2020-12-16 14:39:58
Φωτογραφία για Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως χρειαστεί να περιμένει ως το… 2022
Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως μπορεί να μην έχει πρόσβαση σε εμβόλια κατά του COVID-19 μέχρι το 2022. Αυτό συμβαίνει καθώς τα εύπορα κράτη έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων.

Με τα πλούσια κράτη να απορροφούν το 51% των δόσεων των εμβολίου κατά του Covid - 19, δεν θα υπάρχει εμβόλιο για το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2022, όπως εκτιμά σε μελέτη του το πανεπιστήμιο του Johns Hopkins.

Στη λίστα των πλούσιων κρατών συγκαταλέγονται η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, χώρες που έχουν διασφαλίσει συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων, αλλά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων της νόσου Covid -19, υποστηρίζουν οι ερευνητές της Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg στις ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να διανεμηθούν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα οι οποίες όμως φιλοξενούν πάνω από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού.


Από τις 15 Νοεμβρίου, τα έθνη με υψηλό εισόδημα είχαν προ-παραγγείλει σχεδόν 7,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από 13 παρασκευάστριες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να μην λάβει εμβόλια για άλλο ένα έτος ή και περισσότερο, ακόμη και αν τα εμβόλια κορυφαίων παρασκευαστριών εταιρειών φθάσουν στην μέγιστη παραγωγική τους ικανότητα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στους «The Indian Express».

Την ίδια ώρα, οι πολίτες της γηραιάς ηπείρου αδημονούν για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BionTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - θα εξεταστεί η έγκριση στις 21 Δεκεμβρίου όπως ανακοινώθηκε χθες επισήμως.

Στη Βρετανία, που από τα μεσάνυχτα, το 61% των πολιτών της Αγγλίας μπήκε σε «lockdown», οι βρετανικές αρχές επισημαίνουν ότι τα Χριστούγεννα δεν έχουν χαθεί. Την ίδια ώρα , συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός με το ενέσιμο σκεύασμα των Pfizer και BionTech, ωστόσο, έκθεση των βρετανικών αρχών που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», υποστηρίζει ότι, με βάση τη σειρά προτεραιότητας, οι νέοι στη Βρετανία θα εμβολιαστούν το 2022. Επίσης, οι μισός πληθυσμός της Βρετανίας δεν θα έχει εμβολιαστεί έως το τέλος του 2021.

Παράλληλα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα πρέπει να προσλάβει 46 χιλιάδες υγειονομικούς στο πλαίσιο του εμβολιασμού των πολιτών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης του Λονδίνου, το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία θα κοστίσει 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, η ατμομηχανή της Ευρωζώνης σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με τον αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 952 μέσα σε ένα 24ωρο ενώ τα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανέρχονται σε 27.728. Αυτό σημαίνει ότι 1.379.238 Γερμανοί έχουν μολυνθεί με το Sars-CoV-2 από την αρχή της κρίσης ενώ 23. 427 έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. To καθολικό lockdown που τίθεται σε ισχύ από σήμερα στη Γερμανία (κλειστά σχολεία και καταστήματα) θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου - αλλά οι ειδικοί αναμένουν παράταση. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι , θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να ισχύσουν μέχρι το Πάσχα! «Ακόμα κι αν οι εμβολιασμοί ξεκινήσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο, το αποτέλεσμα θα βοηθήσει σταδιακά μόνο στη βελτίωση της κατάστασης», δήλωσε στα ΜΜΕ του γερμανικού ομίλου «Funke». «Θα πρέπει να ζήσουμε με διάφορα μέτρα lockdown τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι, ακόμα κι αν εμβολιασμοί ξεκινήσουν σύντομα, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής είναι απαραίτητοι και το επόμενο έτος. «Ακριβώς επειδή θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε πολύ σύντομα μετά τα Χριστούγεννα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητοι όλοι οι κανόνες», δήλωσε ο Σπαν σε συνέντευξή του στα γερμανικά ΜΜΕ «RTL» και «n-tv». «Θα χρειαστούμε επίσης αυτούς τους κανόνες μέχρι το επόμενο έτος», πρόσθεσε. «Μόνο όταν επιτευχθεί ο εμβολιασμός στο 55% έως 65% του πληθυσμού, θα μπορούν να αποκλειστούν νέα lockdown. Μία επιστροφή στην ομαλότητα αναμένεται από το καλοκαίρι βήμα προς βήμα». anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
MALDIVES - INDIAN OCEAN 4K
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
MALDIVES - INDIAN OCEAN 4K
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ