανδημίας είναι αδυσώπητη, και κάποιες χώρες επιστρατεύουν κάθε μέσο στη διάθεσή τους για να τα εξασφαλίσουν.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι μάσκες που αναφέρονται στο παραπάνω παράδειγμα είχαν ήδη φορτωθεί σε ένα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Σαγκάης που ήταν έτοιμο για απογείωση, όταν ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους Αμερικάνοι αγοραστές, που πρόσφεραν τριπλάσια τιμή από εκείνη που θα πλήρωναν οι Γάλλοι.

Ο Jean Rottner, γιατρός και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Γκραντ Εστ, είπε ότι μέρος της παραγγελίας των εκατομμυρίων μασκών που είχαν κάνει οι Αρχές της περιοχής του, όπου οι ΜΕΘ ξεχειλίζουν από ασθενείς της Covid-19, «χάθηκε» εξαιτίας άλλων αγοραστών. «Εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο, έβγαλαν έξω τα μετρητά... έτσι έπρεπε να δώσουμε μάχη», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο αξιωματούχος.

Παρόλο που ο Rottner δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι αγοραστές, για λογαριασμό ποιας χώρας εργάζονταν και σε ποια πολιτεία των ΗΠΑ εστάλη το φορτίο, ένας άλλος Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην προσπάθεια προμήθειας μασκών από την Κίνα, είπε ότι η ομάδα ενεργούσε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι μια ξένη χώρα πλήρωσε τριπλάσια τιμή για το φορτίο στο αεροδρόμιο», είπε ο Renaud Muselier, επικεφαλής της περιφέρειας Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας, μιλώντας στο κανάλι BFMTV. Η Guardian έχει επικοινωνήσει με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητώντας κάποιο σχόλιο. Πάντως, ένας Αμερικανός αξιωματούχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν αγόρασαν καμία μάσκα που προοριζόταν για παράδοση από την Κίνα στη Γαλλία. Αναφορές για το αντίθετο είναι τελείως αναληθείς».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε ανησυχητικές τέτοιου είδους αναφορές και ζήτησε από αξιωματούχους να διερευνηθούν αντίστοιχοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους φορτία μασκών που προορίζονται για τη χώρα του «αλλάζουν» ξαφνικά προορισμό. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός που προορίζεται για τον Καναδά θα φτάνει και θα μένει εδώ. Ζήτησα από υπουργούς να διερευνήσουν το ζήτημα» είπε εχθές Πέμπτη ο Τριντό.

Σε μία συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, αποκάλυψε ότι πρόσφατες απόπειρες της Μπραζίλια να αγοράσει γάντα και μάσκες από την Κίνα έπεσαν στο κενό. «Σήμερα οι ΗΠΑ έστειλαν 23 από τα μεγαλύτερα φορτηγά αεροσκάφη τους στην Κίνα να παραλάβουν υλικό που είχαν αγοράσει. Πολλές από τις δικές μας αγορές, που ελπίζαμε να επιβεβαιωθούν προκειμένου να τροφοδοτήσουμε [το σύστημα υγείας μας], έπεσαν στο κενό. Ολόκληρος ο πλανήτης θέλει αυτά τα είδη. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υπερβολικής ζήτησης», ανέφερε ο Μαντέτα.

«Ενώ η πανδημία εξαπλώνεται στον πλανήτη και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, όλο και περισσότερες καταγγελίες κάνουν την εμφάνισή τους για χώρες σε πανικό που χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες μεθόδους για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Οι τακτικές αυτές περιλαμβάνουν από μπλόκα σε εξαγωγές ιατρικών προμηθειών μέχρι την επιστράτευση κατασκόπων σε μυστικές αποστολές για την εύρεση τεστ», αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian. Και συνεχίζει: «Υπό τον φόβο της έλλειψης και της καταπόνησης των συστημάτων Υγείας τους, αρκετά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, έχουν λάβει μέτρα όπως η δημιουργία αποθέματος μασκών και στολών προστασίας από επικίνδυνα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περιοριστεί οι εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού».

Όπως αναφέρει η Guardian, η Τουρκία «φέρεται να πήγε ένα βήμα παραπέρα», αφού υπάρχουν αναφορές ότι όχι μόνο απαγόρευσε εξαγωγές προστατευτικού εξοπλισμου αλλά υπαναχώρησε από πωλήσεις μασκών σε ξένα κράτη, οι οποίες είχαν ήδη πληρωθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη βελγική Le Soir και την ιταλική Corriere della Sera, μάσκες τουρκικής κατασκευής που προορίζοντας για τις αντίστοιχες ώρες δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Στην Ιταλία, γράφει η Guardian, χρειάστηκαν πάνω από δύο εβδομάδες μετά από το τηλεφώνημα που έκανε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στον Ερντογάν, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι μάσκες. Στο Βέλγιο, προμήθειες δεν έχουν ακόμα παραδοθεί, παρότι το υπουργείο Υγείας της χώρας υπέβαλε επίσημα παράπονο στην αστυνομία.

Η Τουρκία απείλησε επίσης να επιτάξει εταιρείες παραγωγής οικιακών μασκών για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα θα παρέχονται αποκλειστικά στο κράτος, γράφει η Guardian. Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έθετε υπό τον έλεγχό της τα εργοστάσια, αν οι εταιρείες δεν συμφωνούσαν να πουλάνε αποκλειστικά τα προϊόντα τους στο υπουργείο Υγείας.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μασκών παγκοσμίως, ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από το ξέσπασμα της Covid-19 και είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δημιουργεί απόθεμα εξοπλισμού. Καθώς πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχει εξελιχθεί σε μία από τις ελάχιστες χώρες που πωλούν ή δωρίζουν εκατομμύρια μάσκες στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει η Guardian, ένα τέτοιο φορτίο με προορισμό την Ιταλία πέρασε από την Τσεχική Δημοκρατία, όπου κατασχέθηκε από τις Αρχές υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες. Οι τσεχικές Αρχές αρνήθηκαν τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από ιταλικά ΜΜΕ, όπως το Giornale Radio Rai, περί κλοπής με την υποστήριξη του κράτους. Είπαν ότι οι μάσκες είχαν μεταφερθεί σε μια αποθήκη βόρεια της Πράγας, όπου κατασχέθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ο ΥΠΕΞ της χώρας δήλωσε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση της Τσεχίας έστειλε 110.000 μάσκες στη Ρώμη ως αποζημίωση.

Ένα ανάλογο περιστατικό συνέβη στην Κένυα, όπου ένα φορτίο με μάσκες με προορισμό τη Γερμανία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά τη διέλευσή του από τη χώρα της ανατολικής Αφρικής. Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη εμπλοκής της κυβέρνησης.

Τα φάρμακα και τα τεστ για τον κορωνοϊό έχουν επίσης εξελιχθεί σε άκρως περιζήτητα είδη ανά την υφήλιο. Μετά από τις δηλώσεις Τραμπ (που δεν υποστηρίζονται πλήρως από επιστημονικά δεδομένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα) ότι ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της Covid-19, η Ινδία αμέσως απαγόρευσε τις εξαγωγές υδροξυχλωροκίνης.

«Η Μοσάντ του Ισραήλ έχει εκκινήσει διάφορες μυστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να φτάσουν αεροπορικώς στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες τεστ κορωνοϊού. Τοπικά ΜΜΕ, που επικαλούνται ανώνυμες ιατρικές πηγές και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, τα κιτ έχουν αγοραστεί από ένα κράτος "εχθρό" που δεν θα ήθελε να αποκαλυφθεί αυτή η συναλλαγή», γράφει η Guardian.

«Μπλόκα» εξαγωγής έχουν ξεκινήσει όμως και για τρόφιμα από ορισμένες χώρες. Το Καζακστάν, σημαντικός παραγωγός αλευριού, απαγόρευσε τις εξαγωγές και το Βιετνάμ, τρίτη δύναμη στον κόσμο στην παραγωγή ρυζιού, έκανε το ίδιο. Ανάλογα μέτρα φέρεται να έχει λάβει και η Σερβία. Παρότι δεν αναμένονται ελλείψεις στα τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι περισσότερες χώρες διατηρούν ανοιχτές τις αγορές τους, κάποιοι δείχνουν να έχουν παρασυρθεί από τον φόβο, καταλήγει η εφημερίδα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ