2020-12-19 06:51:14
Φωτογραφία για Μαθήματα επιβίωσης: Ανθοπωλείο πουλά λουλούδια στο χασάπικο της γειτονιάς
Η ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Κάρεν Γούλβεν έχασε σε μία εβδομάδα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300.000 λιρών μόνο από τις παραγγελίες  Εν μέσω πανδημίας, είναι δύσκολο κανείς να φανταστεί πως μπορεί να επιβιώνει μία επιχείρηση, ιδιαίτερα όταν τις ημέρες των γιορτών ο συνολικός τζίρος άγγιζε τις 500 εκατ. λίρες.

Η ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Κάρεν Γούλβεν έχασε σε μία εβδομάδα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300.000 λιρών μόνο από τις παραγγελίες.

Πριν από την πανδημία, είχε ένα επιτυχημένο ανεξάρτητο κατάστημα λουλουδιών στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, με περίπου το 60% των εσόδων της να προέρχονται από γάμους και εταιρικές εκδηλώσεις. Αναλάμβανε στολισμούς στις εντυπωσιακές αίθουσες εταιρικών συναντήσεων και τα πολυτελή σπίτια στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ κατά μέσο όρο διακοσμούσε περίπου 200 εταιρικά δείπνα και τελετές απονομής βραβείων το χρόνο. Μόνο για το 2020, είχε κάνει κράτηση 32 γάμων, με τα ραντεβού της να είναι κλεισμένα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Στη συνέχεια, η Ιταλία έκλεισε τα σύνορά της λίγο πριν από την Ημέρα της Μητέρας, η οποία εορτάζεται στις 22 Μαρτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Νιώθαμε λιγάκι λίγο νευρικοί», παραδέχεται η Γούλβεν, η οποία άνοιξε το κατάστημά της στο Greenwich πριν από οκτώ χρόνια. Εκτός από την ανησυχία της για την προμήθεια λουλουδιών από την ηπειρωτική Ευρώπη λόγω Brexit, τα επαναλαμβανόμενα lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, χτύπησαν τις βασικές πηγές του εισοδήματός της.

Ενδεικτικά, την εβδομάδα πριν από το πρώτο lockdown, κάθε εταιρικός πελάτης που συνεργαζόταν μαζί της, ακύρωσε τις παραγγελίες για όλο το 2020. «Σε περισσότερο πανικό ηταν τα ζευγάρια ακυρώνοντας τον γάμο τους» λέει χαρακτηριστικά. Οι τακτικοί πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των γραφείων και των μπαρ που πραγματοποιούσαν παραγγελίες σε εβδομαδιαία βάση, άρχισαν επίσης να αναστέλλουν τη συνεργασίας τους.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των λουλουδιών στο φυσικό κατάστημα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ταμειακές ροές για την επιχείρηση, που χρησίμευε για την έγκαιρη πληρωμή της χονδρικής πώλησης. (Η Γούλβεν αρνήθηκε να πάρει πίστωση με προμηθευτές για περισσότερες από επτά ημέρες, πιστεύοντας ότι θα έπρεπε να πληρωθούν αμέσως.) Το πρώτο lockdown στο Ηνωμένου Βασιλείου, που ανακοινώθηκε στις 23 Μαρτίου, άφησε τη Γούλβεν φρέσκα λουλούδια αξίας 20.000 λιρών στο χέρι, εξαναγκάζοντας την να εκπληρώσει τις υπάρχουσες παραγγελίες, ενώ τα εναπομείναντα άνθη τα μοίρασε δωρεά, γεγονός που το βρήκε θλιβερό.

Η Βρετανία – το κράτος με τα περισσότερα σημεία λιανικής στην Ευρώπη – δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους απώλειες, αλλά η πανδημία ήταν καταστροφική για το εμπόριο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τοπικής Εταιρείας Δεδομένων και της PwC, το λιανεμπόριο έχασε 1.800 εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε όλα τα καταστήματα λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των αλυσίδων, οι δρόμοι με τη μεγαλύτερη εμπορική κινητικότητα είχαν 6.000 καταστήματα λιγότερα μετά το πρώτο lockdown – σχεδόν η διπλάσια μείωση σε σύγκριση με το 2019.

Η ιδιοκτητρια του ανθοπωλέιου είδες μια αχτίδα φωτός κατά την περίοδο του καλοκαιριού, όταν η κυβέρνηση επέτρεψε την τέλεση γάμων με περιορισμό καλεσμένων, αλλά η ανάκληση ορισμένων μέτρων δημιούργησε σύγχυσης με αποτέλεσμα να λαμβάνει εκ νέου ακυρώσεις.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε σε καθολικό lockdown τον Νοέμβριο, η Γούλβεν είχε αρκετό να αναλάβει δράση. Κατόπιν συνεννόησης, συμφώνησε με το χασάπικο της γειτονιάς, οι οποίοι θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτοί ως βασικό κατάστημα λιανικής πώλησης, να εκθέτουν και να πωλούν στη βιτρίνα τα λουλούδια της. Οι καφετέριες στο Surrey Quays, τρία μίλια δυτικά του καταστήματός της, πούλησαν τα φυτά εσωτερικού χώρου αφαιρώντας τα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, ώστε να συμμορφωθούν με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Εν τω μεταξύ, η Γούλβεν μαζί με το προσωπικό της εργάστηκαν μέσω τηλεργασίας, εκπληρώνοντας παραγγελίες στο Διαδίκτυο.

Με το Λονδίνο να μπαίνει στην υψηλότερη βαθμίδα περιοριστικών μέτρων, φαίνεται ότι αυτό το καθεστώς εργασίας θα συνεχιστεί – αν και η Γούλβεν εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ