2020-12-07 07:53:29
Φωτογραφία για «Πράσινο» υπό όρους για το 5άστερο ιατρικό resort με ισραηλινοαμερικανικά κεφάλαια στη Ρόδο


Το project, από τα λίγα στη χώρα μας στον τουρισμό υγείας και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών, είχε κολλήσει την τελευταία τριετία λόγω αρχαιολογικών ζητημάτων Προχωρά, αλλά υπό όρους για τα αρχαιολογικά, η επένδυση για το ξενοδοχειακό resort στον τουρισμό υγείας, που σχεδιάζεται στη Ρόδο με επενδυτικά κεφάλαια από το Ισραήλ και την Αμερική κι έχει αρχικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν και της σχετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, άναψε το «πράσινο φώς», παρέχοντας… μερικώς την έγκρισή του για την κατ’αρχήν χωροθέτηση της νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων στην περιοχή Αμαρτος Κρητηνίας, της εταιρείας «Αμαρτος Οικολογική Α.Ε.» με επικεφαλής επενδυτή από το Ισραήλ.

Το project, από τα λίγα στη χώρα μας στον τουρισμό υγείας και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών, είχε κολλήσει την τελευταία τριετία λόγω αρχαιολογικών ζητημάτων, με το επενδυτικό σχήμα να έχει τροποποιήσει την πρότασή του προκειμένου να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού ήδη από τις αρχές του έτους, ωστόσο η πανδημία πήγε πίσω και στην προκειμένη περίπτωση τον σχετικό προγραμματισμό.


Τώρα, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη υπογράφει τη σχετική απόφαση όπου εγκρίνεται υπό προϋποθέσεις η χωροθέτηση της μονάδας, αποκλείοντας ωστόσο συγκεκριμένο τομέα της έκτασης (τομέα Β’) δεδομένου ότι σε αυτόν αποκαλύφθηκαν σημαντικές αρχαιότητες, η ανασκαφική διερεύνηση των οποίων πρέπει να συνεχιστεί.

Μάλιστα, για τη συνέχιση της ανασκαφικής διερεύνησης στον τομέα Β θα πρέπει να συνταχθεί μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας (σ.σ. όπως άλλωστε έχει γίνει και σε άλλες επενδύσεις, ακόμη και στα mega projects του Ελληνικού και της Αφάντου).

«Όλες οι αρχαιολογικές εργασίες, καθώς και η φωτογραφική – σχεδιαστική τεκμηρίωση του συνόλου των αρχαίων καταλοίπων θα γίνουν με δαπάνη της ενδιαφερόμενης εταιρείας», αναφέρεται στην απόφαση, ενώ «η καταρχήν χωροθέτηση κτηρίων στον τομέα Β της ξενοδοχειακής μονάδας θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας σε αυτόν».

Η απόφαση εγκρίνει την κατ’αρχήν χωροθέτηση του νέου 5άστερου στους δύο άλλους τομείς (Α και Γ) ωστόσο θέτει όρους για την κεντρική μονάδα «να μειωθεί ή να καταργηθεί η γυάλινη επιφάνεια του αιθρίου, δεδομένου ότι δεν ταιριάζει στην μορφολογία της περιοχής, να απλοποιηθεί κατά το δυνατόν το περίγραμμα του κεντρικού κτηρίου κ.τ.λ.».

Μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας από πλευράς του υπουργείου, στο στάδιο κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εργασιών και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα προσλάβει η ενδιαφερόμενη εταιρεία, κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Ο δρόμος των εγκρίσεων είναι ακόμη μακρύς για τους επενδυτές, οι οποίοι ήθελαν ιδανικά να έχουν ξεκινήσει από το 2017 τις εργασίες για τις πεντάστερες εγκαταστάσεις σε 48 στρέμματα στην περιοχή της Κρητηνίας που θα φιλοξενούσαν, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, συνεδριακό κέντρο, κέντρο αποθεραπείας σοβαρών παθήσεων σε μετεγχειρητικό στάδιο, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνα, ακόμη και μικρού καταφυγίου σκαφών κ.α..

Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο εκτροχιάστηκε αφού το έργο, με αρχική πρόβλεψη για 135 δωμάτια και 296 κλίνες, «κόλλησε» εξ’ αρχής στα αρχαιολογικά από την στιγμή που εντοπίστηκαν στην έκταση κατάλοιπα των πρωτοβυζαντινών χρόνων. Το 2019 μάλιστα υπήρξε και η δέσμευση της περιοχής με τα αρχαιολογικά ευρήματα, με συνακόλουθο και την αλλαγή των αρχιτεκτονικών σχεδίων στη συνέχεια από πλευρά της «Αμαρτος Οικολογική».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ