2020-11-07 12:37:25
Φωτογραφία για Ελληνική Λύση: «Κίνητρα για την ανάπτυξη της Οινοποιίας»
Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 600 / 15-10-2020 σχετικά με το θέμα «Κίνητρα για την ανάπτυξη της Οινοποιίας» . και την ..απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η ερώτηση

ΘΕΜΑ: «Κίνητρα για την ανάπτυξη της Οινοποιίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Τα οινοποιεία προσπαθούν να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Στην προσπάθειά τους αυτή, ζητούν από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και Τουρισμού να σταθούν αρωγοί και να συντονίσουν τις δράσεις τους για καλύτερα αποτελέσματα προβολής των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Τροχοπέδη για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση των οινοποιείων ήταν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος, όπως μας ενημερώνουν, ευτυχώς, καταργήθηκε.

Επίσης, πιστεύουν οι οινοποιοί, πως πρέπει να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία για την ανάπτυξη της ορεινής και ημιορεινής αμπελουργίας, έτσι ώστε να ασχοληθούν με το επάγγελμα και νέοι αμπελουργοί. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους εμφιάλωσης θα έπαιζε η επαναλειτουργία των εργοστασίων υαλουργίας, φελλών και πωμάτων στη χώρα μας. 


Οι δε άδειες για τις νέες φυτεύσεις θα πρέπει να γίνονται με αντικειμενικότητα και η μοριοδότηση των αμπελουργών να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία, μέχρι σήμερα, ήταν λάθος, στο σημαντικότερο ποσοστό τους. 

Ο πράσινος τρύγος, ισχυρίζονται οι οινοποιοί ότι πρέπει να γίνεται νωρίς (Μάρτιο), ενώ ο καθορισμός αποζημίωσης ανά στρέμμα αδικεί πολλές ποικιλίες, οι οποίες, όμως, πρωτοστατούν διεθνώς (π.χ. Ξινόμαυρο).

 Η απόσταξη κρίσης, τέλος, κρίνουν οι οινοποιοί ότι θα πρέπει να ισχύσει και την νέα χρονιά (λόγω «COVID-19»), αλλά οι τιμές πρέπει να καλύπτουν, τουλάχιστον, το κόστος παραγωγής, ειδικά για τους ΠΟΠ οίνους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των οινοπαραγωγών, όπως αυτά εκτίθενται ανωτέρω, προκειμένου να αναπτυχθεί η οινοποιία στη χώρα μας και να ευοδωθεί ο εξωστρεφής της χαρακτήρας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Μπούμπας

Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η πεταλούδα του Διαστήματος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η πεταλούδα του Διαστήματος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ