2020-04-30 10:21:55
Φωτογραφία για Σ.Τσιόδρας: Γιατί αλλάξαμε γνώμη για τις μάσκες και τα σχολεία
Συντάκτης: Virus

Τη πλέον υποχρεωτική χρήση μάσκας ή καλύμματος καθώς και την θετική εισήγηση για το άνοιγμα του σχολικών μονάδων από την ειδική επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου Υγείας εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σ.Τσιόδρας, σημειώνοντας την αλλαγή των δεδομένων με την μεγαλύτερη συσσώρευση πληροφοριών που υπάρχει πλέον.

Η σύσταση χρήσης υφασμάτινης ή χάρτινης μάσκας δεν προωθήθηκε στην προηγούμενη φάση καθώς είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για την επιβολή του απαγορευτικού κυκλοφορίας. Πλέον μετά την άρση και την μεγαλύτερη κυκλοφορία του πληθυσμού κρίνεται αναγκαία η χρήση σε κλειστούς δημόσιους χώρους και καταστήματα, χωρίς να παραμελούνται τα μέτρα υγιεινής και φυσικής απόστασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού CDC.

Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι δεν συστήνονται οι μάσκες με βαλβίδα –κρίνονται ακόμη και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου στην ασυμπτωματική φάση- ούτε οι ιατρικές μάσκες. Περαιτέρω οδηγίες για την ορθή χρήση μάσκας θα δοθούν από τον ΕΟΔΥ και μέλη της ειδικής επιτροπής.


Σε ότι αφορά τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής για την επαναλειτουργία των σχολείων ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε ότι αρχικά υπήρχαν αβεβαιότητες και τα παιδιά θεωρούνταν πηγή μόλυνσης, ενώ πλέον υπάρχουν περισσότερα δεδομένα.

Είναι γνωστό και από την εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού CDC ότι στα παιδιά παρατηρείται πολύ λιγότερο η λοίμωξη, τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα, ενώ παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν λιγότερο του 1% στην μεγαλύτερη, σύμφωνα με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή μελέτη.

Επίσης, τα παιδιά μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος από ότι για τους ενήλικες: Τα παιδιά κολλούν τη νόσο 3 φορές λιγότερο από τους ενήλικες 20 ετών και άνω και 4 φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω 60 ετών. Η δε μετάδοση από παιδί σε ενήλικες μοιάζει ασυνήθιστη.

Επιδημιολογικά δεδομένα

Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 10 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 2.576, το 55,7% είναι άνδρες. Από το σύνολο:

589 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

1.268,(49,2%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

41 είναι διασωληνωμένοι , με μέση ηλικία 67 έτη , 12 είναι γυναίκες. Στο σύνολο των ασθενών το 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

71 εξήλθαν από ΜΕΘ

1 νεκρός προστέθηκε το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 139. Από τους θανόντες 36 ήταν γυναίκες. Το σύνολο των θανόντων είχε μέση ηλικία 74 έτη και το 91,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Έχουν διενεργηθεί 72.130 κλινικά δείγματα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ