2020-11-27 16:54:54
Φωτογραφία για Κ. Φαρσαλινός: Σε πανικό και αντικρουόμενες κινήσεις τα κέντρα αποφάσεων για τον κοροναϊό (audio)

medlabnews.gr iatrikanea

 Ο ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής , Κωνσταντίνος Φαρσαλινός , μιλώντας στον 98.4radio , υποστήριξε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα, πολιτικά και σε επίπεδο επιστημονικής επιτροπής, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία άλλη στρατηγική  , παρά μόνο αυτή που και ο Π.Ο.Υ. χαρακτήρισε ως ύστατη λύση για να μην καταρρέουν τα συστήματα υγείας, αυτή του lockdown.

Aνέλυσε γιατί κυβερνητικά και επιστημονικά κέντρα αποφάσεων για την διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, έχοντας περιέλθει σε πανικό από την κατάσταση που η επί μήνες απραξία και υποτίμηση του δεύτερου κύματος έχει φέρει στα όρια του το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδίως τα νοσοκομεία, εξακολουθούν να μην έχουν στρατηγική και ανάλογες τακτικές επιλογές.

Θα έπρεπε, είπε, έντιμα να λεχθεί στους πολίτες , ότι αυτή η επιλογή δεν ανακόπτει την διασπορά στην κοινότητα, αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά σώζει την κατάσταση για την ώρα στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει για την ώρα καμία καταγραφή κόστους-οφέλους σε άλλες σημαντικές παραμέτρους της κοινωνίας κι αν τελικά χαθεί και με άλλες αιτίες περισσότερος κόσμος από αυτό που υποτίθεται ότι με το lockdown, σώζουμε.

Όπως είπε οι αντικρουόμενες κινήσεις με μοναδικό αφήγημα τα lockdown , μέχρι την κυκλοφορία εμβολίων, οδηγεί σε μονοδιάστατη συσσώρευση των πολιτών στα νοσοκομεία , ακόμη και για τα τεστ που ακόμη δεν συνταγογραφούνται, πιέζοντας σύστημα , γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό , την ώρα που τα νοσοκομεία εξ αντικειμένου γίνονται χώροι υψηλού ιικού φορτίου.

Ακόμη κι αν το lockdown, σώζει πολύ περισσότερους, για την ώρα καμία καταγραφή δεν μπορεί να μας το πει. Δυστυχώς , τόνισε, μόλις τώρα αντιλαμβανόμαστε και με δραματικό  τρόπο, ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνθήκες ενός ισχυρού κύματος του ιού και της νόσου , όπως το βίωσαν άλλες χώρες την Άνοιξη.

Αλλά, ο κ. Φαρσαλινός επεσήμανε, ότι μόλις τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα όπου έχουμε πάντα έξαρση των ιώσεων και όσο τελικά κεντρική και μόνη μας επιλογή είναι τα lockdown, η κατάσταση θα συνεχίζεται ατέρμονα , μέχρι να φτάσουμε στα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στη κοινότητα 

Αλλά και τότε, χωρίς  πληροφορία για τον χρόνο ανοσίας από αυτά μέχρι στιγμής, αν ισχύει  το εξάμηνο, κινδυνεύουμε όταν εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι μετά από 6 μήνες αφού  προηγηθούν επαγγελματίες υγείας και ευπαθείς ομάδες, όταν θα μπαίνουν τον Νοέμβριο σε ανοσία όλοι οι άλλοι , να λήγει αυτών των ομάδων η δική τους ανοσία.

Ο κ. Φαρσαλινός μάλιστα, εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση, ότι ο εμβολιασμός ναι μεν δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά θα είναι έμμεσα υποχρεωτικός για να εργαστείς, να ταξιδέψεις  ή να έχεις πρόσβαση στην εκπαίδευση, γεννώντας όμως έτσι πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής, όταν η επιτυχία ενός εμβολιαστικού προγράμματος , τελικά κρίνεται από το βαθμό συναίνεσης και γνώσης της κοινωνίας και όχι με την επιβολή , που δημιουργεί έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Κ. Φαρσαλινός , μίλησε τέλος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, από τις μεγάλες μελέτες για την φαρμακευτική αγωγή, έως το τι έδειξε η έρευνα σε 10 εκατομμύρια πολίτες στην Γιουχάν μετά την πανδημία στη Κίνα , ως προς τους ασυμπτωματικούς, αλλά και την εξαφανισμένη στην επίσημη ενημέρωση μεγάλη έρευνα στη Δανία για τις μάσκες, γεγονότα που όπως σημείωσε, όσο δεν αναδεικνύονται στη πραγματική τους βάση, δίνουν δυστυχώς τροφή για σενάρια συνωμοσίας .


medlabgr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ