2020-07-30 12:12:09
Φωτογραφία για Εκλογές Π.Φ.Σ η επόμενη μέρα



Πλατφόρμα συνεννόησης για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο υπάρχει. Λογική συνεννόησης;

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με τις εκλογές για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να έχουν ολοκληρωθεί αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων των παρατάξεων και βέβαια και τις ισορροπίες μέσα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου πλέον ναι μεν η παράταξη του προέδρου κ. Απόστολου Βαλτά έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει ένα πλάνο τριετίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου αλλά θα έχει απέναντί της στο ρόλο της αντιπολίτευσης φωνές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ακούγονται και έχουν αρκετά μεγάλη εμπειρία στα συνδικαλιστικά δρώμενα, όπως για παράδειγμα είναι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Εναπομείναντες- Αγωνιστική Πρωτοβουλία» που κατόρθωσε να βγάλει έδρα από την πρώτη κατανομή με 12 ψήφους ή ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, του μεγαλύτερου Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας κ

. Κωνσταντίνος Λουράντος  ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία», το ζητούμενο είναι να υπάρξει μία βάση πάνω στην οποία να μπορέσει η νέα διοίκηση να πορευτεί εκφράζοντας όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικά τα πραγματικά «θέλω» της πλειοψηφίας των Ελλήνων φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προεκλογικά η νικήτρια των εκλογών παράταξη ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ του κ. Βαλτά υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα πάνω στα οποία θα δώσει προτεραιότητα το επόμενο διάστημα όπως...

 

...

οι ελλείψεις φαρμάκων, το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα του Ελληνικού Φαρμακείου, όπως αναφέρεται,η διάθεση των ΦΥΚ,το ωράριο Λειτουργίας Φαρμακείων,ο επαναπροσδιορισμός της Συλλογικής Σύμβασης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων με τον ΕΟΠΥΥ και αναθεώρηση του πλαισίου τιμολόγησης τους,η θέσπιση Επιστημονικής Αμοιβής για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες (Αντιγριπικός Εμβολιασμός, Α΄ Βοήθειες κλπ) και Υπερωριακής Αμοιβής για τις διανυκτερεύσεις στα πρότυπα που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα κράτη,η καθιέρωση ενιαίου ποσοστού κέρδους 30% για τα φάρμακα με χονδρική τιμή από 0-100€, βάσει κοστολογημένης πρότασης,η κατάργηση του Rebate που θεσμοθετήθηκε με τους μνημονιακούς νόμους 3918/2011 και 4052/2012,η κατάργηση του ποσοστού επιστροφής (rebate) 0,8% επί της λιανικής τιμής των off-patent φαρμάκων,η αύξηση του ποσού της Φαρμακευτικής Δαπάνης,η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ορίζεται ότι από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Φαρμακείων δεν θα διατίθενται τα ΜΗΣΥΦΑ,ο εξορθολογισμός του τιμοκαταλόγου των Γαληνικών Σκευασμάτων από το Υπουργείο Υγείας βάσει της μελέτης που έχει καταθέσει ο ΠΦΣ,η πλήρης καθιέρωση του θεσμού της Άυλης Συνταγής,η υλοποίηση του νόμου για την παροχή κινήτρων στα Φαρμακεία για την διάθεση γενοσήμων,η παροχή Κινήτρων για τη δημιουργία Συνενώσεων Φαρμακείων με βάση την οικονομοτεχνική Μελέτη Συνενώσεων - Συνεργασιών Φαρμακείων που ήδη έχει ολοκληρωθεί και θα οδηγηθεί για έγκριση από Γενική Συνέλευση,η εξόφληση των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών των Ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, για φαρμακεία που δεν έχουν εξοφληθεί για συνταγές, που ενώ υποβλήθηκαν κανονικά έχουν χαθεί με υπαιτιότητα των ταμείων.

Η ουσιαστική Οικονομική Στήριξη της πολιτείας προς τα Φαρμακεία,η περαιτέρω μείωση όλων των Προμηθειών των Τραπεζών δεδομένης της τεράστιας αύξησης στις κινήσεις POS και της καθιέρωσης ηλεκτρονικών πληρωμών,η ψήφιση του Εκσυγχρονισμού του Ιδρυτικού Νόμου του ΠΦΣ και των Φαρμακευτικών Συλλόγων (Ν. 3601/1928) και του Εκσυγχρονισμένου Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ με συντριπτική πλειοψηφία και έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας για νομοθέτηση καθώς καιη εισαγωγή για πρώτη φορά της υπηρεσίας της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας για τους Χρονίως Πάσχοντες (Medication Management) και την πλήρη κατοχύρωση της Ενεσοθεραπείας μέσω των Φαρμακείων.

Επιπλέον η παράταξη του κ. Βαλτά διεκδικεί

τη διαχείριση πάσης φύσεως αποβλήτων του Φαρμακείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας (ενέσιμα, σύριγγες, υπολείμματα χημικά, κλπ),τη θεσμοθέτηση και επαναφορά της διάθεσης υγρών φακών επαφής και τυποποιημένων γυαλιών πρεσβυωπίας από τα Φαρμακεία χωρίς να απαιτείται ο ορισμός οπτικού ως επιστημονικά υπευθύνου,τον καθορισμό Ρυθμιστικού Πλαισίου για την Διάθεση Προϊόντων Κάνναβης,την αποφασιστική συμμετοχή των φαρμακείων και των φαρμακοποιών στα Εθνικά Προγράμματα κατά του Καπνίσματος και της Παχυσαρκίας,τη στήριξη στη δημιουργία Διανεμητικών Λογαριασμών στους Συλλόγους ενισχύοντας τον Ρόλο τους για Παροχές Υπηρεσιών στα μέλη τους,την πλήρη πρόσβαση του Φαρμακοποιού στον Φάκελο Υγείας του Ασθενούς,την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των αχρεωστήτως καταβληθεισθών εισφορών σε ΤΑΥΦΕ - ΤΕΑΥΦΕ και την καθιέρωση ηλεκτρονικής πληρωμής για το ΤΑΥΦΕ με στόχο την απλοποίηση της καθημερινότητας του Φαρμακοποιού,την μετατροπή όλων, ανεξαιρέτως, των συνοδευτικών εντύπων συνταγών σε ηλεκτρονικά, και νομιμοποίηση της τήρησης τους σε ψηφιακό αρχείο από το Φαρμακοποιό,τη χορήγηση της Άδειας Λειτουργίας Φαρμακείων από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, όπως και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρα,τη συνεργασία με τις Φαρμακευτικές Σχολές της χώρας, για την αναμόρφωση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τους και με βάση τις ανάγκες του Φαρμακείου ως Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,την ενίσχυση του έργου των Τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων σε θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και εξατομίκευσης των αναγκών τους, όπως και online διασύνδεση των Τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων με τον ΠΦΣ,την αναβάθμιση της παρουσίας και του ρόλου των Ελλήνων  φαρμακοποιών στη PGEU με ουσιαστικές παρεμβάσεις στα Ευρωπαϊκά Δρώμενα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την Ευρωπαϊκή πορεία του Ελληνικού Φαρμακείου καιτην ανακαίνιση του κτηρίου του ΠΦΣ.

Ένα σημείο που αποτελεί στοιχείο κατατεθέν στη λογική που έχει ο πρόεδρος κ. Βαλτάς, στον τρόπο που θέλει να διοικήσει, είναι ο σχεδιασμός και η όποια διεκδίκηση με βάση συγκεκριμένα δεδομένα.

Χαρακτηριστικό είναι πάνω σε αυτό το σημείο του προγράμματός του που αναφέρει ότι «συνεχίζουμε και Εντείνουμε την εκπόνηση μελετών σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην κατεύθυνση της ανάδειξης του σημαντικού Ρόλου των Φαρμακοποιών της κοινότητας στη διαφύλαξη και Αναβάθμιση της Υγείας των Ασθενών κοστολογώντας την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε θα δυσκολέψει το έργο της αντιπολίτευσης, καθώς για να φανεί ότι η αντιπαράθεση ότι είναι δημιουργική και με το σκεπτικό το καλό του κλάδου, θα πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων που θα αποτελέσουν μία βάση για μία δημιουργική αντιπαράθεση και ένα μακρόπνοο σχεδιασμό για το καλό του ελληνικού φαρμακείου και του Έλληνα πολίτη.

Όπως προεκλογικά είχε πει και είχε τονίσει ο κ. Γιάννης Δαγρές, επικεφαλής της παράταξης  «Νέος Δρόμος Φαρμακοποιών»  «Τον Φεβρουάριο του 2019, ο τότε πρόεδρος του ΠΦΣ κος. Θεοδωσιάδης Κυριάκος είχε παρουσιάσει, και στη συνέχεια καταθέσει, στη Βουλή, στο πλαίσιο εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής για τη Χάραξη Μακροχρόνιας Πολιτικής στο Φάρμακο, ένα πολυσέλιδο, πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα Φαρμακεία, αλλά και συνολικά για το φάρμακο στην Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό συνοδευόταν και από την αντίστοιχη βιβλιογραφία του.

Το σχέδιο εκείνο περιλάμβανε όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές της λειτουργίας ενός Φαρμακείου, από τα πιο απλά και πεζά καθημερινά, όσο όμως και τα περισσότερο σοβαρά και υψηλής στρατηγικής σημασίας για τα Φαρμακεία.

Το σχέδιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Δαγρές, είχε εισπράξει τα συγχαρητήρια του προέδρου της Επιτροπής, κ. Θοδωρή Δρίτσα, καθώς ήταν το πληρέστερο όλων των κλάδων που παρουσίασαν τις θέσεις τους σε αυτή την Επιτροπή, και το μοναδικό που αγκάλιαζε ολοκληρωμένα όλες τις πτυχές του φαρμάκου και της πολιτικής για αυτό, με τα Φαρμακεία σε πρώτο πλάνο, και με γνώμονα την επίδραση όλων των πτυχών της συνολικής πολιτικής φαρμάκου στην Ελλάδα στη λειτουργία και στο μέλλον των Φαρμακείων.

Το σχέδιο λοιπόν αυτό αποτελεί μια πλήρη διαχρονική βάση, ένα θεμέλιο σκέψης, ένα ευρύ πλαίσιο και άξονα, πάνω στον οποίο μπορεί ο κλάδος μας να χτίσει όλη του τη στρατηγική για το παρόν και για το μέλλον του».

Ανεξαρτήτως προσώπων, είναι σημαντική και προς τη σωστή κατεύθυνση η άποψη που εξέφρασε ως παράταξη ο «ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ» ότι «η πρακτική των αποσπασματικών και μεμονωμένων αντιδράσεων, ως κεντρική στρατηγική συμπεριφοράς του κλάδου μας, δεν έχει σοβαρή προοπτική να προσφέρει τίποτα το αξιοσημείωτο» και ότι «χρειάζεται ευρύ σχέδιο Φαρμακευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Φαρμακείου, προληπτική δράση, και πρωτοβουλίες παντού και όχι μόνο στα θέματα που απευθείας αφορούν τα Φαρμακεία, ως τα μόνα εχέγγυα που μπορούν να φέρουν στέρεα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υπέρ μας».

«Αυτή η δουλειά», καταλήγει ο κ. Δαγρές, «αποτελεί παρακαταθήκη διαχρονικά για όλους τους προέδρους και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια του ΠΦΣ, όσο φυσικά και των τοπικών Φαρμ. Συλλόγων και όλων των συναδέλφων».

Και το ερώτημα είναι εάν όλοι αυτοί που εκλέχτηκαν να υπηρετήσουν το συμφέρον του Έλληνα από κάποια θέση, διοίκησης ή αντιπολίτευσης, θα μπορέσουν να ακολουθήσουν σε μία τέτοια λογική κατανοώντας ότι η αντιπαράθεση δεν έχει νόημα εάν γίνεται μόνο για την αντιπαράθεση και τη δημιουργία εντυπώσεων με το πίσω μέρος του μυαλού να ασχολείται με τις καρέκλες;

Θα υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας ώστε «η κατσίκα να μη χύνει την καρδάρα» που με κόπο γέμισε;

 

πηγή: dailypharmanews

 



 


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλεπού δάγκωσε 19χρονο -
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλεπού δάγκωσε 19χρονο -
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ