2020-07-19 23:19:54
Φωτογραφία για Ηχητικό ντοκουμέντο για Μάτι: Μεταφέρω εντολές ανωτέρων, θαψ' τα γιατί θα σε σκίσουμε.. (vids)
Σε διάψευση των όσων αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, προχώρησε ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γιώργος Ματθαιόπουλος. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πώς θα κάνει τη δουλειά του: "Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη", ανέφερε.

Όμως, σε ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει το kathimerini.gr, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει απο τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία απο την έρευνα. "Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εαν είναι ελλιπή στοιχεία στα .... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα" του λέει. Και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως μεταφέρει εντολές απο την τότε πολιτική ηγεσία: "Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στά’ πα. Για να ξυπνήσεις".


"Έτσι γίνονται τα παιχνίδια"

Ισως όμως το πιο φοβερό από όλα όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συνομιλία -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής"- είναι η απειλή για το τι θα συμβεί εάν δεν υποκύψει στις πιέσεις: "Εχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα".

Δύο μόλις μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι και τους 102 νεκρούς, αυτή η απειλή συγκλονίζει – πως δηλαδή σαν αντίποινα για την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, θα βγει μια δυσμενής μετάθεση και στην πρώτη φωτιά κάποιοι δεν θα δώσουν εντολή για να συνδράμουν τα εναέρια μέσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Αυτό όμως που πραγματικά σοκάρει είναι η κυνική παραδοχή ενός αρχηγού της Πυροσβεστικής πως η απειλή αυτή έχει γίνει πράξη στο παρελθόν: "Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά... Ετσι παίζεται το παιχνίδι".

Κ. Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικά όσα αποκαλύπτονται

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της Καθημερινής για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε τα εξής:

"Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων".

Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης

Για έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, στο περιθώριο της δημοσιοποίησης στοιχείων δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που ήρθαν στο φως από σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής".

Όπως τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Πέτσας: "Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα και Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα".

"Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι", επισημαίνει ο κ. Πέτσας και καλεί την τότε αρμόδια Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις.

Γεροβασίλη σε Πέτσα: Σε ό,τι με αφορά το ρεπορτάζ είναι ψευδέστατο

"Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί, να μην επιτρέψω στο ψέμα και τους όποιους εκφραστές του να λερώσουν την πολιτική διαδρομή, το αξιακό μου σύστημα και την προσωπική μου αξιοπρέπεια", αναφέρει σε απάντησή της η Ο. Γεροβασίλη.

Και συνεχίζει: "Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά:

Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της.

Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι.

Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας".
greece-salonikia
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ