2020-10-08 19:28:26
Φωτογραφία για ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020 - Ομιλία π. Αντίπα Νικητηρά με θέμα: “Η πνευματική σχέση του Αγίου Αμφιλοχίου με τον Άγιο Νεκτάριο, εν όψει της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου”.
Την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Αντίπα Νικηταρά, Πρώην Πατριαρχικού Έξαρχου Πάτμου, εντός του Ιερού Ναού με θέμα: “Η πνευματική σχέση του Αγίου Αμφιλοχίου με τον Άγιο Νεκτάριο, εν όψει της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου”. 

Ο π. Αντίπας αρχικά αναφέρθηκε στο βίο και την πολιτεία του Αγίου Αμφιλοχίου, τη σχέση του με τον Άγιο Νεκτάριο και εν συνεχεία στις θαυματουργικές επεμβάσεις των Αγίων στη ζωή πολλών πιστών. 

Συγκεκριμένα μας κατέθεσε τι έλεγε ο ίδιος ο Άγιος Αμφιλόχιος για τον περιφανή Άγιο Νεκτάριο: “Τον Άγιο Νεκτάριο Μητροπολίτη Πενταπόλεως τον εγνώριζον και συναναστρεφόμην μετ’αυτού από το 1914 μέχρι της προς Κύριον εκδημίας Του και εθεώρουν τούτον ως ζώντα Άγιον εμφορούμενον από ακραιφνές Ορθόδοξον πνεύμα.

Η μετ’ αυτού αναστροφή επλημμύριζεν την ψυχήν μου από αισθήματα σεβασμού και ευλαβείας προς την Αγιότητά του και ότε εξομολογούμην διέκρινα την μεγάλη αγάπη του, την άκρα ταπεινοφροσύνη του και το βάθος της πνευματικότητός του
. Τούτον δε είχον ως στήριγμα εις τους πειρασμούς της μοναχικής μου ζωής”. Σε άλλο σημείο ο ομιλητής είπε: “Ο Άγιος Αμφιλόχιος παραδειγματίσθει και ωφελήθει από τη λειτουργική μυσταγωγία του Αγίου Νεκταρίου. 

Ο μακαριστός Γέροντας Παύλος καταγράφει στο βιβλίο του: «… ο ίδιος μου είπε ότι όταν παρακολουθούσε τον Άγιο Νεκτάριο στην Ιερά μονή του κατά τη Θεία Λειτουργία, τον είδε με φωτοστέφανο των Αγίων να τον καλύπτει και το πρόσωπό του να λάμπει σαν τον ήλιο. Για να ιδή κανείς την μεταμόρφωση του άλλου αποκαλύπτει ο Άγιος της αναστάσιμης χαράς Σεραφείμ του Σάρωφ, πρέπει να είναι ο ίδιος μεταμορφωμένος.» Εντυπωσιαζόταν ο Άγιος Αμφιλόχιος, με την ευλάβεια, την τάξη και την ιεροπρέπεια με την οποία λειτουργούσε ο Άγιος Δεσπότης”. 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Αντίπας είπε: “Ο Άγιος Αμφιλόχιος αναζωπύρωσε το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Ο διάλογος, τα ερωτήματα, η προσέγγιση και η μέθοδος του Αγίου Νεκταρίου είχαν καταπλήξει, παραδειγματίσει είχαν σαγηνεύσει, παιδαγωγήσει και ωφελήσει τον νέο Μοναχό και Άγιο Γέροντά μας Αμφιλόχιο και αισθανόταν τον Δεσπότη, όχι μόνο Άγιο αλλά και εν Χριστώ φίλο του”.
paraklisi
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ