2021-01-06 21:44:38
Φωτογραφία για Κογκρέσο εξετάζει τα αποτελέσματα που δείχνουν νίκη Μπάιντεν
Σε ένα κλίμα πόλωσης και αναβρασμού, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ που πραγματοποιούν σπάνια κοινή συνεδρίαση, άρχισαν να εξετάζουν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας αριθμός Ρεπουμπλικανών και από τα δύο Σώματα δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν την πιστοποίηση μιας χούφτας Πολιτειών σε μια τελευταία προσπάθεια είτε να αρνηθούν τη νίκη του Μπάιντεν είτε να καθυστερήσουν την πιστοποίηση της νίκης του.

Άλλοι Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι η προσπάθεια είναι λανθασμένη και θα μπορούσε να βλάψει το έθνος μακροπρόθεσμα.

Έκαναν έκκληση για την ταχεία πιστοποίηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να ορκιστεί ο Μπάιντεν πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου.

Οποιαδήποτε πρόκληση αναμένεται να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.


Επικίνδυνα κλιμακώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδίδεται σε συνεχή παραληρήματα μιλώντας για δική του νίκη, αλλά και νοθεία.

Ζήτησε, δε, την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος λίγο πριν από την επικύρωση της ήττας από το Κογκρέσο. Σε προκλητικό τόνο, στην Ουάσινγκτον, όπου συνωστίστηκε πλήθος κόσμου ύστερα από το κάλεσμα του Τραμπ, για την αμφισβήτηση της διαδικασίας, ο Ρεπουμπλικανός διεμήνυσε, σε κάθε τόνο, ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της κάλπης.

Χωρίς να υπολογίζει τη λαϊκή ετυμηγορία και τις κρίσιμες συνθήκες πανδημίας, έκανε λόγο για προστασία της Δημοκρατίας, ενώ μίλησε ανοιχτά για κλοπή από μέρους των Δημοκρατικών. «Πιστεύει κανείς ότι ο Μπάιντεν έλαβε 80 εκατομμύρια ψήφους;», αναρωτήθηκε ο Τραμπ, ενώ τόνισε πως με τον Μπάιντεν θα καταστραφεί η χώρα και ότι αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή.

«Έχουν χάσει τον έλεγχο, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, επικαλούμενοι την πανδημία, τρέχουν με χαμηλωμένο το κεφάλι. Δεν θα το αφήσω να συμβεί. Οι Δημοκρατικοί είναι αξιοθρήνητοι», τόνισε ο Τραμπ, ανεβάζοντας τους τόνους.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε τη χώρα μας και το σύνταγμα μας. Οι πολιτείες θέλουν επανεκλογή. Ο Μάικ Πενς να κάνει το σωστό αμφισβητώντας την εκλογική διαδικασία. Με εμενα θα είστε πιο ευτυχισμένοι», συμπλήρωσε με σαφή επίκληση στο συναίσθημα, εστιάζοντας και πάλι στην υποτίμηση από τη μεριά Μπάιντεν του μότο «η Αμερική πάνω από όλα».

Ο Πενς έστειλε, από τη μεριά του, επιστολή σε 535 Γερουσιαστές λέγοντας ότι θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη Συνταγματική διαδικασία.

«Μοιράζομαι τις ανησυχίες εκατομμυρίων Αμερικανών για την ακεραιότητα αυτών των εκλογών», έγραψε στην επιστολή ωστόσο. Πάντως, σημείωσε ως αντιπρόεδρος ότι δεν έχει την εξουσία από το Σύνταγμα να αποφασίσει ποιες εκλογικές ψήφοι υπολογίζονται και ποιες όχι.

Πρόσθεσε ότι οι αντιπρόεδροι στο παρελθόν διεξήγαγαν «τις διαδικασίες με ομαλό τρόπο, ακόμη και όταν η καταμέτρηση είχε ως αποτέλεσμα την ήττα του κόμματός τους».

«Θεωρώ ότι ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει να διεκδικήσω μονομερή εξουσία για να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφους πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι », σημείωσε.

«Συνεδριάζει η Σύνοδος του Κογκρέσου σήμερα, θα κάνω το καθήκον μου να φροντίσω να ανοίξουμε τα πιστοποιητικά των εκλογέων, ακούμε αντιρρήσεις από Γερουσιαστές και Αντιπροσώπους και μετράμε τις ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο κατά τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα, τους νόμους και την ιστορία μας. Βοήθησέ με, λοιπόν, Θεέ μου», συμπλήρωσε, ακόμη, ο Πενς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
My top 10 favorite waltz
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
My top 10 favorite waltz
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ