2021-01-11 22:26:30
Φωτογραφία για Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου
 

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε από τη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί ημερομηνία, στη βάση των αποφάσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, που ανέφερε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία», προσθέτοντας ότι απαιτείται συνέπεια και συνέχεια.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κόστα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις επιλογές της Ευρώπης με την Τουρκία», υπενθύμισε.


«Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει η Τουρκία πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος, απ’ ότι το 2020. Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Πλήρης αλληλεγγύη Κόστα σε Ελλάδα και Κύπρο

Τη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε από την πλευρά του ο Αντόνιο Κόστα. «Έχουμε εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία κρατών-μελών, τίθεται σε αμφισβήτηση και η κυριαρχία ολόκληρης της ΕΕ», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανέφερε ότι είχε επαφές, όπως αυτή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επαφές με την τουρκική πλευρά είχε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό που εμείς θέλουμε και επιθυμούμε, πέρα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, να είναι εφικτό εν τέλει, να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μας συνδέουν οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί πολύ ισχυροί. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εν τέλει να φτάσουμε τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που συζητήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά να έχουμε μια νέα ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να ξεχνούμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων για την ΕΕ»

Εξάμηνο μεγάλων προκλήσεων χαρακτήρισε το τρέχον ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να επιστρέψει η Ευρώπη σε τροχιά ομαλότητας. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό, ζήτημα όλης της ηπείρου, αλλά και με ζητήματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και που αφορούν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της άγραφης συμφωνίας των γειτονικών χωρών.

«Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι Λισαβόνα και Αθήνα είναι χώρες του Νότου, με αντίστοιχα βιώματα. Οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα είναι άριστες, ωστόσο στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατές. Έχουμε αντίστοιχες προτεραιότητες.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων. Μάλιστα, μίλησε ότι η απόφαση αποτελεί άλμα για την Ευρώπη. «Είναι σημαντικό να τρέξει η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων. Πάντως παραδέχθηκε ότι το α’ τρίμηνο του 2021, θα είναι δύσκολο, λόγω και της επιδείνωσης της πανδημίας.

Περισσότερη αλληλεγγύη από την ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μητσοτάκης

Για τη μετανάστευση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, λόγω και της προσπάθειας της χώρας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια. «Απαιτείται πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης» τόνισε, λέγοντας ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη.

Νωρίτερα, ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινή ευθύνη και των 27 και δεν μπορεί αυτή η ευθύνη δυσανάλογα να πέφτει στις πλάτες χωρών που για γεωγραφικούς λόγους είναι πιο κοντά στα σημεία μεταναστευτικών πιέσεων», τόνισε.

Μάλιστα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμή που η χώρα του υποδέχθηκε πρόσωπα, με τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, ενώ υπενθύμισε ότι η ακτοφυλακή της Πορτογαλίας έχει διασώσει 7.000 άτομα που έφτασαν στην Ευρώπη. «Η προσπάθεια είναι συνολική, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να έρθουν συνολικά στην Ευρώπη κι όχι στις χώρες που είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε αλληλεγγύη στον συγκεκριμένο τομέα», ανέφερε, θέτοντας το Σύμφωνο Μετανάστευσης στο επίκεντρο της πορτογαλικής προεδρίας. «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για το ζήτημα του συμφώνου Μετανάστευσης που έχει παρουσιάσει η ΕΕ και που οι 27 έχουν διαφορετικές θέσεις», είπε.

Παράλληλα, οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων. «Θα πρέπει να συνεργαστούμε ώστε όσο πιο δυνατόν πιο γρήγορα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκαμψης της Ευρώπης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κόστα, οι προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας είναι η επιτάχυνση της ανάκαμψης της ΕΕ, η ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και τη διασφάλιση της αυτονομίας της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο. Συζήτησαν το θέμα του εμβολιασμού, που αποτελεί κλειδί για να ανακάμψει η Ευρώπη.

Για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της αγοράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πήρε την πολιτική απόφαση για πιο σκληρό lockdown την 1η Ιανουαρίου. «Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά έχουμε προσδιορίσει μια ξεκάθαρη διαδικασία, που η επιτροπή των ειδικών θα παίρνει την απόφασή της με ορίζοντα μία ή δύο εβδομάδων. Θέλω να πιστεύω ότι πάμε καλά, αλλά δεν είναι δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Μεταξύ των φιλελλήνων ήταν κι ένας Πορτογάλος, ο Αντόνιο Αλμέιδα που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1826 και παντρεύτηκε τη Ζωή Μαυροκορδάτου. «Έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας Πορτογάλος» σημείωσε, προσθετοντας ότι ο εγγονός του έπεσε ηρωικά στις μάχες των εθνικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Έγινε έτσι ένας ακόμη Πορτογάλος που συνδέθηκε με την ιστορία της Ελλάδας και δόξασε την Πορτογαλία. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Κόστα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ανεξαρτησίας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ