2020-11-09 07:56:37
Φωτογραφία για Η ανακάλυψη των ακτίνων Χ από τον Röntgen
H 8η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας από το 2012

Wilhelm Röntgen

Το 1895 ο Wilhelm Röntgen εργαζόταν στο πανεπιστήμιο του Würzburg.

Εμπνεόμενος από τα πειράματα του Philipp von Lenard που διερευνούσαν τη φύση των καθοδικών ακτίνων, άρχισε να ερευνά την διεισδυτικότητα των καθοδικών ακτίνων (σήμερα γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ηλεκτρόνια).

Ο Röntgen χρησιμοποιούσε, όπως κι άλλοι πειραματιστές, ένα πέτασμα από λευκοχρυσοκυανιούχο βάριο – BaPt(CN)4 – για την ανίχνευση του φθορισμού που ίσως να προκαλούσαν οι καθοδικές ακτίνες.

Συσκευή παραγωγής ακτινών Χ. Ηλεκτρόνια μεγάλης ταχύτητας προσπίπτουν σε μεταλλικό στόχο. Από τοv μεταλλικό στόχο εκπέμπονται ακτίνες Χ. (Το σχήμα είναι από το βιβλίο Φυσικής Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου από την εποχή που η Φυσική ήταν μάθημα Γενικής Παιδείας, όπως είναι π.χ. τα Θρησκευτικά.)


Στις 8 Νοεμβρίου 1895, ενώ ο σωλήνας που παρήγαγε τις καθοδικές ακτίνες ήταν καλυμμένος με μαύρο χαρτόνι και λειτουργούσε σε έναν σκοτεινό θάλαμο (και το πέτασμα από λευκοχρυσοκυανιούχο βάριο βρισκόταν σε κάποια απόσταση από τον σωλήνα), ο Röntgen παρατήρησε έκπληκτος ότι το πέτασμα φθόριζε.

O φθορισμός δεν ήταν δυνατόν να οφείλεται στις καθοδικές ακτίνες, αφού ο σωλήνας στον οποίο παράγονταν αυτές ήταν καλυμμένος με χαρτόνι, αλλά και το πέτασμα βρισκόταν σε απόσταση από αυτόν.

Μπορεί η 8η Νοεμβρίου να καθιερώθηκε επίσημα ως η ημέρα γενεθλίων των ακτίνων Χ, στην πραγματικότητα όμως ο Röntgen προς το τέλος του χρόνου και μετά από συστηματική έρευνα, συνειδητοποίησε ότι παράγεται ένα νέο είδος ακτινοβολίας που διέφερε από το φως και τις καθοδικές ακτίνες.

Έτσι, στις 22 Δεκεμβρίου 1895 κατάφερε να πάρει την πρώτη «ιατρική» ακτινογραφία:

Η πρώτη ακτινογραφία που λήφθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1895. Βλέπουμε το χέρι της συζύγου του Röntgen. Η ακτινογραφία παρουσιάστηκε δημόσια τον Ιανουάριο του 1896

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο Röntgen τον Ιανουάριο του 1896, περιέγραψε την ανακάλυψή του ως εξής:

«Αν διοχετεύσουμε την εκκένωση από ένα μεγάλο πηνίο Ruhmkorff μέσω ενός σωλήνα Crookes … και σκεπάσουμε τον σωλήνα με ένα περίβλημα από μαύρο χαρτόνι, τότε παρατηρούμε μέσα σε ένα απόλυτα σκοτεινό δωμάτιο ότι ένα χάρτινο πέτασμα επικαλυμμένο με λευκοχρυοκυανιούχο βάριο αρχίζει να λάμπει έντονα και φθορίζει εξίσου καλά είτε είναι στραμμένη προς το σωλήνα εκκένωσης ή επικαλυμμένη πλευρά του είτε ή άλλη»

Το 1901 ο Röntgen τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής για την ανακάλυψη των ακτίνων Χ.

wikipedia – www.nobelprize.org

https://physicsgg.me/
tinanantsou.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Adesso Tu - Eros Roma Live
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Adesso Tu - Eros Roma Live
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ