2020-10-06 21:27:20
Φωτογραφία για Στον «πυρετό» του Bitcoin: Πόσα ATMs λειτουργούν στην Ελλάδα
«Τα κρυπτονομίσματα ‘γεννήθηκαν’ για να μπορεί ο κόσμος να πραγματοποιεί συναλλαγές εκτός τραπεζικού συστήματος», λέει ο Στέφανος Γκετσόπουλος, συνιδρυτής της Thess Cash Hellas – Ποιες αλλαγές σηματοδοτεί το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ Την ολοένα και αυξανόμενη εξοικείωση των Ελλήνων με τα κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα το Bitcoin αντικατοπτρίζει ο αριθμός των ATMs που λειτουργούν σήμερα στην χώρα μας και επιτρέπουν την διεκπεραίωση συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος.

Όπως προκύπτει από δεδομένα της ιστοσελίδας coinatmradar, η Ελλάδα «μετρά» συνολικά 55 μηχανήματα, εκ των οποίων 25 είναι τοποθετημένα στην Αθήνα, επτά στη Θεσσαλονίκη, τέσσερα στο Ηράκλειο Κρήτης, τρία στη Λάρισα, δύο σε Χανιά, Ιωάννινα, Μύκονο και Πάτρα και από ένα σε Αλεξανδρούπολη, Άρτα, Χαλκίδα, Χαλκιδική, Καλαμάτα, Καστοριά, Κιλκίς και Ρόδο.

«Το πρώτο μας μηχάνημα μπήκε στο Κουκάκι και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε 18 ATMs ανά την Ελλάδα (δύο στη Θεσσαλονίκη και προσεχώς θα προστεθεί ακόμη ένα, έξι στην Αθήνα και από ένα σε Πάτρα, Μύκονο, Κρήτη κ.ο.κ.) και τρία στο εξωτερικό», τονίζει στο ΝΜ ο Στέφανος Γκετσόπουλος, συνιδρυτής της Thess Cash Hellas, της εταιρίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων τα τελευταία 4,5 χρόνια.


«Είναι η μεγαλύτερη επανάσταση που θα ζήσει η γενιά μας. Είμαι 44 ετών. Δεν γεννήθηκα με το ίντερνετ, έζησα, όμως, την εξέλιξή του. Όπως και αυτή της κινητής τηλεφωνίας, της αλληλογραφίας, των mails. Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει κάποιος πως η επόμενη επανάσταση που θα ζήσουμε είναι στην οικονομία», προσθέτει, τονίζοντας πως τα κρυπτονομίσματα ‘γεννήθηκαν’ για να δώσουν τη δύναμη στον κόσμο να πραγματοποιεί συναλλαγές εκτός τραπεζικού συστήματος.

«Η καινοτομία όλης αυτής της τεχνολογίας βασίζεται στο γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη των κεφαλαίων μας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Από τα ψηφιακά νομίσματα που προτίθενται να λανσάρουν οι κεντρικές τράπεζες θα απουσιάζει το στοιχείο της αποκέντρωσης, ενώ και ο έλεγχος θα ανήκει σε αυτές», συνεχίζει.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της Κριστίν Λαγκάρντ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχωρά στη δημιουργία του δικού της digital euro, το οποίο θα αποτελέσει ένα καθοριστικής σημασίας βήμα για το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα στο πλαίσιο του TIPS (Target Instant Payment Settlement) που ξεκίνησε το 2018.

«Η διαδικασία είναι πανεύκολη: Εμείς συνιστούμε στους πελάτες μας να έχουν ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Έρχονται, λοιπόν, στο μηχάνημα και ανάλογα την παροχή υπηρεσιών που θέλουν – είτε να αγοράσουν, δηλαδή, είτε να πουλήσουν – η συναλλαγή διαρκεί 1,5 λεπτό. Η προμήθεια που σχετίζεται με την τιμή του εκάστοτε κρυπτονομίσματος είναι 8% στην περίπτωση αγοράς και 6% στην περίπτωση πώλησης», τονίζει ο κ. Γκετσόπουλος.

Όσον αφορά στο προφίλ των συναλλασσόμενων, ο ίδιος υπογραμμίζει: «Σε αντίθεση με ό, τι θα περίμενε κάποιος, στα μηχανήματά μας συναλλάσσονται άτομα όλων των ηλικιών. Έχουμε πελάτη 86 ετών, ο οποίος συστηματικά πραγματοποιεί αποστολές χρημάτων σε συγγενικό του πρόσωπο στη Νιγηρία». Αξίζει να αναφερθεί πως η ισοτιμία ευρώ/bitcoin είναι σήμερα 1/9.083 (τιμή ανταλλακτηρίου).

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

«Τα ΑΤΜs λειτουργούσαν ήδη με μία ταυτοποίηση, τώρα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε και το Know Your Customer των τραπεζών, οπότε τα καινούργια μηχανήματα που θα κατασκευάσουμε από εδώ και στο εξής θα λαμβάνουν φωτογραφία του πελάτη, θα ταυτοποιείται με μία selfie κ.ο.κ.».

Αυτό απαντά ο κ. Γκετσόπουλος, ερωτηθείς για τις αλλαγές που φέρνει στην επίμαχη αγορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΝΜ το επίμαχο νομοσχέδιο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλαμβάνει εποπτικά καθήκοντα για τους παρόχους των υπηρεσιών ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων και τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών».

Σε διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου ορίζονται, επίσης, υποχρεώσεις των φορέων αυτών προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και τις ελληνικές αρχές.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ