2020-05-29 17:37:12
Φωτογραφία για Πεπτικό Σύστημα, από τι αποτελείται και πώς λειτουργεί;
 

Πεπτικό Σύστημα, από τι αποτελείται και πώς λειτουργεί; 

 

 

 

 

 

 

 

     Η πέψη ορίζεται ως η διαδικασία μέσω της οποίας η τροφή διασπάται μηχανικά και χημικά στην πεπτική οδό. Η ολοκλήρωση της αποδίδει θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι έτοιμα να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό.

Το πεπτικό σύστημα είναι στην πραγματικότητα ένα χημικό διυλιστήριο που παρασκευάζει τα δικά του καύσιμα και παράγει ενέργεια από τις πρώτες ύλες που του παρέχονται: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Περιγραφή του πεπτικού συστήματος

Κύρια λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό και θρεπτικά συστατικά. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται:    Κίνηση της τροφής μέσα στον πεπτικό σωλήνα    Έκκριση των πεπτικών υγρών και πέψη της τροφής    Απορρόφηση των τροφών (μετά την πέψη τους), του νερού    Κυκλοφορία του αίματος για να παραληφθούν οι ουσίες που απορροφούνταιΤο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει την γαστρεντερική οδό, την οποία αποτελούν όργανα τα οποία συνιστούν την κύρια οδό απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και είναι μήκους περίπου 5 μέτρων, όπως επίσης και κάποια σχετιζόμενα με αυτήν όργανα, κυρίως το πάγκρεας, το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη.

Την ανώτερη γαστρεντερική οδό

Διαβάστε περισσότερα » ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ