2020-04-07 06:00:19
Φωτογραφία για Πρόβλεψη για οικονομική κατάρρευση. Η ύφεση θα φτάσει το 20% στην Ελλάδα
Σε μία εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησε ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ιταλίας UNI-CREDIT, σε έκθεση του διείδε οικονομική «εξαΰλωσ5η» για την Ελλάδα με μείωση του ΑΕΠ κατά 18,5% το 2020, το οποία αν υπάρξει θα αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνης σε μία χρονιά, μεγαλύτερη και από την αρχή των Μνημονίων!

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος, τα χρόνια της ύφεσης από το 2009-2015 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% και τώρα η χώρα βάσει της έκθεσης θα βιώσει αντί για διάστημα χρόνων, σε διάστημα μηνών 18,5%!

Η έκθεση έχει τίτλο «Η μητέρα όλων των υφέσεων έχει φτάσει» και προβλέπει, μερική επανάκαμψη στο 2021 αλλά με μεγάλες πληγές στις οικονομίες της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της ΕΕ.

Πιο αναλυτικά, για την Ελλάδα όπως προαναφέραμε προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, κατά -18,5%, τουλάχιστον μέσα στο 2020, που θα είναι ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο εξάμηνο (35% σε σωρευτική βάση), ακολουθούμενη από μερική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.


Για το 2021 προβλέπει επίσης επιπλέον μερική ανάκαμψη που θα αγγίξει σε αύξηση το 15% από αυτό που θα έχει απομείνει από το ΑΕΠ του 2020.

Οι αναλυτές της Unicredit θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η πλέον εκτεθειμένη στην κρίση χώρα της ευρωζώνης λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό που αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ και την απασχόληση στο τομέα του 20% του εργατικού δυναμικού και θα έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση από τον περιορισμό των μετακινήσεων, καθώς η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων θα καθυστερήσει μέχρι την οριστική εξάλειψη του κορονoϊού.

Η έκθεση αναλύει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης και μνημονεύει την επιλογή της ΕΚΤ να «ανοίξει την πόρτα» για αγορά ελληνικού χρέους, λόγω των έκτακτων συνθηκών, το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επιλέξιμο για την ποσοτική χαλάρωση του QE.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Unicredit θεωρεί ότι τα μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα για την περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 έχουν παραλύσει το παγκόσμια οικονομία και αναμένει ότι οι περιορισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ να διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο με μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα.

Αναμένει μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά -5% το πρώτο εξάμηνο και διόρθωση κατά 2% στη συνέχεια και ετήσια σταθερή αύξηση από το 2021.

«Κλειδί» για την ανάκαμψη θεωρείται η άρση των περιορισμών όμως παραμένει ο κίνδυνος για «δεύτερο κύμα μόλυνσης» λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί σε επιχειρήσεις και ανεργία, που δύναται να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στο παραγωγικό δυναμικό.
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ