2020-11-18 00:16:54
Φωτογραφία για Εμμονές και ψυχαναγκασμοί: Με ποιο τρόπο επηρεάζει τους πάσχοντες η πανδημία


Επιδείνωση στα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής παρουσιάζουν πολλά παιδιά και νέοι άνθρωποι από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον κίνδυνο αύξησής τους να είναι σημαντικά ορατός, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Πολλά παιδιά και νέοι άνθρωποι με ιδεοληπτικές σκέψεις και καταναγκασμούς βιώνουν επιδείνωση των συμπτωμάτων ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD), άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης όπως της τρέχουσας πανδημίας, όπως αναδεικνύεται από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Aarhus που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychiatry.

Όπως γνωρίζουν ήδη οι επιστήμονες, τραύμα και στρες μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Επιπλέον, έχει επίσης γίνει γνωστό πως η COVID-19 ενδεχομένως να σχετίζεται με την ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών στους ενήλικες. Αυτό που δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, όμως, είναι τι σημαίνει η κρίση του κορωνοϊού για παιδιά και νέους ενήλικες.


Η ερευνητικά ομάδα υπό την επίβλεψη του καθηγητή Per Hove Thomsen, λοιπόν, αποφάσισε να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν την εν λόγω κρίση.

Επιδείνωση της κατάστασης

Κατά την άνοιξη του 2020, οι ερευνητές απέστειλαν ένα ερωτηματολόγιο σε δύο ομάδες παιδιών και νέων ανθρώπων ηλικίας από επτά έως 21 ετών. Η μία ομάδα είχε διαγνωσθεί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με θεράποντα ιατρό στο νοσοκομείο, ενώ η άλλη εντοπίστηκε μέσω του Οργανισμού OCD της Δανίας. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα είχε λάβει διάγνωση πολλά χρόνια πριν, με τον αριθμό των παιδιών που τελικά απάντησαν στο ερωτηματολόγιο να φτάνει τα 102.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες που ανήκαν στην πρώτη ομάδα ανέφεραν πως τα συμπτώματά τους είχαν επιδεινωθεί, με το 1/3 αυτών να αναφέρεται συγκεκριμένα στο άγχος, άλλο 1/3 στα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σχεδόν το 1/5 υποστήριξε πως και τα δύο συμπτώματα είχαν επιδεινωθεί. Στην άλλη ομάδα, το 73% ανέφερε ότι η κατάσταση είχε επιδεινωθεί, μόλις λίγοι πάνω από τους μισούς αναφέρθηκαν στο άγχος, ενώ το 43% απάντησε πως τα καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν αυξηθεί.

Απολύμανση και πλύσιμο χεριών

«Η διαταραχή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προς μελέτη σε σχέση με την πανδημία COVID-19, καθώς παρουσιάζει πολλές διαφορετικές κλινικές εκφράσεις, όπως το άγχος για την υγεία, η μικροβιοφοβία και ο φόβος για τη βρωμιά και το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών/χρήση απολυμαντικών. Επομένως είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς μια τόσο σημαντική κρίση μπορεί να επηρεάσει την έκφραση, τη συχνότητα και την εξέλιξη της διαταραχής», εξηγεί η Judith Nissen, σύμβουλος στη μελέτη.

Τα παιδιά και οι νέοι, οι οποίοι στο ερωτηματολόγιο περιέγραψαν σκέψεις και άγχος σχετικά με το ότι κάτι σοβαρό θα μπορούσε να συμβεί, όπως το αν νοσήσουν οι ίδιοι ή χάσουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, βίωναν την πιο σημαντική επιδείνωση στα συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στα παιδιά που άρχισαν να υποφέρουν από OCD σε μικρή ηλικία.

«Για τα παιδιά που βιώνουν ήδη το άγχος της απώλειας, οι καθημερινές περιγραφές της ασθένειας και του θανάτου στα μέσα ενημέρωσης και οι συστάσεις σχετικά με την απομόνωση και την προσοχή για τυχόν μόλυνση μπορούν να επιδεινώσουν αυτές τις αγχώδεις σκέψεις, ενδεχομένως ειδικότερα στα πιο μικρά παιδιά, για τα οποία είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της λοίμωξης και που εξαρτώνται απόλυτα από γονείς και παππούδες και άρα είναι πιο ευάλωτα στην απώλεια», τονίζει η Judith Nissen.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κάποιος συσχετισμός με το άγχος για τη μόλυνση και το καταναγκαστικό πλύσιμο των χεριών. Η μελέτη, λοιπόν, υποδεικνύει ότι τα παιδιά και οι νέοι που πάσχουν από OCD μπορεί να είναι ευάλωτοι σε σχέση με μία κρίση όπως η COVID-19, όπου το άγχος σχετικά με σοβαρά γεγονότα -όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου- χαρακτηρίζει μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα.

«Αυτό μπορεί να σχετίζεται τόσο με την άμεση απειλή της μόλυνσης όσο και με τις συνέπειες της ανάγκης διατήρησης κοινωνικής απόστασης, κοινωνικής απομόνωσης και το σημαντικό στοιχείο προσήλωσης στους κανόνες υγιεινής. Η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στα ευάλωτα παιδιά και νέους στο μέλλον», καταλήγει η ειδικός. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ