2020-04-13 22:45:38
Φωτογραφία για O κορωνοϊός «τελειώνει» το roaming και θα πλήξει σοβαρά τα έσοδα των εταιρειών κινητής – ειδικά στην Ελλάδα
Μπορεί στην Ευρώπη τα τέλη περιαγωγής να είναι παρελθόν για πολίτες της ΕΕ, αλλά παραμένει σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρίες κινητής από τους ξένους επισκέπτες -

Το πλήγμα για τις εταιρίες θα είναι υπολογίσιμο, ειδικά για τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα

Το τέλος των ταξιδιών έφερε την απότομη διακοπή σε ένα έσοδο το οποίο υπολόγιζαν οι εταιρίες κινητής στην Ευρώπη – κάποιες περισσότερο από άλλες: Τα τέλη περιαγωγής, ή roaming, τις χρεώσεις δηλαδή που πληρώνουν οι χρήστες από άλλες περιοχές για να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους στην Ευρώπη.

Η κατάρρευση του τουρισμού μπορεί νο προκαλέσει απώλεια εσόδων ως και $25 δισεκ. για τις εταιρείες κινητής – περίπου το μισό από τις συνολικές τους ετήσιες εισπράξεις από τέλη περιαγωγής. σύμφωνα με ανάλυση της Juniper Research που δημοσιεύουν οι Financial Times. Από αυτές τις απώλειες περίπου οι μισές – $12 δισεκ. θα χαθούν το καλοκαίρι καθώς ο κόσμος δε θα ταξιδέψει όπως τις άλλες χρονιές.


Μέχρι στιγμής οι εταιρείες κινητής δεν έχουν δημιουργήσει ανησυχίες βιωσιμότητας καθώς έχουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο αρκετά στιβαρό που στηρίζεται σε συμβόλαια, ενώ και οι υπηρεσίες τους – εν μέσω πανδημίας – θεωρούνται στρατηγικής σημασίας. Αλλά με το roaming να καταργείται και επίσημα, όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, θα χάσουν ένσ σημαντικό «παραδοσιακό» έσοδο το οποίο για κάποιες εταιρείες είναι πιο σημαντικό από κάποιες άλλες.

Οι εταιρείες κινητής των μεσογειακών χωρών θα πληγούν περισσότερο, καθώς αυτές είναι οι κερδισμένες του καλοκαιριού – τις πληρώνουν οι άλλες εταιρείες. «Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, έτσι οι εταιρείες κινητής σε αυτές τις χώρες θα υποφέρουν περισσότερο», λέει στους FT o Μορίς Πάτρικ, αναλυτής στη Barclays. «Τα έσοδα από roaming κινούνται από 1% ως 4%, με τον ΟΤΕ να έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ