2020-05-19 17:27:03
Φωτογραφία για Ο Τραμπ απειλεί να τερματίσει μόνιμα κάθε χρηματοδότηση στον ΠΟΥ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει... διορία στον ΠΟΥ να δεσμευτεί για μείζονες βελτιώσεις εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα επανεξετάσει εάν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μέλος του οργανισμού - Διαβάστε την επιστολή του Αμερικανού προέδρου προς τον επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι θα βάλει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση που χορηγούν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και θα επανεξετάσει τον εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος του ή όχι μέσα σε τριάντα ημέρες, εάν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής που απηύθυνε στον επικεφαλής του ΠΟΥ, τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.


O Ντόναλντ Τραμπ μεταφόρτωσε την επιστολή στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στο κείμενο ο αμερικανός πρόεδρος απαριθμεί αυτά που θεωρεί σφάλματα του ΠΟΥ στη διαχείριση της πανδημίας, ειδικά το ότι αγνόησε τις πρώτες αναφορές για την εμφάνιση του SARS-CoV-2 και ότι τηρεί πολύ στενή σχέση και πολύ ήπια στάση έναντι της Κίνας.

«Είναι καθαρό ότι τα επανειλημμένα σφάλματα από τη δική σας πλευρά και από πλευράς του οργανισμού σας στην αντίδραση στην πανδημία κόστισαν πάρα πολύ ακριβά στον κόσμο. Ο μόνος δρόμος μπροστά για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι να δείξει πως διατηρεί την ανεξαρτησία του έναντι της Κίνας», αναφέρει ο Τραμπ στην επιστολή του.

Νωρίτερα χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξαπολύσει για άλλη φορά φραστικά πυρά εναντίον του ΠΟΥ από τον Λευκό Οίκο: «δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» διότι «είναι μαριονέτα της Κίνας», πέταξε.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την υγεία, ανέστειλαν τη χορήγησή της στα μέσα του Απριλίου, κατηγορώντας τον ΠΟΥ ότι έχει υπερβολικά στενή σχέση με την κυβέρνηση στο Πεκίνο και ότι έκανε μεγάλα λάθη στη διαχείριση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.

Επίσης χθες, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνέλευσης του οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους επανέλαβε πως ο ίδιος και ο ΠΟΥ έκρουσαν «γρήγορα» τον κώδωνα του κινδύνου και συνέχισαν να το κάνουν «συχνά», ενώ σημείωσε πως θα διενεργηθεί «ανεξάρτητη» έρευνα για την αντίδραση του οργανισμού και των χωρών μελών «όσο συντομότερα είναι δυνατόν», πάντως την «προσήκουσα στιγμή».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ