2012-06-22 01:57:50
Φωτογραφία για Γιούνκερ: ετοιμάζεται επικαιροποίηση του μνημονίου
Την αναθεώρηση των όρων του μνημονίου ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, όπως δημοσιεύει το Reuters.

Σχετικά με την αποδέσμευση του ενός δισ. ευρώ, το υπόλοιπο δηλαδή της πρώτης δόσης, ο κ. Γιούνκερ ενημέρωσε ότι θα έχει δοθεί στη χώρα μας έως το τέλος του Ιουνίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ένα μέρος του θα πάει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Για την Ισπανία, υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει από την ερχόμενη Δευτέρα να υποβάλλει επίσημο αίτημα για δάνειο με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Την ικανοποίησή του για την συγκρότηση κυβέρνησης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος τηςΚομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας.

Όπως επεσήμανε, είναι απαραίτητο να αρχίσουν ξανά οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι μα επαναφέρει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.


Στο Eurogroup συμμετείχε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βοηθήσει περισσότερο την ευρωζώνη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή με μια πιο παραδοσιακή πολιτική, εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει», δήλωσε η Λαγκάρντ από το Λουξεμβούργο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε δηλώσει ότι η τρόικα θα έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη νέα κυβέρνηση και να αρχίσει η αξιολόγηση για το τι έχει γίνει και το τι πρέπει να γίνει ακόμη σε σχέση με τις βασικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι προσβλέπει «με χαρά» στη νέα συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια και ξέρει ότι έχει δεσμευτεί ως προς το ευρωπαϊκό σχέδιο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και τον λαό της», υπογράμμισε.

πηγη:naftemporiki
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ