2020-08-13 00:48:22
Φωτογραφία για Εστίες υπερμετάδοσης γάμοι, βαφτίσια, οίκοι ευγηρίας και οι νέοι που γυρίζουν από τα νησιά
Ραγδαία επιτάχυνση στην πορεία της επιδημίας προκαλούν οι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού οι οποίες εντοπίζονται η μία μετά την άλλη στη χώρα.

Μετά τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αλλά και τα εργασιακά περιβάλλοντα όπως τα εργοστάσια στην Καβάλα και τη Χαλκιδική, στην αλυσίδα των μεταδόσεων προστέθηκε σήμερα και ένας οίκος ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη.

Η εστία που «αποκαλύφθηκε» το μεσημέρι της Τετάρτης και αφορά οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης έχει κινητοποιήσει τις αρχές, καθώς 7 ηλικιωμένοι ήδη νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου και οι έλεγχοι αλλά και η ιχνηλάτηση συνεχίζεται, έχοντας εντοπίσει συνολικά 35 θετικά κρούσματα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι στην περιοχή σπεύδει και ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου.


Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές δομές όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων είχαν μπει εξαρχής στην ομπρέλα προστασίας και ελέγχων των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών, ειδικά μετά τη συρροή κρουσμάτων, πολλών εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα, στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δύο άνδρες και πέντε γυναίκες, ηλικίας από 80 έως 92 ετών. Και οι επτά διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ σε όλους όσοι μένουν και εργάζονται στον εν λόγω οίκο ευγηρίας πραγματοποιήθηκαν τεστ για τον κορωνοϊό, από τα οποία προέκυψε ότι συνολικά 35 άνθρωποι είναι θετικοί. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η ιχνηλάτηση των επαφών άλλων 100 ανθρώπων, εργαζόμενων στον οίκο ευγηρίας που πρόκειται για εργαζομένους και συγγενείς των κρουσμάτων.

Ντόμινο μεταδόσεων από γάμους και παρεμφερείς εκδηλώσεις

Εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού -215 ήταν μέχρι και την περασμένη Παρασκευή- έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα, συνδεόμενα με γάμους και βαπτίσεις, κυρίως στην περιφέρεια, και με τις μολυσματικές διαδρομές να ξεδιπλώνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα.

Πρόσφατο περιστατικό σε αυτήν την κατηγορία αποτελεί ο γάμος του ποδοσφαιριστή, Μανώλη Σιώπη, ο οποίος αγωνίζεται σε τουρκική ομάδα. Όπως έγινε γνωστό και μέσω του λογαριασμού στα social media του Έλληνα διεθνούς ποδοσφαιριστή, ο ίδιος είναι θετικός στον κορωνοϊό όπως και η έγκυος σύζυγός του. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ για τα νοσοκομεία αναφοράς, τουλάχιστον 2 έγκυες νοσηλεύονται στο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ».

Ο πολιτικός γάμος που τέλεσαν την περασμένη εβδομάδα στον Έβρο αποτελεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις γεγονός υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Ο ίδιος, πάντως, ενημέρωσε όπως αναφέρει σε ανάρτησή του όλους όσοι ήλθαν σε επαφή μαζί του, στο πλαίσιο του γάμου αλλά και εκτός αυτού, ότι είναι ασυμπτωματικός και βρίσκεται σε απομόνωση στην οικία του όπως υπαγορεύουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για τον δεύτερο γάμο στον Έβρο που εντοπίζεται ως γεγονός υπερμετάδοσης. Από τα τουλάχιστον 60 κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν από τον γάμο-εστία υπερμετάδοσης στην Αλεξανδρούπολη την 1η Αυγούστου, ένα θετικό στον κορωνοϊό άτομο που ήταν στον γάμο εντοπίστηκε στη Μαγνησία.

Μικρή συρροή κρουσμάτων είχε καταγραφεί και από μία βάπτιση στη Χαλκιδική, από την οποία τουλάχιστον 5 άνθρωποι είχαν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι είχαν μολυνθεί στη διάρκεια άλλου γάμου που είχε τελεστεί μαζί με βάπτιση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης στις 25 Ιουλίου. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ωστόσο υπάρχει ένα κρούσμα που εντοπίστηκε στην Πέλλα και άλλα δύο που εντοπίστηκαν στη Ρόδο.

Κάθε άλλο παρά ευχάριστος είναι ο απολογισμός ενός άλλου γάμου που έγινε στον Αμπελώνα Λάρισας, στη διάρκεια του οποίου ο κορωνοϊός «κυριάρχησε» και το αποτέλεσμα φάνηκε λίγες ημέρες αργότερα, και μάλιστα με τον πιο θλιβερό τρόπο. Πέντε άνθρωποι διασωληνώθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στον απόηχο αυτού του γάμου.

Ισχυρή η ενδονοσοκομειακή συρροή στη Λάρισα

Συνεχίζεται η μολυσματική διαδρομή του κορωνοϊού στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, όπου είχε καταγραφεί εστία με επίκεντρο 7 γιατρούς. Μεταξύ αυτών ήταν και η 27χρονη ειδικευόμενη χειρουργικής η οποία έχει διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή γιατρός η οποία ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, παρουσιάζει βελτίωση.

Στο μεταξύ, και όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, άλλοι τρεις εργαζόμενοι στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, δύο γιατροί και ένας τραυματιοφορέας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της συγκεκριμένης «ενδονοσοκομειακής εστίας» στα 11.

Γυρίζουν από τα νησία και φέρνουν τον ιό στην Αθήνα

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Αττική, καθώς αυτή είναι η Περιφέρεια στην οποία εντοπίζονται τα περισσότερα νέα κρούσματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα σε μόλις 11 ημέρες έχουν εντοπιστεί 384 κρούσματα κορνωνοϊού, περισσότερα από όσα είχαν καταγραφεί σε όλη τη χώρα τον περασμένο Ιούνιο!

Η ιχνηλάτηση των εντοπισμένων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΕΟΔΥ, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να αφορούν νέους, οι οποίοι, όπως προκύπτει από τον έλεγχο, έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος.

Σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 4 στα 10 κρούσματα αφορούν πλέον στη χώρα μας άτομα ηλικίας 18 έως 39 χρόνων, με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συνεχίζονται οι... μεταμεσονύκτιοι συνωστισμοί στα νησιά παρά τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, παρά το ότι εφαρμόστηκαν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδίως σε περιοχές και νησιά που εντοπίζονται αρκετά κρούσματα, τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι επιχειρηματίες ορισμένων περιοχών δεν φαίνονται πρόθυμοι να τα τηρήσουν.

Τα κλαμπ και τα μπαρ του Λαγανά στη Ζάκυνθο έκλεισαν χθες τα μεσάνυχτα, όπως υποχρεώθηκαν από τα νέα μέτρα, ωστόσο η διασκέδαση μεταφέρθηκε... αλλού, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Ζακύνθου.

Όπως μεταδίδει το zantereport.gr, μετά το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης στην περιοχή, πλήθος κόσμου μεταφέρθηκε στην παραλία για να συνεχίσει τη διασκέδασή του.

Στο βίντεο που δημοσιεύει το site παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατούσε εχθές το βράδυ στην περιοχή.

Δεκάδες νεαροί και νεαρές συγκεντρώθηκαν στο σημείο και συνέχισαν να πίνουν και να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος. Στο βίντεο είναι εμφανές ότι οι περισσότεροι από τους παρόντες δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό, διασκεδάζοντας ο ένας κολλητά με τον άλλον και φυσικά χωρίς μάσκα.

Πέραν του συνωστισμού και του ανεξέλεγκτου του πράγματος στην παραλία του Λαγανά, ζήτημα γεννάται και από την κατάσταση στην οποία την αφήνουν φεύγοντας. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ οι λουόμενοι το πρωί αντίκρισαν μια άθλια κατάσταση με σκουπίδια και μπουκάλια, αρκετά από αυτά σπασμένα, με κίνδυνο να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί.

Η κατάσταση που άφησαν την παραλία το πρωί οι γλεντζέδες τουρίστες αποτυπώνεται και στο βίντεο που δημοσιεύει το zantetimes.

Απίστευτος συνωστισμός παρατηρήθηκε χθες και στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, καθώς μόλις έκλεισαν τα μαγαζιά, όλοι συγκεντρώθηκαν στις παραλιακές οδούς των πόλεων, με αποτέλεσμα να περπατάνε... ο ένας πάνω στον άλλο.

Αδιαφορούν για τα κρούσματα και απειλούν για τα μέτρα οι επιχειρηματίες της Μυκόνου

Σαν να μην έχουν αντιληφθει τη σοβαρότητα της κατάστασης και σαν να μη λαμβάνουν τίποτε υπόψη τους παρά μόνο τον... μικρόκοσμό τους, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου δηλώνουν εξαγριωμένοι για την απόφαση να κλείνουν τα κέντρα διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα! Με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα από την κυβέρνηση.

Το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου, απειλεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Την ώρα που καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας οι επιχειρηματίες της Μυκόνου δηλώνουν ότι «δεν πρόκειται επουδενί να δεχτούμε μοιρολατρικά την άδικη και απροειδοποίητη εξόντωση μας».

Διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των καταστημάτων τους νωρίτερα και θέτουν μια σειρά από ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Θέλοντας να μας καταστήσετε απλούς θεατές της καταστροφής των επιχειρήσεών μας, αιφνιαδιαζοντας επαγγελματίες και εργαζόμενους σε τομείς που τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία, με μια απόφαση που κατακεραυνώνει κάθε ελπίδα οικονομικης ανάτασης των επιχειρηματιων κατά το μήνα Αύγουστο που αποτελεί τον μήνα των διακοπών τόσο των Ελλήνων όσο και των τουριστών του εξωτερικού, σας γνωστοποιούμε την πλήρη απογοήτευσή μας και την καθολική εναντίωση μας στην επιπόλαιη και καταστροφική απόφαση σας για την παύση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα εως την 7 πρωινή εως τις 23/8/2020 και δεν πρόκειται επουδενί να δεχτούμε μοιρολατρικά την άδικη και απροειδοποίητη εξόντωση μας και

απαιτούμε απαντήσεις στα κάτωθι:

1. Με ποια κριτήρια επιλέγησαν οι συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος και δη η Μύκονος; Ζητούμε τη γνωστοποίηση του επιδημιολογικού φορτίου στη νήσο Μύκονο με το οποίο αποφασίστηκε ότι από τις 11 μέχρι τις 23/8 θα απαγορεύεται η λειτουργιά των ΚΥΕ από τις 12.00 έως τις 07.00.

2.Βασει ποιων επιδημιολογικών δεδομένων τεκμαιρεται ότι ο ιός μεταδιδεται από τις 00.00 - 07.00 και όχι από τις 7.01-23.59;

3. Γιατί μεταδίδεται μόνο στα ΚΥΕ και όχι στις βίλες; Έχετε σκοπό να σταματήσετε επιτέλους τα παράνομα πάρτυ που θα πολλαπλασιαστούν και θα φουντώσουν την επιδημία;

4. Γιατί δε μεταδίδεται ο ιός στα πλοία και στα αεροπλάνα; Έχει γίνει έλεγχος στην επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών ώστε να διαπιστωθεί ο συγχρωτισμός στις μπουκαπορτες των πλοίων;

5. Τι θα πούμε στους πελάτες που στέλνουν μαζικά Mails για ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα μετά τα νέα μέτρα; Πως θα αποζημιωθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις;

6. Τι θα πούμε στο 80-100% του προσωπικού που επιβαλλεται να απολύσουμε; Τι θα πούμε στις οικογένειες τους που αναμένουν να επιβιώσουν από την εποχιακή εργασία μέλους ή μελών της οικογένειας τους;

7. Ποια ειναι τα σχέδια ουσιαστικης στηριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται ανεπανόρθωτα; Θα υπάρξει μειωμένο ενοίκιο μέχρι την αρχή της επόμενης τουριστικής σεζόν; Θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστες;

Δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί αυτοί που έλαβαν αυτή την απόφαση κλεισμένοι μέσα στα γραφεία τους και με εξασφαλισμένο το μισθό τους, τι καταστροφή προκαλούν στο τουριστικό προϊόν της χώρας τώρα και μακροπρόθεσμα χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για την δημόσια υγεία.

Δηλώνουμε ότι άμεσα θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που παραδειγματικως βάλλει κατά της αρχής της νομιμότητας και της ισονομίας.

Η υγεία αποτελεί το ανώτερο αγαθό, η προάσπιση της, όμως, δε δύναται να είναι επιλεκτική.

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει καμπάνια με μήνυμα «όταν επιστρέφετε μείνετε μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες»

Οπως πληροφορείται το protothema.gr, το υπουργείο Υγείας έχοντας αντιληφθεί το πρόβλημα με τους νέους που μετατρέπονται σε υπερ-μεταδότες μέσα στις ευρύτερες οικογένειές τους ετοιμάζει το αμέσως επόμενο διάστημα στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια προς τον συγκεκριμένο πληθυσμό. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό θα καλούνται οι νέοι να απολαύσουν με ευθύνη τις διακοπές τους, αλλά κυρίως θα καλούνται να δείξουν την υπευθυνότητά τους αμέσως μόλις επιστρέψουν στην πατρική εστία. Με ποιο τρόπο; Μένοντας μακριά από τους αγαπημένους τους που θέλουν να προστατεύσουν, είτε πρόκειται για γονείς είτε για παππούδες και γιαγιάδες είτε για άλλα ευάλωτα πρόσωπα που θα κινδυνέψουν να εκτεθούν στον μολυσματικό ιό από την επαφή μαζί τους.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ