2020-09-06 23:39:06
Φωτογραφία για Πώς ο Τραμπ «απαλλοτρίωσε» έργα τέχνης
Αφού ακυρώθηκε η επίσκεψη τους στο γαλλικό νεκροταφείο των πεσόντων πεζοναυτών τον Νοέμβριο του 2018, ο ηγέτης των ΗΠΑ έμεινε χωρίς πρόγραμμα σε ένα αρχοντικό γεμάτο

έργα τέχνης. Την επόμενη μέρα που έφευγε, πήρε όσα του άρεσαν

Πολλά από τα κομμάτια που κοσμούσαν την ιστορική κατοικία του πρεσβευτή των Η.Π.Α. στο Παρίσι, όπου έμενε, ήταν του γούστου του Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι με μια αυθόρμητη κίνηση, τα πήρε και τα φόρτωσε στο Air Force One. Τα έργα έκτοτε στολίζουν τον Λευκό Οίκο.

Η απόφαση να ακυρωθεί η επίσκεψη του Τραμπ στο Αμερικανικό Κοιμητήριο Aisne-Marne έξω από το Παρίσι επανήλθε στην επικαιρότητα μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Atlantic την Πέμπτη στο οποίο αναφέρεται η ασέβεια του Τραμπ στους νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες που είναι θαμμένοι εκεί – μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου του αμερικανού προέδρου έναντι των στρατιωτικών και μάλιστα των πεσόντων. Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι τους αποκάλεσε «κορόιδα» και «κακομοίρηδες».


Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν η… αποψίλωση της πρεσβευτικής κατοικίας.

Τότε το περιστατικό έγινε δεκτό με γέλια και έκπληξη από όσους γνώριζαν, ωστόσο προκάλεσε πονοκεφάλους για τους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το κομψό αρχοντικό

Η ιστορία έχει ως εξής: Όσο ήταν στο Παρίσι με άλλους παγκόσμιους ηγέτες για να τιμήσει τον εορτασμό ενός αιώνα από το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τραμπ έμεινε στην επίσημη κατοικία του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέιμι ΜακΚούρτ, το ανακτορικού στιλ Οτέλ Πονταλμπά.

Το αρχοντικό, στο κομψό 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, χρονολογείται από το 1842. Έχει χρησιμεύσει ως έδρα του προγράμματος πολιτιστικής διπλωματίας «Art in Embassies» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και λειτουργεί και ως μουσείο.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου στο νεκροταφείο Belleau Wood ακυρώθηκε όταν ο βροχερός καιρός καθήλωσε το προεδρικό ελικόπτερο. Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο οδικής μετάβασης – ήταν μια απόσταση 90 χιλιομέτρων.

Έτσι ο Τραμπ έμεινε μόνος χωρίς πρόγραμμα, τριγυρνώντας στην κατοικία του πρέσβη.

Την επόμενη μέρα, ο Τραμπ έδειξε μια προτομή του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ένα πορτρέτο του Φράνκλιν και ένα σύνολο ειδωλίων ελληνικών μυθικών χαρακτήρων, και ζήτησε να τα πάρει μαζί του στην Ουάσιγκτον.

Το Σπίτι του Λαού

Ο πρέσβης ΜακΚουρτ, αιφνιδιάστηκε, αλλά δεν είχε αντίρρηση, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι τα έργα θα επιστρέψουν στο ανάκτορο «σε έξι χρόνια», όταν θα τελείωνε μια δεύτερη θητεία του .

Τα έργα, αξίας περίπου 750.000 δολαρίων, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το επεισόδιο, φορτώθηκαν στο Air Force One ενώ ο Trump επισκέφθηκε ένα άλλο νεκροταφείο πριν από την πτήση επιστροφής στην Ουάσιγκτον.

«Ο Πρόεδρος έφερε αυτά τα όμορφα, ιστορικά κομμάτια, που ανήκουν στον αμερικανικό λαό, πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εμφανιστούν εμφανώς στο Λαϊκό Σπίτι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζουντ Ντειέρ σε απάντηση σε ερωτήσεις του Bloomberg News.

Οι γραφειοκράτες του Γραφείου Κτιρίων Εξωτερικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τραβούσαν τα μαλλιά τους και αντάλλασσαν email με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που είχαν κάνει τη μεταφορά κατ’εντολή Τραμπ. Τελικά, επειδή τα έργα είναι Δημόσια, η κίνηση κρίθηκε νόμιμη.

Πολιτική αγορών

Ο Τραμπ, ο οποίος κάποτε δήλωσε ως φιλανθρωπία την αγορά ενός μεγάλου πορτραίτου του, είναι γνωστό ότι επιδεικνύει στην ιδιωτική του τραπεζαρία στη Δυτική Πτέρυγα δώρα και αναμνηστικά από διάφορα επίσημα ταξίδια και συναντήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι παπούτσια από τον ράπερ Kanye West και μια ζώνη από το Ultimate Fighting Championship.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι πρόεδροι επιτρέπεται να εκθέτουν προσωπικά δώρα από Αμερικανούς ή αρχηγούς κρατών όσο είναι σε υπηρεσία, αλλά πρέπει να τα αγοράσουν εάν θέλουν να κρατήσουν τα δώρα μετά την αναχώρησή τους.

Τα ειδώλια που τράβηξαν το μάτι του Τραμπ κατέληξαν πάνω από το τζάκι, στο Οβάλ. Απεικονίζοντας Έλληνες θεούς, χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα και φτιάχτηκαν από τον Ναπολιτάνο καλλιτέχνη Luigi Avolio , ο οποίος προσπαθούσε να τα πουλήσει ως γλυπτά από τον… 16ο ή 17ο αιώνα.

Το επεισόδιο γαλλικής συλλογής τέχνης συνοδεύεται από μια περίεργη υποσημείωση. Αφού οι επιμελητές του Λευκού Οίκου εξέτασαν τα κομμάτια που έφερε ο Τραμπ ο πρόεδρος είπε ότι η προτομή του Φράνκλιν ήταν αντίγραφο. Αστειεύτηκε ότι του άρεσε το ψεύτικο καλύτερα από το πρωτότυπο, είπε δύο άνθρωποι εξοικειωμένοι με το επεισόδιο.

Το πορτραίτο του Φράνκλιν από το Παρίσι ήταν επίσης ένα αντίγραφο – εκείνου που ζωγράφισε ο Joseph Siffred Duplessis στη Γαλλία το 1785, το οποίο στη συνέχεια κρατήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη Orange, ένα μίλι από τον Λευκό Οίκο.

Οι επιμελητές αφαίρεσαν ένα άλλο πορτρέτο του Φρανκλίνου από το Γραφείο και δανείστηκαν το πρωτότυπο Duplessis από τη γκαλερί. Αυτό τώρα κρέμεται στο Οβάλ, όχι το αντίγραφο που έφερε ο Τραμπ από τη Γαλλία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ