2020-10-08 11:32:25
Φωτογραφία για Δένδιας - Τσαβούσογλου: «Ραντεβού στα τυφλά» στην Μπρατισλάβα
«Πού το πάει» η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος μεταβαίνει στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας για να λάβει μέρος στο φόρουμ ασφαλείας «GlobSec 2020». Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, θα βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να μιλήσει στην ίδια εκδήλωση.

Επισήμως, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θεωρείται ωστόσο πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί κάποιου είδους τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο περιθώριο των εργασιών του «GlobSec 2020». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα είναι ο μοναδικός ομιλητής σε συζήτηση που θα γίνει στις 09:30 το πρωί (τοπική ώρα) για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια.

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, στο ίδιο φόρουμ, ο Νίκος Δένδιας θα είναι ομιλητής σε άλλη θεματική ενότητα σχετικά με τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ μετά την πανδημία του κορωνοϊού, από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.


Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του φόρουμ ασφαλείας στην Μπρατισλάβα. Είναι πολύ πιθανό οι δύο άντρες να συναντηθούν στο χρονικό «παράθυρο» της μιάμισης ώρας που μεσολαβεί από το κλείσιμο της παρέμβασης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέχρι την έναρξη της συζήτησης στην οποία θα λάβει μέρος ο Νίκος Δένδιας. Προσώρας δεν έχει ανακοινωθεί καθοριστεί κάποιο συγκεκριμένο ραντεβού των δύο υπουργών Εξωτερικών. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται απίθανο να προσδιοριστεί συνάντησή τους ή έστω να έχουν κάποιου είδους τετ-α-τετ στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Εάν τελικώς πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από μήνες. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Κι αυτό διότι μετά την ανακοίνωση της 22ας Σεπτεμβρίου για επανέναρξη των άτυπων ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να καθοριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Η πιθανή συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα θα έχει βαρύνουσα σημασία, ιδίως μετά την προκλητική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η προκλητική κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη καταδικαστεί από Αθήνα και Λευκωσία, με την κυπριακή κυβέρνηση να διαμηνύει ότι υπ' αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να συζητηθεί καν το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Προφανώς, θα αποτελέσει είδηση ακόμη και η μη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Διότι η πιθανότητα αυτή θα δείξει ποιο είναι το πραγματικό επίπεδο των σχέσεων της Αθήνας και της Άγκυρας σήμερα, έπειτα από την μεγάλη κρίση του καλοκαιριού με τις έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρά τις διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση και επιστροφή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ