2020-12-02 00:16:33
Φωτογραφία για Ιράν: H δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ θυμίζει «Homeland»
Η επιχείρηση εξόντωσης του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα χρησιμοποίησε την τελευταία λέξη της στρατιωτικής τεχνολογίας, οργανώθηκε στην εντέλεια και αξιολογήθηκε από τους αναλυτές ως ένα «σοφιστικέ χτύπημα» Ήταν το 2007, όταν ένα από τα πλέον παράτολμα όσο και άρτια οργανωμένα χτυπήματα εναντίον φυσικού προσώπου θα έμενε στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών και θα έβρισκε μία περίοπτη θέση στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Επρόκειτο για μία επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Δαμασκού, όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά τζιπ εξερράγη αποκεφαλίζοντας τον Ιμάντ Μουγκνίγιεφ, επιχειρησιακό αρχηγό του λιβανέζικου βραχίονα της Χεσμπολάχ, της οργάνωσης που αποτελεί το μακρύ χέρι του Ιράν στο Λίβανο και εκ των βασικών εχθρών του Ισραήλ στην περιοχή. Ήταν ένα χτύπημα που έφερε τη σφραγίδα της Μοσάντ, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τη φήμη της ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές, αλλά και ευφάνταστες μυστικές υπηρεσίες όλου του κόσμου.


Δεκατρία χρόνια αργότερα, στο σήμερα, θα έρθει ένα ακόμη χτύπημα με τους ίδιους περίπου πρωταγωνιστές, που θα ξεπεράσει σε φαντασία κάθε προηγούμενο, δείχνοντας παράλληλα την τρομακτική εξέλιξη της στρατιωτικής, και όχι μόνο, τεχνολογίας αλλά και τις δυνατότητες φυσικής εξόντωσης των αντιπάλων τους, που έχουν αναπτύξει ορισμένες από τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες του πλανήτη. Η δολοφονία του ιρανού πυρηνικού επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, στην πόλη Αμπζάρντ, περίπου 80 χλμ. ανατολικά της Τεχεράνης, έφερε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μέσα από μία εξαιρετικά καλοσχεδιασμένη επιχείρηση, το σενάριο της οποίας ξεπέρασε σε φαντασία ακόμη και τις χολιγουντιανές παραγωγές- και το τηλεοπτικό «έπος» Homeland όπου η βασική πρωταγωνίστρια στήνει σχέδιο δολοφονίας του αρχηγού των «Φρουρών της Επανάστασης» με τη βοήθεια πρακτόρων της Μοσάντα- άνδρες των μυστικών υπηρεσιών τρίτης χώρας εκτέλεσαν λίγο έξω από την ιρανική πρωτεύουσα τον επικεφαλής του μυστικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, χωρίς, μέχρι ώρας τουλάχιστον, να έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις για το γεγονός.

Ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση του Ιράν έδειξε ως υπεύθυνο για την ενέργεια το Ισραήλ, κάτι το οποίο, επίσημα τουλάχιστον, δεν αποδέχεται το Τελ Αβίβ. Ανεπίσημα ωστόσο, τόσο ο στόχος όσο και ο τρόπος που επιλέχθηκε να γίνει η δολοφονία του ιρανού επιστήμονα, αφήνουν έντονα το στίγμα της Μοσάντ. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, με διάφορες διαδικασίες, έχουν βγει από τη μέση περισσότεροι από πέντε πρωτοκλασάτοι ιρανοί πυρηνικοί, με όλα τα δάχτυλα να δείχνουν ως υπαίτιους τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Αδιαμφισβήτητα η ενέργεια που εξόντωσε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν ως ένα σημείο τομής στην ιστορία της δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της στρατιωτικής τεχνολογίας, οργανώθηκε, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, στην εντέλεια και αξιολογήθηκε από τους αναλυτές ως ένα «σοφιστικέ χτύπημα», λόγο της διακριτικότητας που το συνόδευε μέχρι και τη χρονική στιγμή που εξελίχθηκε. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ο Φαχριζαντέχ, ο οποίος είχε και την διπλή ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και του επικεφαλής του Οργανισμού Ερευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Αμυνας (Sépand), δολοφονήθηκε σε ένα κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Αμπζάρντ και σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και πυροβολισμούς που ακολούθησαν εναντίον του οχήματός του.

Αν και οι λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο που έγινε η επίθεση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρες, το επικρατέστερο σενάριο θέλει η διεξαγωγή της να γίνεται από απόσταση και μέσω της χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας τηλεχειρισμού όπλων και οχημάτων. Σύμφωνα με το ημι-επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, η επιχείρηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία ανθρώπων στον τόπο της ενέδρας, μέσω ενός πολυβόλου που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, το οποίο αρχικά άνοιξε πυρ και εν συνεχεία αυτοκαταστράφηκε μαζί με το όχημα, σκοτώνοντας τον ιρανό πυρηνικό επιστήμονα αλλά και άνδρες της συνοδείας του. Επρόκειτο για μία επιχείρηση, διάρκειας τριών περίπου λεπτών, η οποία όταν ολοκληρώθηκε είχε αφήσει πίσω της τουλάχιστον τρία κατεστραμμένα οχήματα και αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο Φαχριζαντέχ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιρανικά μέσα, η ενέδρα άρχισε με σφαίρες να «γαζώνουν» το θωρακισμένο αυτοκίνητο του επιστήμονα, υποχρεώνοντάς τον να βγει από το όχημα. Ο Φαχριζαντέχ δεν είχε καταλάβει ότι δεχόταν επίθεση, πιστεύοντας πιθανότατα ότι επρόκειτο για ατύχημα ή για πρόβλημα του αυτοκινήτου. Η έξοδος από το όχημά του θα ήταν και το τελευταίο πράγμα που θα έκανε στη ζωή του. Ακριβώς μπροστά του και σε απόσταση περίπου 150 μέτρων βρισκόταν σταματημένο ένα φορτηγάκι μάρκας Nissan, μέσα από το οποίο άρχισαν να έρχονται πυρά, με τον ιρανό επιστήμονα να δέχεται τρεις σφαίρες, δύο στο πλευρό και μία στην πλάτη. Το ίδιο το όχημα, εν συνεχεία και αφού είχε αδειάσει ο γεμιστήρας του τηλεκατευθυνόμενου όπλου που έφερε, ανατινάχθηκε προκαλώντας βλάβες σε ηλεκτρικούς στύλους και αναμεταδότες. Η έκρηξη ήταν δε τόσο ισχυρή που το ωστικό κύμα εκτόξευσε συντρίμμια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Νωρίτερα, από τα πυρά του ίδιου όπλου θα χάσει τη ζωή του ένας τουλάχιστον σωματοφύλακας του ιρανού επιστήμονα, που στην προσπάθειά του να τον προστατεύσει δέχθηκε αρκετές σφαίρες στο σώμα του. Όπως ανέφερε το πρακτορείο Fars οι δολοφόνοι δεν χρησιμοποίησαν πράκτορες στη σκηνή της επίθεσης, ενώ ο άγνωστος ιδιοκτήτης του Nissan διέφυγε από τη χώρα, χωρίς να προσδιορίσει τον προορισμό του.

Τηλεκατευθυνόμενο όπλο

Λίγες ώρες αργότερα το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Press TV» θα μεταδώσει ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα ήταν ισραηλινής κατασκευής, καθώς έφερε «το λογότυπο και τα διακριτικά της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας». Η συγκεκριμένη αναφορά ήρθε να καταδείξει κάτι που δεν αποτελεί και κάτι ιδιαίτερα μυστικό για τους ειδικούς που παρακολουθούν την εξέλιξη της στρατιωτικής τεχνολογίας. Όντας ένα από τα κράτη που βρίσκονται στην πρωτοπορία ως προς την εξέλιξη των όπλων, το Ισραήλ μέσω της αμυντικής του βιομηχανίας έχει αναπτύξει ένα πλήθος τύπου πυροβόλων όπλων που μπορούν να λειτουργούν από χιλιόμετρα μακριά, μέσω τηλεχειρισμού. Ήδη τέτοιου τύπου όπλα, με ενσωματωμένες μάλιστα φωτογραφικές κάμερες επάνω τους, έχουν τοποθετηθεί εδώ και κάμποσα χρόνια στην κορυφή του τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη. Πρόκειται για ένα όπλο που φέρει την κωδική ονομασία Sentry Tech και έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Rafael. Όπως εκτιμάται παραλλαγή αυτού του όπλου, ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της επιχείρησης εναντίον του Φαχριζαντέχ. Να σημειώσουμε πως τα συστήματα απομακρυσμένων πυροβόλων όπλων αποτελούνται από βάσεις όπλων, οριζόντια και ανυψωτικά όπλα, διασυνδέσεις όπλων, απομακρυσμένο φορτιστή όπλων, δοχείο πυρομαχικών και σύστημα τροφοδοσίας, ανιχνευτής εύρους λέιζερ, μονάδα παρακολούθησης ημέρας / νύχτας και χειριστήριο, χειριστήριο και μονάδα απομακρυσμένης πυρανίχνευσης και απεικόνισης.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα στην επιχείρηση δολοφονίας του Φαχριζαντέχ ενεπλάκησαν αρκετά άτομα. Οι εκτελεστές του τον παρακολουθούσαν και γνώριζαν ότι θα ταξίδευε την περασμένη Παρασκευή οδικώς από την Τεχεράνη στο Αμπζάρντ, μια κωμόπολη 10.000 κατοίκων, όπου ο πυρηνικός επιστήμονας, όπως και πολλοί πλούσιοι Ιρανοί, είχε εξοχική κατοικία. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ