2020-10-28 07:44:56
Φωτογραφία για «Αποκλείονται τα capital controls» είπε ο γαμπρός του Ερντογάν – κι η λίρα μόλις βούτηξε σε νέο χαμηλό!


Εφιαλτική μέρα για τη λίρα, ξεπέρασε και το 8,20 η σχέση ανταλλαγής με το δολάριο - Παρά τις αρνήσεις του τούρκου ΥΠΟΙΚ, η καταάσταση απαιτεί ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων καθώς οι Τούρκοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και αγοράζουν μανιωδώς δολάρια και ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε σήμερα ότι δεν τίθεται καν θέμα εξέτασης capital controls από την τουρκική κυβέρνηση, απορρίπτοντας τις επιφυλάξεις των επενδυτών οι οποίες τροφοδοτούνται από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί της ιστορίας του.

«Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι δεν θα υπάρξουν έλεγχοι κεφαλαίου. Η Τουρκία αποτελεί χρηματοπιστωτικό και εμπορικό κόμβο», ανέφερε ο Αλμπαϊράκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές που διοργάνωσε η Citigroup Inc.

Η λίρα Τουρκίας καταρρέει καθώς η ρουτίνα της αγοράς βαθαίνει – με την ισοτιμία της με το δολάριο να εκτοξεύεται σήμερα πάνω από τις 8,2 λίρες για ένα αμερικανικό νόμισμα


Ο υπουργός απευθύνθηκε σε περίπου 100 εταιρείες που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, η οποία έρχεται στον απόηχο εβδομάδων αδιάκοπης πτώσης της αξίας τους τουρκικού νομίσματος, που ενισχύεται από τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Οι Τούρκοι άκουσαν «αποκλείονται», αλλά κατάλαβαν… «έρχονται τα capital controls»

Το νόμισμα επιτάχυνε την υποχώρησή του και βούτηξε ως και τα 8,2037 ανά δολάριο, νέο ιστορικό χαμηλό, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των… «καθησυχαστικών» δηλώσεων του τούρκου υπουργού.

Υποχωρεί για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 1999, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ότι το τρέχον επίπεδο της λίρας είναι αρκετά ανταγωνιστικό για να οδηγήσει σε… ανάκαμψη της οικονομίας των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αλπμαϊράκ είπε στους επενδυτές ότι αρκετές πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να εκτρέπουν την παραγωγή στην Τουρκία, η οποία είπε ότι βρίσκεται σε «σημείο καμπής».

«Το νέο οικονομικό μοντέλο αποδείχθηκε σωστό, καθώς βοήθησε να αυξηθούν οι εξαγωγές στο επίπεδο προ πανδημίας μέσω της παραγωγής, των επενδύσεων, των ευκαιριών απασχόλησης και μιας ανταγωνιστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας», ανέφερε ο υπουργός.

Βαφτίζοντας το κρέας-ψάρι δηλαδή, ο γαμπρός του Ερντογάν θεωρεί ότι η κατάρρευση της αξίας του νομίσματος είναι θετική παράμετρος καθώς κάνει τόσο φθηνή την παραγωγή εντός τουςρκίας και τόσο φθηνούς τους μισθούς για ξένες πολυεθνικές που η παραγωγή θα αυξηθεί.

Τέτοια ακούνε οι Τούρκοι και τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ