2020-10-21 19:50:27
Φωτογραφία για Ιατροί προσπαθούν να παρακάμψουν την υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών  (pics)
Όπως είναι γνωστό με το Άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ηςΑυγούστου (ΦΕΚ Α 157) έχει αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών φαρμάκων. Πλέον καθίσταται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η ηλεκτρονική συνταγή, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί ο ασθενής να παραλάβει αντιβίωση από το φαρμακείο. 

Μια απόφαση που από την πρώτη στιγμή βρήκε απόλυτα σύμφωνη τη φαρμακευτική κοινότητα, και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Στην πράξη και μετά από σχεδόν δύο μήνες εφαρμογής του μέτρου, η μεγάλη πλειοψηφία ιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών την σέβονται. Δυστυχώς όμως στα φαρμακεία μας έστω και για μια μικρή μερίδα περιστατικών γινόμαστε μάρτυρες συμπεριφορών που δεν θέλουν να συναιτιστούν με τον νέο τρόπο χορήγησης των φαρμάκων αυτών.

Υπάρχουν ιατροί που για διάφορους λόγους αρνούνται να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά προβάλοντας διάφορες δικαιολογίες, όπως πχ. ότι δεν προλαβαίνουν λόγω φόρτου εργασίας, ότι δεν έχουν ακόμα κωδικούς συνταγογράφησης (ιδίως κάποιοι οδοντίατροι) κλπ.


Για να καταστεί το μέτρο αυτό απόλυτα επιτυχές, πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να το σέβονται κατά γράμμα. 

Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να γίνεται δεκτή χορήγηση αντιβιοτικού από:

καμία χειρόγραφη ιατρική συνταγή (πλην των εξαιρέσεων που είναι σαφείς από την ΠΝΠ) τηλεφωνική παρότρυνση ιατρούκαμία πίεση ασθενούς προς τον φαρμακοποιόΚανείς φαρμακοποιός δεν πρέπει να χορηγεί από μόνος του

Ενδεικτικά παραθέτουμε παρακάτω κάποιες από τις πολλές συνταγές ιατρών που φτάνουν στα φαρμακεία μας με χειρόγραφα «ραβασάκια». Αποτελούν μόλις ένα μικρό δείγμα από αυτές που έχουν ήδη σταλεί στο Υπουργείο προς περαιτέρω διερεύνηση, ενώ θα διενεργηθούν και έλεγχοι. farmakopoioi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ