2020-12-15 08:40:11
Φωτογραφία για Brexit: Τραπεζικό χάος με τους λογαριασμούς των Βρετανών που μένουν στο εξωτερικό


Μεγάλες επιπτώσεις θα έχει το Brexit στις συναλλαγές με τις Βρετανικές τράπεζες από την 1η Ιανουαρίου - Χάνουν τα δικαιώματα «διαβατηρίου» προς την ενιαία αγορά μέχρι να συμμορφωθούν με τους κανόνες - Οι ομογενείς έχουν ειδοποιηθεί ότι οι λογαριασμοί τους θα αποσυρθούν

Αντιμέτωποι με τραπεζικό χάος βρίσκονται χιλιάδες Βρετανοί που διαμένουν στην Ευρώπη, ενόψει της 1ης Ιανουαρίου, κι ενώ οι δανειστές του Ηνωμένου Βασιλείου ακυρώνουν λογαριασμούς και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά τις 31 Δεκεμβρίου, οι βρετανικές τράπεζες θα πρέπει να συμμορφωθούν με διαφορετικούς κανόνες, εάν θέλουν να λειτουργήσουν στην Ευρώπη. Κι αυτό επειδή το Brexit σημαίνει γι’ αυτές ότι χάνουν τα λεγόμενα δικαιώματα «διαβατηρίου» που τους επιτρέπουν να παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι βρετανικές τράπεζες θα χρειαστούν συγκεκριμένες άδειες για κάθε χώρα, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν ορισμένα προϊόντα. Ήδη, ορισμένες τράπεζες σταμάτησαν ορισμένες υπηρεσίες. Υπάλληλοι αναφέρουν ότι τα στεγαστικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου αποσύρονται.


Τα δικαιώματα «διαβατηρίου» επιτρέπουν στις βρετανικές τράπεζες να λειτουργούν σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) που αποτελείται από τα 27 κράτη μέλη όπως και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν. Το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα σηματοδοτήσει το τέλος των συμφωνιών, με δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς του εξωτερικού να αντιμετωπίζουν μια τραπεζική αναταραχή.

Η γραφειοκρατία που σχετίζεται με τη λήψη άδειας σε ορισμένες χώρες έχει ήδη αποθαρρύνει ορισμένες τράπεζες, που θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο.

Ορισμένοι από τους 13.000 πελάτες του Lloyds Banking Group, συμπεριλαμβανομένων και των Halifax και Bank of Scotland θα δουν τους λογαριασμούς τους να κλείνουν πριν τις 31 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων πελατών λιανικής στην Ολλανδία και τη Σλοβακία και επιχειρήσεων σε Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Πορτογαλία.

Την ίδια ώρα, τραπεζικός αξιωματούχος δήλωσε στους Times ότι ήταν «εφιάλτης» να φρουν ποια προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν και πού. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι αναμένει από τις τράπεζες να φερθούν δίκαια στους πελάτες τους και να τους δώσουν πληροφορίες αλλά και βοήθεια για να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ