2020-05-15 22:14:45
Φωτογραφία για John «Sonny» Franzese: Πέθανε ο Νονός της Μαφίας που δεν «έσπασε» ποτέ
Ο υπαρχηγός της οικογένειας Colombo έφυγε σε ηλικία 103 ετών χωρίς να «δώσει» ποτέ κανέναν στις αρχές, ενώ είχε συμφωνήσει στην εκτέλεση των δύο γιων του που «κάρφωσαν» συνεργάτες τους

«Ποτέ δεν σκότωσα ή έβλαψα κάποιον που να ήταν αθώος» είπε πριν ένα χρόνο ο John «Sonny» Franzese στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του, που τέλειωσε πριν από μερικές εβδομάδες, σε ένα γηροκομείο.

Ο νονός της Μαφίας που δεν έσπασε ποτέ, έφυγε σε ηλικία 103 ετών και παρέμεινε πιστός στην ομερτά υιοθετώντας στο απόλυτο την φράση από την ταινία «Τα καλά παιδιά»: «Ποτέ δεν καρφώνεις τους φίλους σου και πάντοτε κράτα το στόμα σου κλειστό».

Ο John το κράτησε με το παραπάνω, αρνούμενος να «καρφώσει» έστω και ένα όνομα στις αρχές, με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή και την ένταξη του σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων..

Παρέμεινε ως το τέλος το αρχετυπικό πρότυπο του μαφιόζου που έφτασε να είναι το Νο2 στην οικογένεια Colombo, μόνο που αυτό του κόστισε μισό αιώνα στην φυλακή.


Κέρδισε όμως τα εύσημα όλων, ειδικά αυτά του διαβόητου John Gotti, ο οποίος αναφερόμενος στην στάση του έκανε λόγο για «έναν σκληρό καρ…η».

Το πόσο σκληρός ήταν αποδείχτηκε όταν οι δυο γιοι του-που ακολούθησαν τα χνάρια του-συνελήφθησαν και «κάρφωσαν» μαφιόζους για να ελαφρύνουν την θέση τους.

Αμφότεροι επικηρύχτηκαν από την Μαφία και ο πατέρας τους συμφώνησε σιωπηρά στην εκτέλεση τους, παρότι αυτή δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Αντίθετα ο ίδιος, πραγματοποίησε πολλές, πάρα πολλές εκτελέσεις για τις οποίες δεν μετάνιωσε ποτέ.

Αμετανόητος

Όταν το 2017 ο John «Sonny» Franzese αποφυλακίσθηκε δεν βγήκε όρθιος από την φυλακή, αλλά καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Τότε ήταν εκατό ετών δεν έβλεπε σχεδόν καθόλου, ήταν κουφός και καταβεβλημένος, αλλά παρέμεινε μέχρι την τελευταία ημέρα του εγκλεισμού του ένας αμετανόητος μαφιόζος παλαιάς κοπής.

Με κάποια μικρά διαλείμματα πέρασε πάνω από μισό αιώνα της ζωής του στην φυλακή, αρνούμενος να συνεργαστεί με τις αρχές και να δώσει τα αφεντικά του ή συνεργάτες του, όσες φορές και αν του ζητήθηκε.

Ο τρομερός πρώην υπαρχηγός της οικογένειας Colombo μέχρι την ημέρα που αποφυλακίστηκε ήταν πάντα ένας πιστός στρατιώτης στα ιδανικά της Μαφίας.

Μόνο που η εμφάνισή του πλέον δεν θύμιζε σε τίποτε τον μαφιόζο με το σκληρό πρόσωπο που φέρεται να «καθάρισε» σύμφωνα με τις αρχές από πενήντα έως εκατό ανθρώπους κατά την διάρκεια της δράσης του.

Στο λυκόφως μιας ζωής που θα μπορούσε άνετα να γίνει κινηματογραφικό σενάριο, ο Franzese αποφυλακίσθηκε πριν τρία χρόνια και μεταφέρθηκε αρχικά στο σπίτι της κόρης του στο New Jersey, για να ζήσει επιτέλους ελεύθερος.

Μετά μπήκε σε οίκο ευγηρίας, όπου ελάχιστοι τον επισκέπτονταν, όπως η κόρη του όχι όμως οι γιοι του, τους οποίους είχε ξεγράψει από την ζωή του.

Ειδικά τον John Jr. δεν θέλει να τον ξέρει εδώ και χρόνια.

Εν αντιθέσει με αυτόν που τον έβαλε στους κόλπους της οικογένειας Colombo, ο γιος τους όταν είδε τα σκούρα προτίμησε να «καρφώσει» συνεργάτες και φίλους χωρίς να σκεφτεί ούτε μια στιγμή την «ντροπή» που ένοιωσε ο πατέρας του.

Σήμερα ζει ενταγμένος σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI, με άλλη ταυτότητα και σε άγνωστη τοποθεσία, κάπου στην Αμερική, την χώρα όπου «μεγαλούργησε» ο πατέρας του «Έχω σκοτώσει πολλούς...»

Το μόνο πράγμα που δεν ενδιέφερες την Maria Franzese εκείνο το κρύο βράδυ του Φλεβάρη του 1917, στο ταξίδι από τη Νάπολη στην Αμερική, την γη της επαγγελίας για χιλιάδες Ιταλούς μετανάστες, ήταν το κούνημα του πλοίου.

Ένοιωθε εδώ και ώρα τους πόνους της γέννας και ο άνδρας της Carmine δεν μπορούσε να κάνει πολλά. Για την ακρίβεια, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε εκτός από το να περιμένει, όσο κάποιες γυναίκες βοηθούσαν την δική του να φέρει στον κόσμο τον γιο του.

Το κλάμα του μωρού ακούστηκε εν πλω, και θα ακουγόταν για μήνες σε μια φτωχογειτονιά της Νέας Υόρκης, όπου εγκαταστάθηκε αρχικά η οικογένεια Franzese, αναζητώντας μια καινούργια αρχή.

Από μικρός ο John ήταν δυο πράγματα, έξυπνος και τσαμπουκάς. Και τα δύο του χρησίμευσαν πολύ όταν νεαρός πια αποφάσισε να περάσει στην παρανομία και να ενταχθεί στους κόλπους της μαφίας.

Ξεκίνησε από χαμηλά, από μικρές δουλειές για την οικογένεια Profaci-μετέπειτα Colombo-στην αρχή και γρήγορα πέρασε στις big business.

Χρόνια αργότερα μιλώντας με τον «συνάδελφό» του Gaetano Fatato ο οποίος ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας και ηχογραφούσε τις συνομιλίες τους έλεγε: «Έχω σκοτώσει πολλούς και δεν μιλάμε για τέσσερις, πέντε, έξι ή δέκα».

Περιέγραψε τεχνικές που χρησιμοποιούσε στους φόνους ώστε να μην αφήνει ίχνη, περνώντας π.χ. με γυαλιστικό νυχιών τα δάχτυλά του, ώστε να μην αφήνει αποτυπώματα ή φορώντας σκουφί μπάνιου την ώρα της δολοφονίας, ώστε να μην βρεθούν τρίχες οι οποίες θα μπορούσαν να εξεταστούν για DNA.

Τη εποχή της παντοδυναμίας του, δειπνούσε τα βράδια στο θρυλικό κλαμπ «Copacabana» με τον διάσημο πυγμάχο Jake La Motta και τον Frank Sinatra, που ήταν φίλοι του, πληρώνοντας πάντα αυτός τον λογαριασμό.

Ο νόμος της σιωπής

Μέχρι το 1967, μπορεί να είχε συλληφθεί ουκ ολίγες φορές, κατάφερνε όμως πάντα να ξεγλιστράει, με ή χωρίς δίκες, έχοντας σχεδόν πάντα κάποιο άλλοθι.

Όταν όμως κατηγορήθηκε σχεδόν για μια ντουζίνα ληστείες τραπεζών, δικάστηκε και μετά από τρία χρόνια εισέπραξε πενήντα χρόνια φυλακή, αφού αρνήθηκε πεισματικά να κατονομάσει συνεργούς, μαφιόζους ή να εμπλέξει μέλη της οικογένειας Colombo για την οποία δούλευε.

Από το 1978 και μετά βγήκε αρκετές φορές έξω με συγκεκριμένους όρους αναστολής τους οποίους πάντοτε παραβίαζε και επέστρεφε στην φυλακή, αρνούμενος να ηρεμήσει.

Λάτρευε τις γυναίκες και το σεξ-απέκτησε οχτώ παιδιά από τον γάμο του με την Christina Capobianco-όμως παρά τις δεκάδες ερωμένες που φέρεται να είχε, δεν χώρισε ποτέ την γυναίκα του.

Τελικά τον χώρισε αυτή, μην αντέχοντας τα μέσα-'έξω του συζύγου της στις φυλακές, ο οποίος μέχρι τα ενενήντα τρία χρόνια του παρέμεινε ενεργός υπαρχηγός της Μαφίας.

Τότε ήταν που συνελήφθη για εκβιασμό δύο κλαμπ με στριπτίζ και μιας πιτσαρίας στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να του δίνουν λεφτά για προστασία!

Αμετανόητος, μπήκε πάλι στην φυλακή, όπου κανείς δεν τολμούσε να πειράξει τον John «Sonny» Franzese, έναν από τους τελευταίους «αυθεντικούς» μαφιόζους του 20ου αιώνα.

Αυτόν που προτίμησε να κρατήσει το στόμα του ερμητικά κλειστό και να περάσει μισό αιώνα πίσω από τα κάγκελα ενός σωφρονιστικού ιδρύματος, αρνούμενος να σπάσει την ομερτά.

Ο βηματοδότης του τον πρόδωσε τελικά πριν από λίγες εβδομάδες μέσα στο γηροκομείο που έμενε πλέον ο νονός που δεν πρόδωσε ποτέ και το πλήρωσε με μισό αιώνα φυλακή.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ