2020-07-12 11:35:02
Φωτογραφία για Μειώσεις φόρων και εισφορών στον προϋπολογισμό του 2021
Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός του 2021.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό να επαναφέρει τη δημοσιονομική πολιτική σε τροχιά μόνιμων μειώσεων του φορολογικού βάρους στην οικονομία. Η πρόθεση αυτή έχει διττή σημασία για την κυβέρνηση. Από τη μια να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το δευτερογενές κύμα ύφεσης που θα πλήξει την οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους μετά το πέρας τής ούτως ή άλλως προβληματικής τουριστικής περιόδου και από την άλλη να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πολιτικό κόστος της ύφεσης. Η ταχεία επανεκκίνηση της πορείας μείωσης του φορολογικού βάρους στην οικονομία εξυπηρετεί και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών.

Ο σχεδιασμός στο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:


-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και σταδιακή κατάργησή της. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20%, ενώ εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργησή της για το εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται με βάση το συνολικό εισόδημα των φυσικών προσώπων από κάθε πηγή και με συντελεστές που κυμαίνονται από 2,2% έως 10%

-Μείωση του τέλους επιτηδεύματος και σταδιακή κατάργησή του. Η πρώτη δόση της μείωσης του τέλους θα γίνει από το φορολογικό έτος 2020, δηλαδή από τη φορολογική δήλωση του 2021. Το τέλος ξεκινά από τα 500 ευρώ και ανέρχεται ακόμη και στα 1.000 για τις επιχειρήσεις

-Συνέχιση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πορεία μείωσης ξεκίνησε από φέτος με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Δεδομένη θεωρείται η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και ανέρχεται σε 44%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη μισθωτή εργασία και ειδικά την υψηλά αμειβόμενη. Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία μέσω της προσέλκυσης εργαζομένων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Παράμετρος που μπορεί, ωστόσο, να ανατρέψει τον παραπάνω σχεδιασμό είναι η πορεία της πανδημίας. Μια πιθανή αναζωπύρωση, που θα επιβάλει ένα νέο lockdown στην οικονομία, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση φέτος αλλά και μικρότερη ανάκαμψη το 2021.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ