2020-10-26 21:57:52
Φωτογραφία για Facebook: Πώς θα παρέμβει στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ;


Εν μέσω υγειονομικής κρίσης το Facebook έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά ψεύτικων ειδήσεων και την οργάνωση βίαιων κινημάτων κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Wall Street Journal, το Facebook σχεδιάζει μια πιθανή διάθεση εσωτερικών εργαλείων, που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να βάλουν ένα «στοπ» στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης και μπορούν να βάλουν τη χώρα «σε κίνδυνο» ενόψει των φετινών αμερικανικών εκλογών.

Τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού διατείνονται πως οι σκέψεις για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα εφαρμοστούν, μόνο εάν συμβεί κάτι τόσο σοβαρό, όσο οι βίαιες αναταραχές που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια εκλογική αναμέτρηση. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την «επιβράδυνση της εξάπλωσης μη έγκυρου περιεχομένου και την αφαίρεση πιθανών εμπρηστικών αναρτήσεων», καθώς και την «τροποποίηση της ροής των ειδήσεων με σκοπό το περιεχόμενο που παρακολουθούν οι χρήστες».


Μετά την απόφαση της πλατφόρμας να μείωσει την εξάπλωση των ψεύτικων αναρτήσεων της New York Post σχετικά με τις επιχειρηματικές συνδέσεις του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουκρανία, μια παρόμοια δράση καθόλη τη διάρκεια των εκλογών σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις στα «πηγαδάκια» των Ρεπουμπλικανών, καθώς θα ενίσχυε τα παράπονα περί λογοκρισίας.

Σύμφωνα με το BuzzFeed News, σε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είπε στους υπαλλήλους του Facebook, ότι ο ρυθμός παρέμβασης στις αναρτήσεις και τη ροή των ειδήσεων θα τελειώσει μετά τον Νοέμβριο. Πρόσθεσε επίσης ότι «μια ξεκάθαρη νίκη» θα μπορούσε «να είναι χρήσιμη για τη σαφήνεια του εκλογικού αποτελέσματος και για τη μη χρήση βίας ή την ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή μετά τις εκλογές» – κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό παρεμβατικότητας της πλατφόρμας, ώστε να θεσπίσει μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Το Facebook είχε προηγουμένως εφαρμόσει τέτοια μέτρα έκτακτης ανάγκης στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, αφού διαπιστώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, ότι πυροδότησε τη βία εναντίον μουσουλμάνων στη Μιανμάρ και σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσε μοχλός οργάνωσης βίαιων περιστατικών εναντίον μουσουλμάνων στη Σρι Λάνκα.

Εν μέσω εκλογών, υγειονομικής κρίσης και ένα καλοκαίρι με συνεχείς πολιτικές αναταραχές λόγω της αστυνομικής βίας, το Facebook έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα για να περιορίσει τη διάδοση παραπληροφόρησης και την οργάνωση βίαιων κινημάτων στις πλατφόρμες του.

Τον Ιούνιο, απαγόρευσε εκατοντάδες λογαριασμούς και σελίδες που σχετίζονται με το οργανωμένο, αντικυβερνητικό κίνημα Boogaloo. Τον επόμενο μήνα, το Facebook διέγραψε ένα βίντεο που μοιράστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυριζόταν ότι οι μάσκες προσώπου δεν είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της πανδημίας και ταυτοχρόνως ότι η υδροξυχλωροκίνη αποτελεί θεραπεία κατά του Covid-19. Μέχρι πριν από ένα μήνα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δηλώνε πως το Facebook θα περιόριζε τις αναρτήσεις που σχετίζονται με ανυπόστατες πηγές που αφορούν την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η δημοφιλής πλατφόρμα, πήρε πιο δραστικά μέτρα αυτόν το μήνα , καθώς απαγόρευσε όλους τους λογαριασμούς στο Instagram που σχετίζονταν με την αναπαραγωγή της θεωρίας συνωμοσίας QAnon.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, το Facebook κατάργησε 48 χορηγούμενες διαφημίσεις από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ με τίτλο «η ψήφος σας δεν μετρήθηκε» για παραβίαση της πολιτικής παρεμβολής των ψηφοφόρων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ