2020-06-24 09:29:33
Φωτογραφία για Τι είναι ο ιατρός ρευματολόγος; Πότε πρέπει να τον επισκεφτείτε;
της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Οι ρευματολόγοι είναι οι γιατροί που έχουν ειδικευτεί στις μη τραυματικές και μη χειρουργικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και στις παθήσεις του συνδετικού ιστού, που έχουν με άλλα λόγια ειδικευτεί στις ρευματικές παθήσεις και έχουν αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις καθώς και επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων
.

Έχει αναδειχθεί η διαπίστωση ότι η έννοια των ρευματικών παθήσεων δεν είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο ούτε είναι διαδεδομένη στο βαθμό που θα έπρεπε προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικά στην έγκαιρη διάγνωση και στη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Πολύ συχνά μάλιστα ο περισσότερος κόσμος, όταν αναφέρεται στις ρευματικές παθήσεις, χρησιμοποιεί τους όρους “αρθριτικά” ή “ρευματικά”. Οι όροι αυτοί είναι λανθασμένοι γιατί στερούνται περιεχομένου και δημιουργούν αρκετές φορές σύγχυση, δίνοντας μάλιστα την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για δύο μόνο παθήσεις, ενώ στην πραγματικότητα οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200.




10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ∆ΕΙΤΕ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟ


Τον Μάιο του 2009 το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας με ανακοίνωση του τόνισε την ανάγκη για να δει κανείς ρευματολόγο,αν παρουσιάζει

1. Αρθραλγία (πόνος στις αρθρώσεις)

2. Αρθρίτιδα

3. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από φλεγμονή στα μάτια

4. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από εξάνθημα στο δέρμα

5. Αρθρίτιδα που συνοδεύεται από πόνο στη μέση

6. ∆υσκαμψία στο σώμα ή τις αρθρώσεις

7. Πόνους στον αυχένα, στο θώρακα, στη μέση ή στη λεκάνη

8. Πόνο στις αρθρώσεις που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών

9. Πόνο στους μυς που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών

10. Πόνο στα οστά που να είναι έντονοι ή να επιμένουν για διάστημα μερικών ημερών

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ρευματικά νοσήματα. Τα ρευματικά ή ρευματολογικά νοσήματα είναι γνωστά και ως ρευματοπάθειες.

Υπάρχουν περισσότερα από 200 ρευματικά νοσήματα.

Η αρθρίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της άρθρωσης,είναι κοινό σύμπτωμα των ρευματικών νοσημάτων όμως δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό των ρευματοπαθειών.

Οι αρθρώσεις, οι μύς,οι τένοντες,τα οστά, τα μάτια,το στόμα,η μύτη,τα αυτιά,το δέρμα,τα νύχια,η καρδιά,οι πνεύμονες,τα νεφρά,ο οισοφάγος,το έντερο,το ήπαρ,τα νεύρα,ο εγκέφαλος και άλλα συστήματα του οργανισμού μπορεί αν προσβληθούν.

Ο ρευματολόγος είναι ο ειδικός στο να διερευνήσει και θα διαγνώσει τις ρευματοπάθειες και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τα αποδεδειγμένα ιατρικά δεδομένα.

Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των ρευματολογικών νοσημάτων είναι σημαντική στο να προληφθούν οι επιπλοκές αυτών των νοσημάτων.


Η οικονομική κρίση και οι ρευματολόγοι


Σε 29 Νομούς της χώρας δεν υπάρχει ειδικός ρευματολόγος, ούτε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ούτε στα ιατρεία των ασφαλιστικών Ταμείων!

Αποτέλεσμα περισσότερες από 100.000 οικογένειες, να κάνουν ένα είδος «αναγκαστικού ιατρικού τουρισμού», να ταξιδεύουν συχνά, σε άλλες περιοχές για να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους.


Για τα παιδιά μάλιστα, με σοβαρές ρευματοπάθειες, που συχνά, λόγω της μη έγκαιρης αντιμετώπισης, καταλήγουν σε αναπηρίες, οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες, καθώς το μοναδικό οργανωμένο Κέντρο για ρευματοπάθειες παιδιών, έστω με ελλιπή στελέχωση, υπάρχει στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και από τις περίπου 3.000 οικογένειες, που έχουν ασθενή παιδιά, απ΄ όλη την Ελλάδα, αναγκάζονται οι περισσότερες, να ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη!

Διαβάστε επίσης

Αρθρίτιδες. Οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ποδάγρα ή ουρική αρθρίτιδα. Τι να κάνετε για να ζείτε καλά με την αρθρίτιδα. Τι πρέπει να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην μέση;Πόνος στην πλάτη. Ποιες οι αιτίες, πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό και τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψή του;Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε ορισμένες μορφές αρθρίτιδας.Τι είναι ο ρευματολόγος και για ποιους λόγους πρέπει να τον επισκεφτείτε;Οι ρευματοπαθείς στην Ελλάδα και η επιβάρυνση τους με την οικονομική κρίση. Παγκόσμια ημέρα Αρθρίτιδας
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ