2020-10-08 23:39:41
Φωτογραφία για Κουσουρής: Η Χρυσή Αυγή τύγχανε ασυλίας που την οδήγησε στα εγκλήματα του 2013
  Ο Δημήτρης Κουσουρής είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης της Χρυσής Αυγής πριν από 22 χρόνια – Αποκάλυψε ότι η πρώτη του κατάθεση είχε ληφθεί από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου Τον εφιάλτη που βίωσε ως θύμα της Χρυσής Αυγής, πριν 22 χρόνια, όταν ήταν φοιτητής Φιλοσοφικής, περιγράφει ο σήμερα καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Δημήτρης Κουσουρής.

«Ήταν μια οργάνωση με εγκληματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 2 δεκαετίες», είπε ο κ. Κουσουρής, μιλώντας στο Mega. Ο ίδιος χτυπημένος από ομάδα μελών, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μία εβδομάδα στην εντατική, ενώ συνολικά παρέμεινε στο νοσοκομείο έναν μήνα.

«Αυτό που έγινε είναι ότι εγώ και οι συνάδελφοί μου χτυπηθήκαμε ως κομμάτια ενός μεγάλου εκπαιδευτικού κινήματος, έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, σε διαμαρτυρία για τη σύλληψη συναδέλφων μας, σε ένα πραγματικό όργιο συλλήψεων και βίας που είχαμε δεχθεί», ανέφερε.


Ο κ. Κουσουρής κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις της Χρυσής Αυγής δρούσαν «ως συμπληρωματικές της αστυνομίας. Μας χτύπησαν όταν έφυγαν οι αστυνομικές δυνάμεις». Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα «επειδή έγινε στο πλαίσιο ενός μεγάλου κινήματος».

Η δολοφονική επίθεση εις βάρος του έγινε στις 16 Ιουνίου 1998. Αν και ως ένας από τους δράστες αναγνωρίστηκε ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, γνωστός ως «Περίανδρος», για επτά χρόνια ήταν καταζητούμενος. Το 2005 παραδόθηκε στις αρχές και καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη. Έμεινε στις φυλακές μόλις τέσσερα χρόνια «Οι υπόλοιποι δεν ταυτοποιήθηκαν και δεν συνελήφθησαν ποτέ», αναφέρει ο κ. Κουσουρής και προσθέτει: «Η υπόθεση τράβηξε καιρό και τελεσιδίκησε 10-11 χρόνια αργότερα».

Η Μαρία Λεπενιώτου του είχε πάρει την κατάθεση

Μάλιστα, ο κ. Κουσουρής, όταν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είχε μία θολή ανάμνηση. Ήταν η εικόνα της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτου, που του είχε πάρει την πρώτη του κατάθεση ως ανακρίτρια πριν 22 χρόνια, όταν δέχθηκε την επίθεση.

«Είχα μία θολή ανάμνηση, μόλις είχα βγει από την εντατική. Κάτι μου θύμισε η μορφή της και με τη βοήθεια του δικηγόρου μου θυμήθηκα ότι σε αυτήν έδωσα την πρώτη κατάθεση, το 1998».

«Η ασυλία στην Χρυσή Αυγή οδήγησε στα εγκλήματα του 2013»

Ο κ. Κουσουρής κατήγγειλε ότι η Χρυσή Αυγή έτυχε ασυλίας από την αστυνομία «που έγινε συνεργασία το 2000 και προετοίμασε και οδήγησε στα εγκλήματα του 2013».

«Για τους συγκεκριμένους ανθρώπους έχω περιφρόνηση. Θυμό έχω για όσους τους ντάντεψαν και τους νομιμοποίησαν», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος επέζησε για να ακούσει την καταδικαστική απόφαση, σε αντίθεση με άλλα θύματα «που δεν γέλασαν ποτέ».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ