2020-12-13 04:39:00
Φωτογραφία για Δερμιτζάκης:  Ποτέ θα επανέλθουμε στην κανονικότητά μας; Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες;

medlabnews.gr iatrikanea

Aντίθετος στη λογική του ανοίγματος της αγοράς με click away δηλώνει ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Πρακτικά, είπε, το click away θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα οδηγήσει σε περισσότερες μεταδόσεις. Κι αυτό, μαζί με το lockdown που δεν το τηρούμε τόσο ευλαβικά, δεν είναι καλός συνδυασμός…

«Εάν μπορέσουν οι εταιρίες που έχουν τα εμβόλια να προσφέρουν τον αριθμό δόσεων που έχουν υποσχεθεί, στο χρονοδιάγραμμα που έχουν υποσχεθεί, που σημαίνει ότι θα έχουν οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν το 60- 70-80% του πληθυσμού μέχρι το Μάιο, τότε πιστεύω ότι μέχρι τότε θα έχει κλείσει το θέμα», απάντησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης στο ερώτημα πότε τα πράγματα θα γίνουν όπως τα… ξέραμε.

Εξήγησε ότι «αυτό που θέλουμε το 70% του πληθυσμού να έχει εμβολιστεί» και εξήγησε ότι «η Ελλάδα έχει το μειονέκτημα, λόγω της καλής πορείας που είχε στο πρώτο κύμα, να έχει χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που ήταν θετικό και επομένως δεν έχει ανοσία ενώ οι άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που έχουν ήδη ανοσία, λόγω της φυσικής ανοσίας».

Λέγοντας πως πιστεύει ότι η ανοσία μπορεί να επιτευχθεί αν, παρά τους προβληματισμούς, συμμετάσχουν μαζικά οι πολίτες, σημείωσε ότι υπάρχει πάντα το ερώτημα «το κατά πόσο τα εμβόλια θα εμποδίσουν την μετάδοση. Εγώ πιστεύω ότι παρότι δεν έχουμε χειροπιαστά αποδείξεις και τα δεδομένα για το πώς λειτουργεί η ανοσία, από τη στιγμή που δεν νοσείς, έχεις και πολύ μικρότερη με τα πιθανότητα να μεταδόσεις. Άρα πιστεύω κι ότι η μετάδοση θα μπλοκαριστεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και επομένως θα πάμε σε αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης μέσω των εμβολίων. Πιστεύω λοιπόν ότι το καλοκαίρι θα είναι σχεδόν φυσιολογικό, θα είναι πολύ καλύτερο αυτό από αυτό που περάσαμε το 2020 και πολύ και πολύ κοντά στο 2019».



Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες;

Ιδού το μέγα ερώτημα και ο Μανώλης Δερμιτζάκης απαντά: το καλοκαίρι! «Πιστεύω ότι θα έχουμε βγάλει τις μάσκες το καλοκαίρι που θα έχουμε και πολύ καλό καιρό και τα κρούσματα θα είναι πάρα πολύ χαμηλά, όπως το καλοκαίρι που πέρασε παρότι δεν είχαμε κάποιο εμβόλιο.

Αν έχουμε και ένα εμβόλιο που θα έχει καλύψει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δε νομίζω ότι θα φοράμε μάσκες». Ίσως βέβαια μας πάρει λίγο καιρό να νιώσουμε άνετα ώστε να αφήσουμε τη μάσκα και να κυκλοφορούμε χωρίς αυτή. «Θα πάρει λίγο καιρό, ειδικά μέχρι τον επόμενο χειμώνα, μέχρι ο κόσμος να συνηθίσει. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μάσκες όπως στην Ασία μετά τον SARS το 2002. Αλλά δε νομίζω ότι θα είναι με τη μορφή ενός μέτρου που υποχρεωτικό ή ότι πρέπει να φοράμε πάντα μάσκες όταν μπαίνουμε σε κλειστά μαγαζιά. Θα είναι προσωπική επιλογή».

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε και να προσέχουμε. Γιατί ακόμη και με το εμβόλιο, άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, είτε γιατί είναι αλλεργικοί είτε γιατί έχουν κάποια άλλα νοσήματα. Οπότε, τονίζει ο Έλληνας καθηγητής, θα πρέπει να προσέχουν αυτές οι ομάδες.

Κατά την άποψή του, πάντως, ο «συνδυασμός εμβολίου καιρού θα μας φέρει στο μηδέν τα κρούσματα το καλοκαίρι».

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ